Доминантно, једноставно, нестварно...На корак од титуле и Евролиге

Где је стала у петак, Звезда је наставила и у недељу у гротлу дворане "Александар Николић", савладавши још једном екипу Будућности, још убедљивије (107:69). Можда старомодном, али веома једноставном и течном игром, Звезда је постигла "стотку", послала јасну поруку, одбранила предност домаћег терена и дошла на корак од титуле регионалног шампиона, али и пласмана у Евролигу. Посао, ипак, још увек није завршен.

Више него напето било је на почетку меча, али су се црвено-бели побринули да тако не буде и на крају меча. Како на трибинама, тако и на терену, на почетку је владала веома ужарена атмосфера , а напетост се могла осетити у сваком секунду.

Улог и прошлогодишњи исход финала заслужни су били да буде врелије чак и од "вечитог" дербија. 

Утисак је да је упркос притиску, важности меча и веома квалитетном ривалу са друге стране, Звезда одиграла веома доминантно, једноставно, дисциплиновано и заиста тимски, чиме је у два наврата задала тежак ударац индивидуално јачем ривалу.

Након нешто бољег старта домаће екипе, Будућност је повела, искључиво искористивши тада грешке Давидовца и Берона у организацији игре. Уласком Човића, тај сегмент се у многоме поправио, па су се створиле позиције за нешто лакше поене Перпероглуа и Добрића, којим је Звезда дошла до двоцифрене предности, која је до средине друге четвртине износила тада максималних 16 поена (40:24).

Звездина игра била је можда старомодна, али и више него једноставна: Стварање такозваних "мисмеч" ситуација, из којих би или поентирала, или одличним протоком лопте створила отворене позиција за шут споља, који је још једном служио домаћина.

Што се тиче "специјала", односно посебних акција, виђене су оне за Перпероглуове полудистанце и Беронове тројке.

Будућност је, као и у првој утакмици, имала великих проблема у шуту са дистанце (5/17), па је своје поене морала да заради кроз густу шуму у рекету Звезде (Оџо, Фаје, Симанић, Цирбес), или углавном са линије за слободна бацања.

Упркос сјајној тимској игри и несебичности сваког појединца, неопходно је издвојити партију Звездиног двојца, који је великом мером заслужан за убедљиве тријумфе.

Стратос Перпероглу одиграо је симултанку за коју Будућност није имала лека. Перпероглу је искуство играња у Барселони, Панатинаикосу, Олимпијакосу, Ефесу пренео и на паркете АБА лиге. У сјајном балансу и некој својој брзини, иако има 34 године, у игри леђима, али и сјајном постављању изборио сваки пут чини се само лаке поене или слободна бацања, чиме је задавао главобоље ривалу.

Други, подједнако заслужни за сјајну игру Звезде јесте Филип Човић. Велика сумња развила се када се повредио први плејмејкер Џо Регланд. Терет организације спао је на Давидовца и Човића. Давидовац је у првом мечу бриљирао у том сегменту, али вечерас је био далеко од те партије, пошто је имао три од укупно седам изгубљених лопти Звезде. Филип Човић је средином друге и у трећој и последњој четвртини чинио да Звездин напад буде веома флуидан, да не дође до "дављења" лопте. Одличним променама правца при дриблингу, успео је да се ослободи сваког притиска који су на њега правили Гордић, Кларк и Кол, а у каснијем току напада, одлично је "вртео" пик игру, али и проналазио слободне играче за три поена. 

У последњој деоници, Звезда је искористила сваку нервозу ривала, користила празам ход и сломила и последњи отпор Будућности.

Игра поплочана одличном одбраном и расположеним шутем са дистанце (12/24), Звезда је сломила и последње отпоре Будућности, па је предност расла са 20, на максималних 40 поена.

Да све не буде идеално за домаћина, побринула се повреда најбољег стрелца Перпероглуа. Грк је након ко зна ког по реду нереалног поготка незгодно доскочио, повредивши лист и увеликој мери забринуо челнике, али и навијаче Звезде, пошто је његово играње у наредна два сусрета под великим знаком питања.

Титула и Евролига су на један корак, али опет доста далеко, на шта је подсетио и тренер Звезде Томић, који је објаснио да ће приступ бити као да је резутлат 0:0.

Задатак још увек није успуњен, али оно што храбри навијаче и играче Звезде је то што они већ трећи најбитнији меч у сезони играју скоро ревијално у другом полувремену, а такође не памти се када је у неком финалу, било ког кошаркашког такмичења једна екипа имала 40 поена предности.

У игри речи, неизбежно је употребити "будућност", а утисак је да је пред Звездом боља, пошто јој једна победа доноси повратак на чело регионалне кошарке, повратак у најелитније такмичење, али и знатно бољу кадровску ситуацију, јер би то донело продужетак уговора носећим играчима ове сезоне. 

Наредни меч игра се у дворани "Морача" у Подгорици у среду. Звезда очекује жесток одговор ривала који је у "нок-дауну", који сада мора да брани част и понос пред својим ватреним навијачима. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво