Последњи плес "Флеша"

"Американ Ерлајнс арена" синоћ је последњи пут уживала у чаролијама коју производи Двејн Вејд. "Флеш" ће вечерас на гостовању Бруклину одиграти свој последњи плес на НБА паркетима. Легендарни кошаркаш Мајамија, упркос веома солидним партијама, одлучио је да оконча 16 година дугу каријеру. Три пута је освајао прстен, 13 пута био "Ол стар", али можда и највеће достигнуће јесте то наслеђе: понашање на терену, лукавост и памет, то што је прави пример свим будућим кошаркашима, па и новом Вејду, Заиру, сину, који ће наредних година кренути очевим стопама.

Малтене од почетка сезоне Вејд је припремао НБА свет на његов престанак активног играња, али упркос томе готово сваки кошаркашки фан, вођен његовим партијама, бројкама и потезима, одбијао је да поверује у тако нешто.

Двејн је чак и у последњој сезони био иноватор у НБА лиги. Покренуо је један веома леп тренд, који је позајмио из других спортова, а то је размена дресова на крају меча. Вејд је започео тренд са некадашњим помоћним тренером у Мајамију, а сада шефом струке Никса Дејвидом Физдејлом. Након тога, дрес је мењао на крају меча обично са пријатељима и ранијим саиграчима, одабраним звездама ривалских клубова, али било је и неколико изненађења.

Након меча са Чикагом, Вејд је дрес разменио са дугогодишњом маскотом Булса, "Бенијем Биком". Можда и најлепши гест, направио је након меча са Атлантом, када је привилегују у том ритуалу имао руки, Кевин Хуертер. Вејд је затражио дрес од Хуертера, јер је чуо да је млади кошаркаш Атланте у одрастању идолизовао баш њега.

Шта је то Хуертер могао да види у игри и личности Вејда? Одговор можда звучи једноставно, али у пракси баш и није. Буди мудрији и паметнији од противника. Вејд је од самог старта каријере, па до данашњице, важио за можда и најпаметнијег играча, како на терену, тако и у свлачионици. Увек у довољној дози и скроман и амбициозан. Дрзак, а опет са пуно поштовања. Константно у сјајном менталном и физичком балансу. У неколико ера, односно раздобља у којима се налазио, знао је како да поступи, знао је своју улогу у свему.

На почетку НБА каријере, морао је да се наметне. Улазио је у коштац са најбољима, од њих учио, али им често "излазио на црту". Врло брзо је постајао лице франшизе каква је Мајами. Ипак, уследио је долазак Шакила О‘Нила. Не можете да се понашате исто као и када Шек није био ту. Сигурно један од најдоминантнијих, не само центара, већ кошаркаша у историји спорта, дошао је у Мајами због темперамента и ега.

Свађа са Кобијем Брајантом послала је Шека у Хит, али на његову срећу, дошао је код Вејда. Били су сјајан тандем, управо зато јер Вејд није имао его, знао је да се склони и направи места за већег. Знатно је смањио своју потрошњу лопти и напада, прилагодио себе, али и све саиграче на ново појачање и то је донело резултата и то каквог.

Шек и Вејд су успели да након сјајног преокрета савладају Далас у финалу и освоје титулу НБА лиге. Упркос томе што је О‘Нил био "икс фактор", Вејд је херојским партијама, преузео велики део одговорности и понео титулу најкориснијег играча финала.

Уследио је одлазак једне, а долазак друге звезде. Вејдов најбољи пријатељ и "ортак" са драфт класе 2003. године Леброн Џејмс донео је најпознатију и најоспораванију одлуку можда у историји лиге, а то је да удружи таленте са Вејдом и Бошом на Флориди.

Мајами је те 2010. године био најомраженији клуб у свим спортовима. Сви су навијали за њихов неуспех и наслађивали се када се то догодило. Вејд је био свестан проблема тог Мајамија, и већ наредне године нашао је решење. Свестан несигурности својих колена, а сигурности Лебронових способности, препустио је кормило "Краљу".

Фамозна реченица коју је он тада изговорио: "Ту сам. За шта год ти требам, како год ти требам. Урадимо ово како треба, урадимо ово заједно", донела је Мајамију две везане титуле.

Колико пута у данашњој НБА лиги чујемо да је играч незадовољан статусом у тиму напустио исти, да је хтео да буде Алфа и Омега једне франшизе и да неће трпети поделу улога и лопти. Колико играча мења средине како би били најбољи играчи у тиму без перспектива и успеха? Ту је Вејд објаснио фразу, будите паметнији и мудрији.

Име су му погрешили. Након порођаја, његова мајка је погрешно спеловала име Двејн (уместо Dwayne, дете је добило име Dwyane), али надимке нису.

"Флеш" надимак је добио у раним кошаркашким данима. Атлетским способностима, подсећао је на истоименог стрип јунака. Могао је да претрчи и надскочи готово сваког ривала на паркету. Брзина промене правца, ролинга, дриблинга са лоптом, све је то било у бљеску у блицу... Други надимак, тачније поређење „Кикирики путер", добио је у каснијој фази у каријери. "Кикирики путер је неутралан, али лепљив", није сладак, али ако се помеша са џемом јесте, ако се нађе у салати, слан је. То је најбоље описује његов однос са саиграчима и то што су свлачионице његових тимова, поготово шампионских, увек биле веома дисциплиноване и јаке.

Родио се 1982. у Чикагу, имао је тешко одрастање које "криви" за свој успех. Похађао је Маркет универзитет који је направио изузетак и повукао његов дрес, упркос томе што га Двејн није завршио. На НБА драфт изашао је 2003. године, где га је изабрао Мајами као петог пика у једној од најјачих, ако не и најјачој драфт класи у историји лиге. У Хиту је провео укупно 14 година, а у међувремену је испунио дечачки сан игравши за Булсе и пријатељеву услугу игравши за Кливленд.

Три пута освајао је НБА лигу, једном био најкориснији играч финала, 13 пута је учествовао на "Ол-стар" мечу, био је најбољи стрелац лиге, два пута члан најбоље петорке исте. Играч је са највише блокада на бековској позицији, а на тој листи је претекао легендарног Мајкла Џордана. Освајач је златне медаље на Олимпијским играма 2008. године у Пекингу.

Упркос томе што је према пруженим партијама ове сезоне оставио утисак да може без проблема да игра још најмање две сезоне, Двејн је одлучио да се повуче под својим условима. "Желим да одем на свој начин, могао бих да играм још, али бих био на штети клубу и саиграчима".

Као разлог пензије, Вејд је у шали поменуо и улазак његовог сина Заира у НБА лигу. "Нећу му дозволити да закуцава преко мене и лупа ми блокаде, повући ћу се на време", нашалио се Вејд.

На крају, неколико ствари је сигурно:

1.Заир је имао на кога да се угледа и имаће веома тежак посао да оправда презиме које ће се наћи на његовом дресу у НБА лиги
2. Двејн у пензију одлази као трећи најбољи бек у лиги, одмах након Џордана и Брајанта
3. Бољи је од Пола Пирса...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи