Да ли ће Пирејци заиграти у АБА лиги?

Олимпијакос на Јадрану - важан гост куца на закључана врата

Ври на грчком приморју, а прелива се на Јадрану. Олимпијакос је у отвореном рату са грчким кошаркашким савезом, поред оног непрекидног са Панатинакосом. Клуб из Пиреја није задовољан суђењем и тражи стране арбитре за мечеве са вечитим ривалом. Савез им то не да, а они излаз и спас виде у прикључивању јадранској, АБА лиги. Куцају ли црвено-бели на закљуна врата?

Историја Олимпијакоса и грчке клупске кошарке исписана је српским рукописом. Легендарни Душан Ивковић донео им је прве две титуле првака Европе а у сва три освајања Евролиге учествовао је и садашњи тренер Звезде Милан Томић. Олимпијакос би сада да направи нову везу са нашим кошаркашким простором. Наиме, црвено бели из Пиреја желе да напусте грчку лигу и да се убудуће такмиче у нашој, регионалној АБА лиги.

А како на све то гледа звезда тог тима из златног доба деведестих година Жарко Паспаљ?
 
”Као амбасадор АБА лиге и као неко ко је дуго играо доле, апсолутно немам неког оваковог искуства. Морам да подсетим да је грчка лига била пример за европску кошарку и по квалитету и по свему у периоду од 91 до 98, а бога ми и касније. Те ситуације нису биле, тај антагонизам између Панатинаокоса и Олимпијакоса увек постоји и сад он некад мање а некад више кулминира. Једноставно, они као спортска друштва су упућена на победе и све остало није битно. Понекад се питам да ли је битније да се победи Панатинакос или Олимпијакос, или освојити нешто што је много вредније. Они тако функционишу”, каже популарни Паља.

А баш због суђења у утакмицама са Панатинаикосом црвено-бели из Пиреја и желе да Егеј замене Јадраном.

”Очигледно да Олимпијакос има проблем са грчким савезом и грчким судијама. Они су ову утакмицу купа напустили незадовољни суђењем. Знамо онда шта се дешавало, потом и потез Димитриса Јанокопулоса и све то. Сад нису хтели да играју дерби, па добили упозорење савеза да ће бити избачени уколико то понове. Они имају гарантован уговор са Евролигом на 10 година и пласман у грчком првенству им не значи ништа”, преноси Един Авдић, коментатор утакмица грчке и јадранске лиге на ТВ Арена спорт.

”То што је Олимпијакос добар клуб са дугогодишњом, великом историјом, искуством, медаљама то је њихова ствар и ми не можемо да се бавимо стварима њиховим интерним. Није ово први пут да се дешава. И ја сам био присутан када је ПАО отишао са терена, па био кажњен. Мислим, то се једноставо дешава али то је део нечега и неког система који ипак они треба да поставе а не ми. То није наша ствар”, сматра Жарко Паспаљ.

А да ли би могло да буде наша ствар? Олимпијакос је један од најбољих европских клубова и његов долазак у лигу са Звездом, Партизаном, Будућности, Цедевитом бар маркетиншки могао би да буде занимљив.
 
”Олимпијакос је више него добродошао јер више ништа неће бити исто. Олимпијакос је једно од највећих имена европске кошарке, фасцинантне историје и изванредних играча који су ту прошли. Самим тим би донео једну неизвесност. Дворане би сигурно биле много пуније, занимљивије би било. Његов долазак не би уништио то да неко ко буде друге не иде даље, јер је Олимпијкос члан тог елитног клуба  Евролиге. Са друге стране, треба видети да то не буде само једном и да се онда врати у Грчку, јер то не би никако било добро за АБА лигу”, каже Зоран Аврамовић, директор Маркетинга у Спортском друштву Црвене звезда.
 
”Мислим да је ово сада довољно интересантно без доласка неких других клубова. Ништа против Олимпијакоса, ПАО и Реала. Кад реално погледаш, има довољно квалитета на овим просторима и довољно такмичарске дражи да би играли клубови који имају гарантовани уговор са Евролигом на 10 година”, додаје Един Авдић.

Званично, за сада имамо то да је Олимпијакос након два спорна меча против Панатинаикоса контактирао челнике регионалне Аба лиге. Занимали су их услови евентуалног придруживања.

Амбасадор АБА лиге Жарко Паспаљ каже да је званично интересовање стигло на адресу регионалног такмичења.

”На основу неког упута који јесте стигао код чланова односно код директора Јадранске лиге, то не мора суштински ништа да значи, и ја се надам и да неће. Ова лига је сасвим добро конципирана овог момента, мислим да нема проблема ни са новцем. Има једну релаксирану ситуацију у делу где је увек било најтеже у региону, а то је наћи новац. Тако да не видим ниједан разлог зашто би Олимпијакос, Панатинаокос или било који други клуб требао да буде члан Јадранске лиге”.  

Уколико Грци ипак заиграју на Јадрану, то не би био први такав случај. Макаби из Тел Авива се две сезоне такмичио са нашим клубовима , а било је у лиги и екипа из Чешке, Мађарске и Бугарске. Међутим, битна разлика између тог доба и садашњости је у власничкој структури лиге - она од 2015. године није у рукама неколико појединаца већ у власништву клубова учесника.
 
”Може се ту помињати сутауација која се дешавала са Макабијем, или неке друге сличне  ситуације, али то је било пре много година, све са намером набаваљања финасија да би лига уопште могла да живи. Али, ово је сада потпуно друго време, други моменат ”, каже Паспаљ, а Авдић наглашава битну ствар:
 
”Међутим у АБА лиги не могу да играју, јер од како је промењен статут и од како је власт дата у руке клубова, јасно је наглашено да у лиги могу да играју само клубови са простора бивше Југославије и ја се надам да ће се челници АБА лиге држати тога”.
 
”Ово је свакако изазов за све те клубове који играју АБА лигу. Заиста озбиљан изазов јер је једно велико име покуцало на врата, велико име је покзало свој интерес, и ништа више неће бити исто, ни у случају позитивног ни негативног одговора АБА лиге. Овде имамо неколико ако ако. Кад се разговара ако а не кад, онда имамо други смер разговора. Кад ми знали кад ће почети да играју онда би разговор текао у другом смеру. Ако се клубови сложе, ако се скоцакју све те ствари које се значајне да то све добије обрис једног озбиљног такмичења до краја, онда ће то бити једба велика, добра победа АБА лиге, која је успела наћи одговор. Сада га није лако дати без много инпута, и информација које су инсајд, тешко је рећи у ком смеру ће ићи клубови и њихова одлука. Али, једно је сигурно,  да има добре и лепе провокације у самом интересу Олимпијакоса, јер је то велика прича која мења ”лендскејп” европске кошарке”, сматра Аврамовић, који се дуго бави маркетингом у спорту. 

Много тога биће јасније у јуну. За тада је заказано пројектовано финале грчког првенства између Олимпијакоса и Панатинакоса. Тамошњи савез не пристаје на долазак страних судија. Зато је сасвим извесно да се Пирејци неће појавати на терену, а то би значило избацивање из лиге. Тада би њихове акције биле усмерене ка уласку у АБА лигу, а то отвара питање шта би они тој лиги донели?
 
”Ништа! Апсолутно ништа!”, као из топа поручује Паспаљ и наставља: ”Ја не видим како би то такмичење могло да изгледа, која би то оргнизација била. И који би то новци да се та лига, од оних најосновнијих ствари, отићи до Атине, вратити се назад, играти два три такмичења. Ја у старту не видим како то може да функционише. Од мање или више да те боли глава, ја се надам да ће бити мање. Кад кажем мање мислим на ове наше локалне ствари, да се реше на прави начин. А све ово остало су ствари које по мени не треба да се дешавају и да смо као Јадранска лига поменути као могућ излаз за некога који је незадовољан стварима које се дешавају у грчкој кошарци”.

”Што се тиче навијача, ајде можда једну-две утакмице, ја сам нисам сигуран да би у Пиреју владало… Ионако је та дворана доста сумњива за играње кошарке, перцепција, долазак у њу је као да идете на стадион. Тако да миссим да то не би значило нешто са аспекта посете, можда са аспекта АБА лиге где дође Олимпијакос, као што смо имали случај са Макабијем, и да би ту била испуњена дворана или добро испуњена дворана., али што се тиче њих самих не”, мисли Един Авдић.

Аврамовић се надовезује веровањем да би ”било би занимљиво за многе клубове који нису ова четири најатрактивнија”.

”Друкчије би било када би играли у дворани која има такву коашркашку историју, овде играју у дворанама које немају баш неку историју. Ишли би у велики град, велику историју и не би више ништа било  свеједно”.

Уколико се све ипак заврши само на интересовању, остаје нам да се надамо евролигашким гостовањима Олимпијакоса у Србији.

”Што је и природно и тако је постављено. Док се на европском нивоу нешто не промени, не појаве се неке друге лиге, ја мислим и опет кажем да треба да се направи да ово ваља и да функционише како треба”, закључује легендарни Жарко Паспаљ. 

АБА лига тренутно тако функционише да су свих пет играча који су изабрани у најбољу петорку лиге странци. Да учествује Олимпијакос вероватно би бар један од пет најбољих у лиги био Србин.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (Marko Ljubomirović)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво