Ману и званично у историји Спарса

НБА каријера дуга 16 година, крунисана са четири шампионска прстена, прошле године приведена је крају, а синоћ је добила потврду и улазницу у историју у вечност. Сан Антонио Спарси су пред меч са Кливлендом одржали церемонију на којој је повучен дрес са бројем 20, дрес Аргентинца Мануа Ђинобилија.

У веома емотивној ноћи, са прегршт посебних званица, Ману је и званично уврштен у историју једне од најбољих франшиза у НБА, Сан Антонио Спарса.

"Нисам могао да верујем када сам био изабран на драфту. Морао сам да гуглам о Сан Антонију. Био сам саиграч са легендама кошарке, које су ми помогле да сазрим и будем на све спреман. Дао сам све од себе. Сваку утакмицу, сваке године. Неизмерно сам захвалан свима, тренерима, саиграчима, навијачима, онима који су нас гледали уживо, онима преко малих екрана...сви су они заслужни за мој успех и зато, хвала ти Сан Антонио", изјавио је Ђинобили поводом повлачења његовог дреса. 

Након почетних корака у каријери које је правио у родној Аргентини, Емануел (како га готово нико не зове) одлази прво у Италију у Ређо Калабрију и Болоњу, где даје прве наговештаје о каквом се таленту ради.

Италија је донела освајање Евролиге, титулу најкориснијег играча фајнал-фора и најбољег стрелца, тада изузетно јаке италијанске лиге и купа, али и учење есенције кошарке, њене интелигенције.

Након Европе, уследео је пут "преко баре" у Тексас, Сан Антонио, екипу за који се говори да, ако желите да у њој играте, морате ту да оставите душу и личност. Ману је то и урадио.

Спарсима је остао веран до краја каријере, а са Данканом и Паркером чинио је не толико популарну, али можда и најбољу "велику тројку" у новијој историји НБА лиге.

У првих пет сезона освојили су три прстена (2003. 2005. и 2007. године), а четврти и последњи у њиховој ери дошао је 2014. године.

У последњој сезони у каријери, водио је Спарсе до плеј-офа, где су пружали отпор и часно изгубили од Голден Стејта, победивши их једну утакмицу. У августу 2018. године саопштио је да престаје да се активно бави кошарком.

Са репрезентацијом Аргентине освојио је златну медаљу на Олимпијским играма у Атини 2004. и бронзану у Пекингу 2008. године, док је 2002. поразом од Југославије у финалу Светског првенства у Индијанаполису освојио сребро.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи