Пред жреб у Шенџену, све што сте желели да знате о Мундобаскету

После жреба у Шенџену (субота, 11.30, РТС 1), кошаркаши Србије сазнаће ко ће им бити противници у првој фази такмичења на Светском првенству, које се одржава у Кини од 31. августа до 15. септембра. Србија ће се наћи у другом шеширу, али ће бити носилац у једној од осам група.

Први пут у историји на Мундобаскету ће учествовати 32 репрезентације, које ће бити распоређене у осам група. Осам најбољих репрезентација на Фибиној ранг-листи биће носиоци, а међу њима ће бити и "орлови".

Екипе ће пре жреба бити разврстане у осам шешира. У првом шеширу налазе се домаћин Кина, САД, Француска и Шпанија, док ће Србија бити у другом, заједно са селекцијама Аргентине, Литваније и Грчке.

Како би се изједначио квалитет група, не само у првој, већ и другој фази такмичења, репрезентације из шешира 1, 4, 5 и 8 биће разврстане у групе А, Ц, Е и Г, док ће екипе из шешира 2, 3, 6 и 7 завршити у групама Б, Д, Ф и Х.

То у пракси значи да ће Србија, из другог шешира, за противнике имати репрезентације из шешира 3, 6 и 7, а да ће се такмичити у једој од следећих група – Б, Д, Ф и Х.

Кина ће, као домаћин, бити жребана у групу А, која се игра у Пекингу, док ће САД ићи у групу Е.

У другој фази такмичења, група А ће се укрстити са групом Б, група Ц са групом Д, група Е са групом Ф, а група Г са групом Х.

Приликом жреба водиће се рачуна да селекције са истог континента, односно исте зоне квалификација, не могу бити распоређене у исту групу. Такође, позија у групи биће жребана, како би установио тачан распоред одигравања утакмица.

Жреб је на програму у суботу од 11.30 у Шенџену, а програм ће, између осталих, водити Коби Брајант, Јао Минг и америчка поп-звезда Џејсон Деруло.

Директан пренос жреба можете пратити на Првом програму РТС-а.

Мундобаскет, занимљивости, историја, статистика... 

Мундобаскет у Кини биће 18. по реду планетарно такмичење, 69 година после премијерног издања 1950. године у Аргентини. Трећи пут Светско првенство биће одржано на азијском континенту, после шампионата на Филипинима 1978. године и у Јапану 2006. године.

Титуле шампиона на претходних 17 Мундобаскета освајале су селекције из Европе (девет) и Америке (осам). Само једном у историји догодило се да се нека екипа ван ова два континента нашла на подијуму – Филипини су 1954. године освојили бронзу.

САД и Југославија освајале су златну медаљу по пет пута, а само су САД и Бразил учествовали на свим досадашњим шампионатима, па ће ово бити њихово 18. учешће.

Американци имају прилику да постану прва селеција у историји која ће освојити три узастопна шампионата. Селекција САД тријумфовала је на претходна два, а исто су успеле репрезентације Бразила (1959, 1963) и Југославија (1998, 2002).

Једине две репрезентације које су постигле више од 1.000 поена на шампионатима су Југославија 1978. године (1.033) и Совјетски Савез 1986. године (1.044).

Најбољи стрелац у историји шампионата је Бразилац Оскар Шмит са 906 постигнутих поена, док четврто место заузима Дражен Далипагић са 563, а шесто Драган Кићановић са 491.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво