Радивоје Кораћ, легенда наше кошарке

Радивоје Кораћ био је лидер кошаркашке реперезентације Југославије, која је почетком 60-их освојила прве медаље у овом спорту. Остао је упамћен као играч који је на једној кошаркој утакмици постигао 99 кошева.

Кораћ је 7 пута био најбољи стрелац домаће лиге и 4 пута најбољи стрелац Европских првенстава. Дружио се са нобеловцем Ивом Андрићем. Завршио је Електротехнички факултет и био колекционар грамофонских плоча. 

Погинуо је у саобраћајној несрећи 1969. године. Фиба је 1971. њему у част покренула један од најважнијих европских купова. Од 2003. године наш национални Куп носи име велике кошаркашке легенде Радивоја Кораћа.

"Како је то изгледало да неко да по 90 кошева на утакмици, ја то не могу ни да замислим. Гледао сам кад играчи у НБА дају по 70, па ми то изгледа много", рекао је Жарко Паспаљ.

"Он је светско име. Прва велика фигура можда и најзначајнија у историји овог спорта код нас. Он је обележио једну епоху.", изјавиоје селектор Александар Ђорђевић.

" Био је пионир у развоју наше кошарке и мислим да је много дао овом спорту и да је много људи почело да се бави кошарком због њега", додао је тренер меге Дејан Милојевић.

"Он је човек који је донео прву плочу Битлса у Београд и Југославију. Он је неко ко је био у стању да остави кошарку на годину дана да би завршио факултет", изјавио је генерални секретар КСС-а Дејан Томашевић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи