Никола Јокић – суперзвезда која се и даље доказује Американцима

После деценију и по паузе, Србија би ове нове, 2019. године могла да има представника у главној утакмици НБА Ол-стар викенда, који се од 15. до 17. фебруара одржава у Шарлоту. То је наравно Никола Јокић, који ове сезоне игра сјајно у дресу Денвера, који је у самом врху изузетно јаке Западне конференције. Чини се да му место на утакмици највећих звезда ове године неће измаћи, јер се његово име све чешће помиње и у разговорима за најкориснијег играча лиге, иако многи са ове стране Атлантика сматрају да млади Сомборац нема статус који својим играма заслужује.

Никола Јокић – суперзвезда која се и даље доказује Американцима Никола Јокић – суперзвезда која се и даље доказује Американцима

Након лета током којег је поново радио на себи, пре свега на свом телу и физичкој снази, Јокић је подигао ниво игре на још већи ниво. Да ли је то довољно да буде међу 24 играча, остаје да се види, али индивидуалне бројке и резултати његових Нагетса ове сезоне иду му у прилог.

"Џокер", како Американци воле да га зову, има импресивну личну статистику. За нешто преко пола сата у игри, он просечно бележи 19,7 поена (шут из игре изнад 50 одсто), 10,2 скока и 7,5 асистенција по мечу. Дакле, скоро па трипл-дабл на свакој утакмици! Када смо већ код трипл-даблова, са 23 године он их већ има 21, баш као и легендарни Карим Абдул-Џабар, док су дабл-даблови постали нормална ствар, а неретко стижу и признања за играча недеље.

"Никола игра стварно феноменално ове сезоне и из године у годину игра све боље и боље. Он је технички сјајно поткован и како је јачи, односно његово тело снажније, и та његова техника долази до изражаја. Стварно га је милина гледати и сигурно је један од најзанимљивијих играча за гледање у читавој НБА лиги", каже Николин бивши тренер из Меге Дејан Милојевић, један од заслужнијих за његов кошаркашки развој и кратко се осврће на гласање и Ол-стар.

"Верујем да ће он бити Ол-стар играч. Да ли ће то бити ове године – видећемо. Ја могу да кажем да сам ја гласао за њега и тиме дао мали допринос евентуалном његовом учешћу тамо."

И у америчким медијима учешће Јокића на утакмици највећих звезда НБА лиге више се не доводи у питање. Тако размишља и Мајкл Сингер (@msinger), дугогодишњи НБА репортер, који октобра прошле године прати Нагетсе и о њима пише за угледни Денвер пост.

"Мислим да ће Никола ове године бити Ол-стар. Мало је вероватно да ће ући преко гласања навијача, али тренери препознају какав је он играч и да је од непроцењиве важности за Денвер и најзаслужнији за успех Нагетса ове сезоне. Он је бројне повреде свог тима ове сезоне искористио да завреди пажњу свих у НБА лиги. Рекао је да 'неће умрети' ако не успе да оде на Ол-стар меч, али мислим да му је то важно", сматра Сингер.

Његов колега са популарног локалног спортског портала Денвер стифс Адам Мерс (@Adam_Mares) сматра да је Јокић имао таленат да буде Ол-стар прошле сезоне, али није сасвим схватао како да буде самопоузданији као играч и као лидер. Открива и шта је преокренуло ствари и омогућило да гледамо оваквог Јокића.

"Он је ту улогу лидера преносио на Пола Милсапа као најбољег играча и прву звезду јер му није било угодно да преузме контролу над играма тима. Негде почетком фебруара 2018, Милсап је разговарао са Николом о томе какав је Јокић потребан тиму и ставио му до знања да он треба да поведе овај тим у напад. Мислим да је то био велики и важан моменат за Јокића. Тада је коначно схватио и прихватио да тим жели да управо он преузме контролу. Од тог тренутка Јокић је био доминантан офанзивно и растао као лидер. Сада видимо његову најбољу верзију и он није само звезда лиге, он је легитиман МВП кандидат", преноси Мерс.

МВП кандидатура 

О Јокићевој "легитимној кандидатури за МВП-jа" говорио је и легендарни Чарлс Баркли, сада НБА аналитичар, који је у гледаној емисији "НБА инсајд" бранио став да, када се прича о награди за најкориснијег играча лиге, мора да се размишља и о џокеру.

"Што се тиче мишљења Барклија, мени је драго, мада мислим да ће то тога доћи само у случају да Денвер направи неки вансеријски тимски успех ове сезоне и да догура далеко у плеј-офу", поручује Милојевић.

"Ја лично не мислим да ће Никола Јокић освојити МВП награду ове сезоне, иако има и тих прича. Јокић је апсолутно заслужено у тим разговорима јер је међу најбољих четири-пет играча у лиги ове сезоне. Немојте мислити да сам ја критичан према њему само зато што не мислим да ће освојити титулу МВП-ја", сматра Мајкл Сингер, а слично размишља и његов колега Адам Мерс.

"Његове 'акције' расту из недеље у недељу. Ипак, мислим да он нема велику шансу да освоји награду, нажалост. Верујем да ће Харден и Адетокумбо одлучивати о томе, али мислим да је врло вероватно да ће Јокић добити гласове јер их заслужује. Често је то први корак ка стицању признања од стране медија и јавности који је потребан да би се награда евентуално добила у наредним годинама".

"Хајп" не прати терен 

Ипак, чини се да Јокић не добија довољно публицитета "преко баре" и да он није на нивоу његових игара и учинка. Неизбежно је поређење са Луком Дончићем, око кога постоји приличан "хајп" (интензивни публицитет) у Сједињеним Државама. Један од показатеља је актуелно гласање навијача за Ол-стар тимове.

"Јокић свакако не ужива сву пажњу коју професионални спортисти добијају од медија овде у Сједињеним Државама. Од спортиста се очекује да разговарају са медијима на тренингу, пре и после утакмица и то стварно може постати заморно, посебно када тим губи или када постоји нека контроверза. Дакле, Јокић је природно скептичан према медијима. Овде у Денверу медији су познати по томе што су веома пријатељски и фер према спортистима, за разлику од градова као што су Њујорк, Чикаго или Филаделфија, где медији брзо критикују играче за чак и најмању грешку. Мислим да је део његовог континуираног раста као звезде и играча у томе што је научио како да се слаже са представницима медија. Вољен је овде у Денверу, па би то требало да му олакшава", појашњава уредник Денвер стифса, док новинар Денвер поста додаје:

"Тај 'хајп', односно Николина популарност се гради. Успех Нагетса натерао је људе да примете његове игре. Ипак, да којим случајем Деневер није (био) први, он би и даље био 'испод радара'. Међутим, људи почињу да запажају његов успех на националном (САД) нивоу."

Адам Мерс додаје да је Никола јако вољен у Денверу: "Навијачка база се стварно заљубила у његов несебичан стил игре и његову јединствену личност. И док су фанови веома узбуђени због његовог потенцијала, мислим да паметнији аналитичари и присталице схватају да он показује само површину тог свог потенцијала. Веома је узбудљиво све то гледати и пратити."

После три круга гласања за Ол-стар тимове, за Јокића је гласало 1.128.766 навијача, што га сврстава на седмо место међу високим играчима на Западу (водe Леброн Џејмс и Лука Дончић са преко три милиона гласова). С обзиром на то да Пол Џорџ на трећем месту које води у стартну петорку има 2.583.342 гласа, а да је до краја гласања остало још свега три дана, јасно је да је Николина шанса, али реална шанса, избор играча и тренера, који са по 25 одсто одлучују о резервистима.

За Николу и остале српске играче можете гласати овде.

Атипичан стил 

Јокићев стил игре је и заслужан и крив за његов тренутни статус у лиги.

Заслужан, јер неретко одушевљава навијаче и кошаркашке стручњаке широм света лакоћом са којом он све то ради на терену и идејом да, када год може, проигра саиграча. Додавање иза главе за бека, или алеј-ап за високог саиграча спадају у његов стандардни репертоар. Како радо воли да истакне овај Сомборац, "кош чини срећним једног играча, асистенција усрећује двојицу". И због свега тога све су чешћа порођења са Меџиком Џонсоном, што је велика ствар, знајући какав је то велемајстор био.

Крив, јер није довољно атрактиван за стил игре који доминира у НБА лиги тренутно.

Понекад делује незаинтересовано и млитаво, а многи његови кошеви могли би да се сврстају у категорију случајних (тзв. фрљоке). Ретко или готово никада не закуцава, а то је оно што диже публику на ноге, а као потпора том аргументу може да послужи анегдота са почетка деведесетих година, док је Владе Дивац носио дрес Лејкерса. Приликом једне контре имао је отворен пут ка кошу и акцију је завршио полагањем. Одмах након тога прилази му саиграч, већ поменути Меџик, и каже отприлике овако: "Супер је то све, постигао си кош. Али када већ имаш могућности да закуцаш, онда мораш да закуцаш. Људи због тога долазе у дворану."

Нису честе ни његове тројке са осам, девет или десет метара, а истини за вољу, ретко када погађа шутеве за победу. А то је управо оно што се (нај)више цени у такмичењу које пре свега представља забаву за публику (еntertainment).

Превазилажење легенди

Како год било, готово да влада консензус о Николином потенцијалу и будућности у НБА лиги – она је блистава. А да ли ће Јокић блистати толико да постане најбољи Србин који је тамо играо (а то подразумева да надмаши Дивца и Стојаковића) и заслужити улазак у Кућу славних?

"Мислим да су њих двојица направили фантастичне каријере и оставили дубок траг у Америци, али ја сам убеђен да ће их Никола превазићи, што неће бити нимало лако. Али, ако овако настави и ако га здравље послужи, мислим да ће он бити наш најбољи играч у НБА лиги", каже Милојевић, који је са Стојаковићем у репрезентацији Југославије освојио европску титулу 2001. године.

Амерички новинари са којима смо разговарали Николу чак виде и као озбиљног кандидата за најбољег неамеричког играча у историји лиге.

"Јокић је на правом путу да буде један од најбољих европских играча који су играли ову игру у САД и да ће озбиљно угрозити позицију Дирка Новицког и осталих великана које смо овде гледали. Толико ја верујем у његов таленат", сматра Мерс, а Сингер додаје:

"Мислим да ће Никола бити вишеструки Ол-стар када се буду сводили рачуни о његовој каријери. Тренер Мајк Мелоун је рекао да се нада да ће Јокић за 15 или 20 година бити у Кући славних. Мислим да постоји шанса за тако нешто, али смо сада годинама (вероватно више од једне деценије) далеко од те расправе."

Наши саговорници сложни су у оцени да ће Јокић и Денвер ове сезоне сигурно играти у плеј-офу, да ће бити међу прва четири тима на Западу и имати предност домаћег терена макар у првој рунди плеј-офа. А онда је све могуће, и за тим и за његову прву "виолину".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво