Лав мора да докаже да је краљ џунгле

Поразом од Грчке у квалификацијама за Светско првенство, репрезентација Србије са скором од четири победе и три пораза у Групи Л изгубила је корак за лидерима Немачком и Грчком, али још увек задржала позицију која је води на шампионат у Кину. У преосталих пет утакмица до краја квалификација, Србија мора да покаже партије које ће да јој врате самопоуздање, као и респект у очима сваком противнику.

"Лав, краљ џунгле, константно мора тај статус да доказује и оправдава. Када је уморан и лењ док лежи на врелом сунцу, постаје рањив. Његови младунци почињу да га гризу за реп, он се не помера, лавица га нервира, он је још увек непомичан. Остале животиње почињу то да примећују. Шакали узимају храну на његовој територији, хијене му се смеју у лице, лешинари облећу изнад њега. Лав још увек не предузима ништа, а они су му све ближе и све су смелији. Све до једног дана, док лав не устане, не потрчи као ветар, не поједе све пред собом, јер сваки пут са времена на време, лав мора да покаже ко је, мора да покаже да је краљ џунгле", цитат је чувеног глумца Кристофера Волкена са којим се може упоредити ситуација селекције Србије.

Изабраници Александра Ђорђевића иако светски, европски и олимпијски вицешампиони, морају да свој статус и репутацију одржавају и у квалификацијама за Светско првенство. Бриближно слично "луда" ситуација јесте та да европски шампиони Словенци се налазе са скором од 2:5 и имају знатно мале шансе да се пласирају, док су тренутно "испод црте" у квалификацијама за СП и селекције Хрватске, Црне Горе и Русије.

Много ствари није на страни репрезентације Србије: кључни играчи који су чинили лице селекције су одсутни, доста њих се још увек опоравља и тражи форму након тешких повреда, састав није дуго заједно, уиграност и мањак пријатељских сусрета такође одмаже, а све наведено искористили су до сада Грчка и у два наврата Немачка како би нас поразиле у Групи.

Тим поразима, селекција Србије изгубила је менталну предност која чинила да те исте селекције Немачке и Грчке имају баријеру у самом размишљању да могу да дођу до победе против наше репрезентације.

Селектор Ђорђевић препознао је грешке играча након пораза од Грчке, говорио је о паду концентрације, али и неразумног губљења идентитета, претежно у протоку лопте у нападу и мањка физичке игре у одбрани, што је заиста и био случај.

Ипак ово није први пут да се Ђорђевић сусреће са измењеним тимом, лошим ритмом и физичком и менталном стању појединих играча.

Мишљење је да је формула за излазак из назовимо је кризе иста као и у претходним сличним ситацијама, а то је да некада главна тема и проблем нису која имена носе дрес репрезентације, већ да се сви морају придржавати унапред одређене схеме, плана и замисли и деловати као тим.

Нешто што је био кључ великих успеха која је ова репрезентација остварила у протеклих неколико година.

Србију до краја квалификација очекује још пет утакмица, а због стања на табели у којој Немачка и Грчка имају скор од седам победа из исто толико утакмица, најбитнији ће бити окршаји са Израелом и Естонијом, са којима ће се "орлови" састати по два пута и који им могу обезбедити треће место, које води на Светско првенство у Кину наредне године. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво