Леброн сага, трећа епизода: Лејкерси, Кливленд или неко трећи

Најбољи кошаркаш данашњице Леброн Џејмс одбио је могућност уговора да и наредне сезоне буде члан Кливленда и тако по трећи пут у својој каријери залудео кошаркашки свет питањем чије ће боје дреса бранити од наредне сезоне. Фаворити за потписивање Леброна су Лејкерси, Филаделфија и Хјустон, али не треба отписати ни остале опције, па чак ни Кливленд.

Иако улази у своју 34. годину и 16. сезону у НБА лиги, будућност Леброна Џејмса најважнија је тема летње паузе "преко баре". 

Трећи део "одлуке", односно трећи пут када је Џејмс слободан агент, почео је да буде тема и пре него што се сезона завршила. Многи играчи, тимови, па чак и цели градови покушали су да врбују и привуку Леброна у њихов табор на разне начине, од билборда, назива хране, хотела и ресторана по његовом имену, до тога да звезде франшиза на друштвеним мрежама се обрате "краљу" са примамљивом понудом за њега.

Након телевизијског шоуа и слања писма, овога пута Леброн у наредних неколико дана одлуку доноси на Карибима, где се налази на одмору, и то у једној пећини која је одмах добила име "пећина одлуке", у којој ће Џејмс са својом породицом, пријатељима, пословним партнерима и према наводима Јахуа представника два тима усагласити где наставља каријеру. 

Једно је сигурно, а то је да је Леброн у претходне две "одлуке" био веома непредвидив. 

Прва, која је на његову каријеру бацила велику мрљу и то не због саме одлуке него начина на који је она саопштена, десила се 2010. године када је незадовољан руководством и стањем у Кливленду, своје таленте преселио на јужну обалу у Мајами. 

Четири године и два прстена НБА шампиона касније, Леброн је шокирао цео свет када је послао писмо граду Кливленду и држави Охајо да се "враћа кући и испуни обећање освајање НБА лиге".

Обећање дато, али и испуњено. Није било среће у првом, али јесте у другом финалу по повратку у Кавалирсе и након 52 године поста, Кливленд је био град шампиона у било којем спорту.

У две наредне сезоне Леброн је поново доводио Кливленд до финала, али утисак је да заиста није могао практично сам, против можда и најбољег тима икада састављеног у било којем спорту.

Управо то је и можда главни разлог Лебронове нове "одлуке". Компететивна природа коју поседује тера га да промени средину, да последње године врхунца каријере искористи на најпаметнији начин, да покуша из друге перспективе да се врати на трон.

Фаворити за нову дестинацију Леброна последњих дана увелико су Лос Анђелес Лејкерси, једна од, ако не и најбоља икад франшиза НБА лиге напокон има лепе године испред себе, младе таленте које може да развија или трејдује, милионе и милионе слободног простора у саставу, али и правог човека за примамљивање "велике рибе" - генералног менаџера Меџика Џонсона.

Осим свега овога, Лејкерси имају и пар кечева у рукаву, пошто Леброн поседује чак две куће или може се чак рећи замка у Лос Анђелесу, а такође према поверљивим информацијама Герија Пејтона, Лебронов старији син определио се за средњу школу у Лос Анђелесу.

Ипак Леброн не жели да сам оде у Лејкерсе, већ би његов долазак вероватно зависио од доласка или Пола Џорџа, или Каваја Ленарда, па чак можда и од обојице. Џорџ је постао слободан агент и тренутно размишља о Лејкерсима и Оклахоми, док је Кавај Ленард изразио жељу за трејдом и доласком у "град Анђела".

Одлазак у Лејкерсе коштао би Леброна 40 милиона долара, јер би толико више могао да заради у Кливленду, али сматра се да би маркетиншки, пословно и спортски, Леброн у Лос Анђелесу могао не само да надокнади 40 милиона, већ би зарађена сума прешла у дуплу своту новца.

Као друга дестинација која се највише спомиње јесте Филаделфија. 76-ерси такође уз тежак уговор имају да понуде квалитетан ростер, где би "Краља" упарили са његовим наследником Беном Симонсом и веома талентованим Џоелом Ембидом, у којем би Леброн по први пут у каријери имао доминантног центра и одбрамбеног осигурача. Уз то Филаделфија има добар склоп младости и искуства, а познато је да искуство игра велику улогу у Леброновом одабиру саиграча. Филаделфија је такође у разговорима са Сан Антониом око Кавај Ленарда, па би врло лако могао бити случај да Леброн и Кавај могли бити њихов посао века.

Од екипа којима се дају шансе, али знатно мање од претходне две, помињу се Хјустон, Сан Антонио и веровали или не Кливленд.

Хјустон је показао да има потенцијала да нашкоди Голден Стејту и познато је да је Леброн близак са Крисом Полом, али питање је чега би све Хјустон морао да се одрекне и колико би чак и чувени Мајк Дантони могао да уклопи три играча доминантна са лоптом.

Сан Антонио Леброна може да привуче Кавај Ленардом у случају да могу да га задрже, као и Грегом Поповичем, који би био први тренер великан којег би Џејмс имао у каријери до сада. Ипак Спарси имају проблем што немају превише јак ростер, а налазе се на Западној конференцији.

И последња, али још увек могућа опција јесте Кливленд. Нажалост Кавси као организација немају много тога да понуде Леброну у кадровском смислу, али имају највише новчаних средстава од свих осталих конкурената. Осим тога познато је да Џејмсова супруга и деца преферирају Кливленд као његову кошаркашку дестинацију, па Кавси имају и емотивну предност, као и то да би покушали да доведу једног од атрактивних играча овог лета, да ли то био Двајт Хауард, Кемба Волкер или неко трећи.

Ипак Леброн емотивних обавеза према Кливленду нема толико након што им је подарио прстен и након што их је на леђима носио целе прошле сезоне.

Датум решавања мистерије где Џејмс наставља каријеру највероватније ће бити 1. јул, када званично почиње период за споразуме играча са тимовима, а потпис на нови уговор за највероватније нови тим Џејмс, као и сви остали слободни агенти лиге моћи ће да потпишу 6. јула.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво