Бартомеу: Будућност у ЕЛ, Звезда у Еврокупу, 18 клубова је прави систем

Председник и извршни директор Евролиге Ђорди Бартомеу организовао је за мали број новинара разговор на којем је одговарао на многа питања о елитном такмичењу и европској кошарци. Дотакао се бројних тема – финалног турнира у Београду, сукоба са Фибом и Јанакопулосом из ПАО-а, судбини Звезде и Партизана, проширењу Евролиге и улози Еврокупа, "одливу" европских играча у НБА...

Он је на почетку тог неформалног дружења са припадницима медија истакао да је презадовољан организацијом Фајнал-фора у српској престоници.

"Презадовољан сам како је протекао Фајнал-фор у Београду. Имали смо сјајну сарадњу са градом у коме сви воле кошарку. Сви су били спремни да нам помогну, што је нешто фантастично. Фан зона на Калемегдану је била фантастична да се путем ње упознају и турнир и град. Никада пре нисмо имали случај да се у фан зону улази по сат и по времена као сада на Калемегдану, што је само доказ колико су сви уживали", рекао је на почетку Бертомеу.

Грчке новинаре највише је занимао став првог човека такмичења поводом честих оптужби првог човека Панатинаикоса Димитриса Јанокопулоса.

"Евролига нема проблем за ПАО-ом. То је став једног човека. Ми никада од оснивања 2000. нисмо решавали проблеме препуцавањима у медијима, већ само разговором, тако да од мене нећете чути никакав коментар на оптужбе које изриче Јанакопулос. Отворени смо за разговор било када, али не путем медија и друштвених мрежа", јасан је био Бертомеу. 

Питање које највише занима овдашњу кошаркашку јавност је статус Црвене звезде и Будућности, која је освајањем АБА лиге изборила Евролигу.

"Са ове тачке гледишта, Будућност ће урадити све што треба да среди халу, финансијске и остале неопходне услове. Имали смо неколико састанака са клубом из Подгорице и ради се на свему што треба, па мислим да ће Будућност играти у Евролиги. Црвена звезда иде у Еврокуп сходно пласману у регионалној АБА лиги. Што се тиче Будућности, крајњи рок да испуни услове је крај маја, а у јуну ће Евролига и Еврокуп урадити ревизију свих пријава клубова, и проверити да ли је урађено све што је потребно, пре коначне одлуке 6. јула", рекао је он, касније објаснивши и судбину Партизана: "Рано је да о томе још причамо (апликација црно-белих за вајлд кард). Еврокуп зависи од пласмана у домаћим или регионалним такмичењима, а тек крећу поједина доигравања. Још нам треба времена да видимо ко ће се све изборити за Еврокуп. Имаћемо празна места, неки неће испунити услове и средином јуна ћемо имати јаснију слику колико вајлд карти и којим клубовима ћемо дати. Из АБА лиге су аплицирали и Партизан и Олимпија, видећемо", остао је загонетан Каталонац.

На констатацију да је бивша Југославија некада имала три тима у Евролиги, па два и сада један – само освајача АБА, рекао је: "Тачно, али то није случај само са бившом СФРЈ. Италија сада има један клуб, а имала је четири, Грчка је са четири остала на два. То је реална потреба. Неки клубови дају више од других, на пример Цибона, Олимпија и Партизан тренутно више нису на том нивоу, зато смо редуковали број и кроз регионална такмичења се долази до Евролиге. И развој ни иде према националном кључу, већ кроз лиценце и за регионална такмичења. До Евролиге би требало да се долази и путем Еврокупа, што је план за следећих шест до осам година да то буду врата за елиту, док ће Еврокуп бити прозор који се додатно шири", објаснио је.

Осврнуо се и на тезу да НБА све више слаби Евролигу, јер узима најбоље играче – готово је извесно да се Лука Дончић титулом са Реалом опростио уочи одласка у најјачу лигу на свету. С друге стране, из САД долазе све "слабији" играчи.

"Мислим да Европа није у опасности. Чињеница је да НБА доводи најбоље и најталентованије широм света. То није у нашим рукама, још од времена Дражена Петровића, Владе Дивца, Арвидаса Сабониса и других асова, сви су ишли у НБА. Ни раније нисмо могли да се носимо са НБА, не можемо ни данас. Плаћају сада двоструко више него пре десет година, а реалност је и да је тржиште све глобалније. Када Дончић одлази, то је вест, када се неко из НБА вратио у Евролигу, онда и није толико важна. Наша улога је да наставимо да правимо играче попут Дончића и да Евролига сваке године буде све боља и боља".

Сезону на измаку обележио је сукоб Фиба–Евролига, јер су се први пут утакмице репрезентација, у квалификацијама за Мундобаскет 2019. у Кини, играле за време клупских обавеза.

"Концепт Фиба 'прозора' није добар и никада неће добро функционисати. Ако причамо о националним тимовима и распореду мечева, не може да буде добро ако за њих нису доступни најбољи играчи, а сви имамо одговорност да навијачима понудимо оно најбоље. Ако су НБА играчи ван система, а одређени играчи желе да остану у клубовима због Евролиге, онда је то могло много боље да изгледа. Имали смо три могућности у понуди пре неколико месеци и кратак састанак од 40 минута са Фибом, отворени смо за дијалог, али нам је одбијено укупно свих пет предлога. Не можемо много тога да урадимо, али смо и даље за разговор, међутим, за наредне сезоне мислим да остаје досадашњи концепт", поручио је Бартомеу.

Што се тиче броја тимова, остаје исти за следећу сезону, а 18 ће бројати од сезоне 2019/2020.

"Нови учесници биће Бајерн и један француски тим, највероватније Асвел Тонија Паркера, као што је најављено сходно договору. Немачка и Француска су приоритетна тржишта за маркетинг, Бајерн је велики бренд, прави и нову халу, спремни смо сигурно за две немачке екипе. Систем се неће мењати ни са 18 клубова, али додатног ширења неће бити, то је кључ успеха. Домаће лиге су важне зато неће бити промена, како се оне не би угрозиле, а следећи потез биће прелазак из Еврокупа у Евролигу, али у оквиру броја од 18 екипа", закључио је Бартомеу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво