Загонетни Исток, да ли је неко спреман да свргне "Краља"?

Источна конференција дуже време није била неизвеснија, а слободно се може рећи и квалитетнија. Упркос великом броју звезда лиге које играју у супротној конференцији, више екипа са Истока бележиле су преко 50 победа у регуларној сезони. Титулу шампиона Источне конференције брани екипа Кливленда, а кандидати да их са трона скину су екипе Торонта, Бостона и Филаделфије.

Првопласирана екипа Источне конференције овога пута је Торонто. Тим из Канаде са клупе предводи Двејн Кејси и утисак након доста година је да Торонто заправо нешто може да уради ове сезоне.

Демар Дерозан и Кајл Лаури су дугогодишњи лидери екипе, али чини се да су доста кошаркашки сазрели и да са нестрпљењем чекају своју шансу да заблистају у плеј-офу, a Торонто такође важи за екипу са одличним односом доприноса стартне петорке и играча са клупе.

У стартној постави истичу се још два играча. Валанчунас, који важи за ретро центра, неко ко уме многим екипама да ствара проблема у рекетима и Ибака, који се фантастично уклопио и својим чувањем и нападањем обруча, као и шутем споља чини право оружје ове екипе.

Што се тиче клупе, веома пријатно изненађење за канадски тим ове сезоне чине Ван Влит, Сиакам, Поертел, Мајлс и Рајт.

Попут Хјустона на Западу, Торонто на Истоку такође важи за феноменалну екипу регуларног дела сезоне, па ће такође морати да оправдају велика очекивања у доигравању, а први противници ће им бити екипа Вашингтона, која иако поседује огроман квалитет играча, показује огромне осцилације у игри.

Дуго су Визардси били без Џона Вола, прве звезде тима, али су се и добро сналазили без њега. Бредли Бил је показао да зна да буде лидер и да се ради о класном шутеру, Гортат је неко ко може да одговори на игру Валанчунаса, Морис ће имати задатак да успори Ибаку, док ће Торонтовој енергији покушати да парирају младим снагама Портером, Убреом и Саторанским, а превагу у искуству Вашингтон ће тражити кроз Махимија, Скота, Сешонса и Смита.

Бостон Селтикси иако са друге позиције, са великим кадровским проблемима улазе у плеј-оф фазу такмичења.

Након што им је други најбољи играч тима Хејворд на стравичан начин већ у првом мечу завршио сезону, у доигравању неће моћи да рачунају ни на најбољег играча Ирвинга, који крај сезоне пропушта због операције колена.

Такође, Немац Данијел Тајс неће моћи да помогне екипи, док је под знаком питања наступ Маркуса Смарта.

Било како било, екипу са клупе предводи сјајан млади тренер Бред Стивенс, који је успео да замене својим лидерима створи у младим надама Тејтуму, Брауну и Рожиру од којих се очекује највише у завршници сезоне. Не треба заборавити ни на Хорфорда, Мориса, Бејнса и Монроа, високе играче који су спремни да се "потуку" са сваким противником.

Противик Селтиксима је тим Милвоки Бакса, превођен пре свега једним од најбољих играча данашњице Јанисом Адетокумпом.

Јанис важи за јединственог играча који је у стању да потпуно преузме улогу лидера и истраје у томе колико год је потребно. Милвоки је једна неугодна екипа, пошто се потпуно разликују од остатка НБА лиге. Готово сви тимови теже ка "small ball" кошарци нижих играча, док Милвоки инсистира на играчима који имају висинску предност на својим позицијама, као и ненормално великом распона руку.

Уз Јаниса, претњу Бостону представљају Бледсо, Мидлтон, опорављени Паркер, Мејкер, Брогдон, па чак и Џенингс, Хенсон, Делаведова и Тери. Ипак екипа се није прославила кроз регуларни део сезоне, у којем је доживела и смену тренера, што може бити велики проблем у плеј-офу.

Изненађујуће трећепласирана екипа Истока је Филаделфија. Веома млад тим, који дате ноћи може да порази заиста сваку екипу не само у својој конференцији.

Фила је напокон саставила одређени период у релативно пуном саставу и из дана у дан показују да њихови сјајни таленти све више напредују. Очигледно је да су вођени сјајним Беном Симонсом, момком који је играч који се не виђа сваке генерације и момком који је главни фаворит за награду рукија сезоне.

Џоел Ембид ће пропустити најмање прву утакмицу, али очекује се да ће се вратити већ у првој рунди, као и то да је он играч који представља превагу против било ког противника.

Севентисиксерси имају веома занимљиве играче у ростеру, кошаркаше који су прихватили своју улогу у тиму и то је резултовало успехом. Шарић, Редик, Белинели, Ковингтон, Илијасова, млади Фулц, Холмс и Меконел чине одличну подршку водећим играчима екипе.

Њихов противник биће тим Мајами Хита, који је сезону завршио на шестој позицији.

Иако немају учестали ростер из године у годину, Мајами је показао да може да буде "тврд орах". Такође важе за екипу одличног склопа младости и искуства, као и за екипу предвођену одличним тренером Ериком Сполстром.

Лидер тима је свакако Словенац Горан Драгић који игра на врхунцу своје каријере, а у редовима Мајамија добре партије очекују се од Вејтерса, Вејда, Вајтсајда и Џонсона. Млади играчи попут Ричардсона, Винслоа и Тајлера Џонсона у стању су да затрпају кош противника пре свега тројкама, док "икс фактор" могу бити Олиник и Адебајо.

Последњи пар, али многима најзанимљивији јесте дуел браниоца титуле Источне конференције и финалисте НБА лиге протекле три године екипе Кливленда и њиховог дугогодишњег ривала тима Индијане.

Кавси су поново имали ролеркостер сезону, али утисак је да су се након трејд рока вратили у свој препознатљиви колосек и да су повећали себи шансе за понављање успеха.

Иако имао своје мане, Кливленд има оно што нико нема не само на Истоку већ и у целом НБА, а то је свакако Леброн Џејмс. Најбољи играч данашњице у својој 15. сезони игра можда и најбољу кошарку у каријери и сигурно је то да ретко ко може да парира томе на терену.

Уколико се многи не слажу да најбоље од Леброна гледамо ове сезоне, непоречиво је да гледамо најинтелигентијег Џејмса икада. Веома добро се прилагођава свакој одбрани, пажљиво бира како и кога ће да нападне и његова способност да разигра саиграче је феноменална.

Што се остатка екипе тиче, предњачи Кевин Лав који је 20-10 потенцијал(20 поена, десет скокова), Смит је показао у последњих десетак мечева да се може још увек рачунати на њега као на иоле озбиљног играча, Корвер је неко ко шутем за три може да промени ток меча, док ће веома занимљиво бити видети новајлије Хила, Худа, Кларкосна и Ненса.

За сада су показали да могу да буду одлична подршка, али плеј-оф кошарка је нешто друго, а сем Хила, остатак се може похвалити искуством у томе. Играчи који могу да "искоче" јесу и Калдерон, Грин и Томпсон.

Највећи проблем и огроман знак питања када је у питању Кливленд јесу њихова одбрана, која је на моменте у сезони деловала благо речено катастрофално, као и посао који обавља тренер Тајрон Луе.

Индијана са друге стране, предвођена Оладипом, који ће вероватно бити проглашен за играча који је највише напредовао, покушаће енергијом да изненади ривала.

Пејсерси важе за екипу са сјајном публиком, а иако немају звезде ове лиге, ростер им чине занимљиви играчи, спремни да дају све од себе у плеј-офу. Ту предњаче Богдановић, Џосеф, Сабонис, Стивенсон, Тарнер и Јанг.

Костур Источне конференције је такав да победник ове серије се укршта са победником између Торонта и Вашингтона, док други део чине Бостон-Милвоки и Филаделфија-Мајами.

Први меч плеј-офа истпчне конференције играју Вашингтон и Торонто у Канади од 11:30, а потом снаге одмеравају Филаделфија и Мајами од 2.00 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво