Почињу завршне борбе у АБА лиги

Регионална кошаркашка лига улази у завршну фазу. Четири најбоље екипе из лигашког дела такмичења играју полуфинале плеј-офа, а парови су Црвена звезда – Морнар и Будућност – Цедевита. Први мечеви полуфинала на програму су већ у недељу, у Београду и Подгорици.

После 22 одиграна кола у лигашком делу такмичења Јадранске лиге, четири најбоље екипе пласирале су се у плеј-оф.

Црвена звезда брани шампионску титулу и поново је ове сезоне најбољи тим у региону. Црвено-бели су забележили само три пораза и као првопласирани тим имаће најлакшег противника у полуфиналу - екипу Морнара.

Звезда је значајно изменила тим у односу на прошлу сезону, а највећа промена је на месту тренера - уместо Дејана Радоњића клупу је преузео Душан Алимпијевић.

Шампион Србије и региона неће се пласирати међу осам најбољих екипа у Евролиги, па иако је до краја такмичења у елити остало још четири кола, Звезда ће све карте бацити на освајање АБА лиге, како би се и догодине такмичили са најбољим клубовима у Европи.

Ипак, Звезду у полуфиналу очекује дуел са силно мотивисаном екипом Морнара, која први пут игра полуфинале регионалне лиге. Барани су ове сезоне показали да могу да буду конкурент најбољим екипама, али би било велико изненађење уколико успеју да савладају Звезду.

Морнар се у другој сезони у регионалној лиги домогао полуфинала, а екипа Михајла Павићевића биће ослабљена неиграњем Уроша Луковића, другог најкориснијег играча АБА лиге.

Звезда је најбоља офанзивна екипа ове сезоне. Црвено-бели су најбољи у шуту за три поена и други у проценту шута из игре и асистенцијама.

Много занимљивији дуел очекује нас у другом полуфиналу, у којем се састају Будућност и Цедевита.

Екипе су, чини се, изједначеног квалитета, завршиле су учешће у Еврокупу, па ће све расположиве снаге бацити на регионално такмичење, јер и једни и други прижељкују пласман у Евролигу.

Будућност је много уложила у тим ове сезоне, а можда и главна звезда је некадашњи тренер Партизана Александар Џикић. Тим из Подгорице једно време је држао и прво место на табели, а у Еврокупу су стигли до четвртфинала, где су елиминисани од Дарушафаке.

Цедевита жели коначно да освоји Јадранску лигу, па је екипу на почетку сезоне преузео Јуре Здовц, који је одмах донео трофеј - Суперкуп АБА лиге.

Ипак, Загрепчани су лигашки део завршили на трећем месту, па ни у полуфиналу ни у финалу неће имати предност домаћег терена, што може бити одлучујуће за коначни исход такмичења.

Занимљиво је да су Будућност и Цедевита већ одиграли пет међусобних мечева ове сезоне. Цедевита је славила у финалу регионалног Суперкупа, док су две екипе биле у истој групи у Еврокупу. Подгоричани за сада воде 3:2.

Први мечеви полуфиналне серије играју се већ у недељу, у Београду (19.00) и Подгорици (21.00), а пласман у финале обезбедиће екипе које прве дођу до два тријумфа у серији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво