Први Фибин "прозор" – није све тако црно

Први Фибин квалификациони "прозор" је затворен, а главни утисак је да су најјаче европске селекције и са знатно измењеним саставима оствариле по две победе, као и да је публика широм Старог континента добром посетом реаговала на утакмице националног тима у току клупске сезоне.

Иако проблем између Фибе и Евролиге и даље постоји, а решење се не назире, чини се да пуно оспоравани репрезентативни квалификациони "прозор" и није био баш толики промашај. 

Наиме, бар тренутно, ставимо по страни то што за репрезентације силом прилика нису играли најбољи играчи, навијачи широм Европе су протеклих седам дана пунили дворане и, упркос свему, пратили своје националне тимове.

Две утакмице репрезентације Србије у Београду, који понекад уме да буде "лењ" када су спортски догађаји у питању, пратило је око 10.000 гледалаца (против аутсајдера Аустрије преко четири хиљаде, а против Грузије скоро шест хиљада посетилаца). Сасвим задовољавајућа бројка, мора се признати.

Слично је било у осталим земљама, о чему сведоче пуне хале у Бургосу (9.500 посматрача), где је неки нови тим Шпаније победио Словенију са више од пола шампионског тима из Истанбула, или пуна "Скендерија" у Сарајеву (више од пет хиљада сведока), која је видела тријумф Босне и Херцеговине над Русијом. Уз то, француска репрезентација је напунила дворану у Роану, Литванија "Свитурио арену" у Клаипеди, а после дуго времена испуњен је био и "Драженов дом" у Загребу када су гостовали "Талијани".

Поред сасвим солидне посете, прва два кола европских квалификација за Мундобаскет у Кини 2019. године обележила су и нека резултатска изненађења и занимљиве завршнице. Издвајамо тријумф Холандије над Хрватском од 68:61, већ споменуту победу Босне над Русијом – 81:76, а Велику Британију су секунде делиле од тријумфа над Грчком у Лестеру (92:95 на крају). Дакле, има и узбуђења.

Ипак, велике кошаркашке нације попут Србије, Француске, Литваније и Шпаније, па и Грчке и Италије, нису имале већих проблема да са новим тимовима дођу до обе победе, а опет су, с друге стране, у овим мечевима "промовисале" нека нова имена. 

Нема дилеме да би и за публику, и за медије, а у крајњој линији и за спонзоре, било добро да се и играчима из Евролиге (а то је оно најбоље што Европа има изузимајући НБА), дозволи да наступају у наредним репрезентативним акцијама. Ту се враћамо на почетак и сукоб на релацији Фиба–Евролига.

Времена до краја фебруара, за када су заказане утакмице у оквиру другог "прозора", и даље има и у интересу кошарке, а поготово играча, јесте да се решење пронађе. Ако не, онда за трећу квалификациону рунду крајем јуна и почетком јула неће бити препреке да се прикључе играчи из Евролиге, као и већина оних из НБА лиге (осим чланова тимова који буду играли велико финале).

За крај, погледајте стање на табелама европских квалификационих група после два одиграна кола:

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво