"Дозволити да кошаркаши играју у националним тимовима"

Словеначки члан Европског парламента Франц Богович придружио се групи чланова ЕП који су упутили писмо Европској комисији са захтевом да омогући кошаркашима да играју у националним тимовима, и тако реше проблем у процесу квалификација за Светско првенство у кошарци и Олимпијске игре.

Писмо групе од 30 посланика, чији је први потписник хрватска посланица Ивана Малетић, упућено је председнику Европске комисије Жан Клоду Јункеру, европском комесару за образовање, културу, омладину и спорт Тибору Наврачичу и комесарки ЕУ за конкурентност Маргрете Вестагер, саопштио је Кабинет Франца Боговича.

"Оно што се протеклих месеци догађа у европској кошарци, када међународни кошаркашки савез Фиба и представници Евролиге никако не могу да се договоре о квалификацијама за Светско првенство 2019. и Олимпијске игре 2020. и учешћу европских играча, прелази све границе", саопштио је Богович.

Он је то навео у образложењу зашто се придружио групи европских посланика који су Јункеру и комесарима послали писмо са позивом да хитно посредују у тим преговорима, који су "очигледно у ћорсокаку".

Богович истиче да је реч о спорту с дугом традицијом и да, иако се клупски успеси све више бележе у већим земљама са огромним финансијским доприносима, национални тимови остају "последњи браник традиционалних кошаркашких земаља", али теже задовољавају финансијске захтеве врхунског спорта", напомиње Богович.

Он истиче да је "мала Словенија пре два месеца постала европски шампион у кошарци" што је, каже, доказ да постоје врхунски спортови у којима нема "малих" и "великих", већ само бољих и нешто лошијих.

"У снажном је интересу Европске уније да државе чланице пошаљу своје најбоље играче на највећа спортска такмичења у свету и тиме се надмећу са остатком света", закључује Богович уз напомену да европски клубови не би требало да постављају ограничења с тим у вези.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи