Ван Ганди подржао спортисте који клече током интонирања химне

Тренер кошаркаша Детроита Стен ван Ганди искористио је пут свог тима у Вашингтон да пружи подршку спортистима који током интонирања химне клече и протестују против председника САД Доналда Трампа.

"Не знам шта добро може да дође од онога што је председник рекао. Што се тиче протеста спортиста, надам се да ће људи обратити пажњу на питања која су изазвала то и схватити да имамо проблем с полицијском бруталошћу према људима с другом бојом коже", рекао је Ван Ганди на питање новинара о критикама Трампа на рачун играча америчког фудбала који клече током интонирања химне.

Клечање током извођења химне као вид протеста због полицијског третмана афро-американаца покренуо је прошле сезоне тадашњи квотербек екипе Сан Франциско Колин Каперник. Тај покрет је доживео врхунац после немира у Сент Луису који су средином септембра избили због ослобађања белог полицајца оптуженог за убиство ненаоружаног Афроамериканца.

Ван Ганди је такодје критиковао и навијаче који су звиждуцима испратили спортисте који клече током интонирања химне, јер верују да су њихови потези показатељи непоштовања према војсци САД.

"Мислио сам да је једна од ствари за коју се наша војска бори амерички начин живота и наше вредности, за које мислим да почињу слободом говора. Наша дражава је основана на протесту и да тога није било, били бисмо и даље енглеска колонија. Мислили бисте да ће људи ценити ненасилне протесте. Уколико се не изборите за слободу говора и не мислите да ти играчи имају слободу говора, за које сте то америчке вредности?", рекао је Ван Ганди.

Ово није било први пут да се Ван Ганди бавио овим темема. Када је Трамп прошлог новмебра изабран за председника, изјавио је да га је "први пут срамота своје земље". Он је такође прошлог месеца пружио подршку спортистима који клече током интонирања химне.

За разлику од НФЛ-а, на утакмицама НБА лиге играчи током интонирања химни по правилу морају да стоје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво