Почиње нова сезона Евролиге: Борба за долазак у Београд!

Након тачно 145 дана и историјског тријумфа Фенербахчеа на фајнал-фору у Истанбулу, у четвртак почиње нова сезона Евролиге. Иако је значајан број европских звезда отишао у НБА лигу овог лета, за очекивати је још једну узбудљиву сезону која ће свој крешендо имати на финалном турниру у Београду маја наредне године.

Почиње нова сезона Евролиге: Борба за долазак у Београд! Почиње нова сезона Евролиге: Борба за долазак у Београд!

Оно што је по овдашњој страсти према кошарци потпуно залужено и оно о чему се годинама само причало, у мају 2018. године ће се коначно и догодити - Београд и београдска Арена биће домаћини финалног турнира најјачег клупског такмичења у Европи.

У периоду од 18. до 20. маја 2018. године четири најбоље екипе бориће се за титулу у српској престоници, која ће уз то бити домаћин и многих пропратних догађаја, као и већ традиционалног јунирског турнира. 

Најбољи тренер Европе Жељко Обрадовић ће тако имати прилику да своју десету, јубиларну титулу освоји у својој земљи, а по потезима које је менаџмент истанбулског тима вукао током летње паузе, поново ће бити главни фаворити за освајње титуле првака Старог континента.

Вероватно најбоља два играча жуто-црних из прошле сезоне, Екпе Јудо и српски репрезентативац Богдан Богдановић отишли су "преко баре", док се искусни Перо Антић вратио у београдску Црвену звезду. Али, стигле су и више него адекватне замене у виду Никола Мелија, Бреда Вонамејкера, Марка Гудурића, Џастина Томпсона и Синана Гулера, а остали су Датоме, Калинић, Слукас и Диксон, па је то и даље тим који ће бити најближи пехару.

Прошлогодишњи финалиста Олимпијакос је такође направио значајне промене, али је осовина тима остала. Грчком "кору" (Спанулис - Манцарис - Принтезис) и нашем Николи Милутинову придодати су Американци Меклин, Томпсон и Робертс, те доказани летонски евролигашки кошаркаш Јанис Стрелниекс и Француз Ким Тили.

Московски ЦСКА је одлазак свог дугогодишњег носиоца игре и најбољег играча Милоша Теодосића надоместио, или бар покушао да надомести враћањем Серхија "Ћаћа" Родригреза у Европу из Филаделфије. Уз то из Дарушафаке је доведен Вил Клајбурн, из Реала Отело Хантер, па ће уз староседеоце странце Де Колоа, Хајнса, Хигинса и Русе Воронцевича, Курбанова, Фридзона и Хријапе то поново бити тим који ће пуцати на највећи могући пласман.

Реал, као последњи учесник прошлогодишњег финалног турнира, је потезима између две сезоне покушао да надогради ионако већ јак тим. Доведени су српски центар Огњен Кузмић, француски бек Фабијен Козер, амерички плеј са НБА искуством Чејсон Рендл. Са позајмица су врећени неки играчи, међу којима је свакако најзвучније име харизматични Аргентинац Факундо Кампацо.

Дакле, по снази, четири прошлогодишња учесника завршнице у Истанбулу и ове године су, бар на папиру, најближи истом успеху. 

Наравно, има ту још тимова који претендују и надају се београдској завршници.

Пре свих реконструисана и силно појачана Барселона, која иза себе има прилично кошмарну евролигашку кампању. Имена придошлица Ханге, Ертела, Серафана, Ориоле, Моермана, Сендерса, Пресија и напослетку Тавареша, уз Рибаса, Томића, Клавера и времешног Навара свакако чине састав који може пуно.

Ефес је такође снажан тим (дошли Круно Симон, Владимир Штимац, Рики Лидо, Ерик Мекалум, Брок Мотим, Џош Адамс, Едо Мурић и Џастин Доелман), као и Спахијин Макаби са новајлијама Норисом Колом, Пјером Џексоном, Дешуан Томасом, Џоном Болденом, ДиАндреом Кејном, Мајклом Ролом, уз повратника Алекса Тајуса.

Можда и највећи фаворит из сенке је екипа Химкија, која је доводила баш квалитетно овог лета. Имена Стефана Марковића, Чарлса Џенкинса, Тајлера Ханикатa, Џејмса Андресона и Томаса Робинсона, те прве звезде тима Алексеја Шведа, уз Јоргоса Барцокаса на клупи јесу кадра за велика дела.

Наравно, увек треба рачунати на атински Панатинаикос, Басконију, али и шампиона Шпаније Валенсију.

У доњем дому табеле, бар по именима и буџету, биће екипе Арманија из Милана који је такође спровео велике промене између две сезоне, симпатични Бамберг који је између осталих овог лета довео капитена Звезде Луку Митровића, Малага наших Недовића, Милосављевића и Муслија, те Жалгирис у којем ће играти Василије Мицић.

Можда и највеће промене у саставу и концепту овог лета претрпела је београдска Црвена звезда, која ће поново бити једини представник Србије и АБА лиге.

Тренера Радоњића, који је протеклих година правио чуда са тимом са Малог Калемегдана, заменио је млади и на евролигашкој сцени потпуно неискусни Душан Алимпијевић.

Клуб су напустили носиоци игре и готово цела прва петорка - Јовић је у Бајерну, Кузмић у Реалу, Џенкинс у Химкију, Митровић у Бамбергу, Гудурић у Фенербахчеу, Симоновић у Зениту. 

У тим су доведи млади играчи са америчким колеџ искуством, Стефан Јанковић и Никола Јовановић. Из Шпаније је у Србију враћен Никола Радичевић, а из другог тима (ФМП) припојени су Лазаревић, Давидовац и Апић. 

У другом делу летњег прелазног рока стигли су и странци - Матијас Лесор из Нантера, Џејмс Фелдин из ПАО, Тејлор Рочести из Нижњег, те повратник Перо Антић, који је споразумно раскинуо уговор са шампионом Европе Фенербахчеом. Уз староседеоце новог капитена Лазића, Дангубића, Бјелицу и Добрића и повратника Кешеља, то опет јесте занимљив састав, али чини се, на новом почетку...

Треба рећи да реално није реално да се понове прошлогодишњи резултати и борба за плеј-оф место, али не треба ни отписати Звезду, која без дилеме има најјачи домаћи терен и најбоље навијаче у целом такмичењу, које почиње у четвртак.

Распоред првог кола Евролиге:

Четвртак:

Анадолу Ефес - Реал Мадрид (19.00)

ЦСКА - Армани Милано (19.00)

Бамберг - Макаби (20.00)

Олимпијакос - Басконија (20.00)

Ункаха - Фенербахче (21.00)

Петак:

Химки - Валенсија (19.00)

Жалгирис - Црвена звезда (19.00) 

Барселона - Панатинаикос (21.00)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво