Драгић одвео Словенију на кров Европе, Србији сребро

Србија – Словенија 85:93. Кошаркаши Словеније савладали су Србију у финалу Евробаскета у Истанбулу и први пут у историји освојили златну медаљу на шампионатима Европе. Драгић феноменалном партијом вероватно завршио репрезентативну каријеру. Србија освојила и друго сребро од осамостаљења.

Кошаркаши Србије били су надомак златне медаље на Евробаскету у Истанбулу, али су на крају велике борбе у "Синан Ердем арени" руку морали да пруже бољем – екипи Словеније.

"Орлови" су у великом финалу одиграли променљиво – почели су добро, онда дозволили Словенцима да се размашу. У другом полувремену стегли су одбрану испред свог коша, али је у финишу меча напад поново заказао.

Словенију је до прве златне медаље у историји европских првенстава предводио феноменални Горан Драгић, који је меч завршио са 35 поена и седам скокова. Драгић је посебно импресиван био у првом полувремену укојем је постигао 26 поена.

Србија је играла тимски. Богдановић је, као и током целог шампионата, вукао екипу, уз помоћ капитена Милана Мачвана, али чини се да је недостајао трећи играч који би одвео "орлове" до победничког постоља.

Богдановић је утакмицу завршио са 22 поена, Мачван је постигао 18, док је Лучић уз девет поена имао и осам скокова.

Србија је тако освојила друго сребро од од осамостаљења, после другог места на Евробаскету 2009. године у Пољској.

Свима је познато да је Србија и Истанбулу играла у ослабљеном саставу, али момци који су оставили срце на терену у претходне две недеље заслужили су све похвале за залагање и резултат који су остварили.

Селектор Ђорђевић је тако после сребрних медаља на Светском првенству и Олимпијским играма, освојио и сребро на Европском првенству.

Честитка председника Александра Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић честитао је вечерас српским кошаркашима освајање сребрне медаље на Европском првенству у Турској.

У честитки се каже:

"Чeститaм вaм oсвajaњe срeбрнe мeдaљe нa Eврoпскoм првeнству. Хрaбрo стe сe бoрили зa Србиjу и дoстojнo прeдстaвљaли нaшу зaстaву и грб. Хвaлa вaм на рaдoсти кojу стe нaм прирeдили."

Овако је протекло финале у Истанбулу:

22.29 – Крај меча! Словенија је савладала Србију са 93:85 и први пут у историји постала шампион Европе!

22.25 – И даље нема коша за Србију, Словенија води са 90:82, на 35 секунди до краја меча. Ђорђевић тражи последњи тајм-аут на утакмици.

22.22 – До краја меча остало је 65 секунди. Словенија води са 86:82 и има два слободна бацања. Добра деоница Рендолфа, који је везао четири поена, док "орлови" у нападу имају проблема да нађу пут до коша Словенаца.

22.16 – Два и по минута до краја меча, нерешено је 82:82. После два поена Препелича, Ђорђевић тражи тајм-аут.

22.08 – Четири минута игре у последњој деоници, Словенија има минималну предност – 77:76.

Стао је шут Драгића, који је имао два "ер бола", што Србија користи и топи предност ривала из минута у минут.

21.57 – После три одигране четвртине, Словенија води са 71:67.

Драгић је стигао до 35 поена, Препелич има 14. Богдановић предводи "орлове" са 18 поена, Бирчевић и Мачван постигли су по осам.

Много боља игра у одбрани српских кошаркаша, који су трећу деоницу добили са 20:15.

21.50 – Мање од три минута остало је до краја треће четвртине, а Србија је на само два поена минуса – 63:61.

Словенци су постигли само седам поена у трећој деоници. Лука Дончић је повредио скочни зглоб десне ноге и велико је питање да ли ће се враћати на терен до краја меча.

21.43 – Средина игре у трећој деоници, Словенија води са 63:55.

Иако противник још води, делује да је Србија пронашла начин како у одбрани да задржи Словенце. Осим Драгића, који је већ постигао 31 поен. Богдановић је на 13.

21.35 – Настављен је меч.

21.25 – Утакмици у Истанбулу присуствује и председница Владе Србије Ана Брнабић.

"Показали сте да тимски рад води напред, до победе!", написала је Брнабићева на свом Твитер налогу током утакмице, коју прати са словеначким колегом Миром Цераром.

21.20 – Полувреме, Словенија води против Србије са 56:47.

Нестварна игра Горана Драгића, који је у првих 20 минута постигао 26 поена! Прате га Препелич са 12 и Дончић са осам. Богдановић је најефикаснији у српском тиму са 11 поена, док су Мачван, Гудурић и Кузмић додали по шест.

Словенци су постигли шест тројки, Србија четири. Словенци су се изједначили по броју скокова (по 16). Обе екипе слободна бацања шутирају без промашаја (Србија 11/11, Словенија 12/12).

21.10 – Тројком Гудурића, Србија смањује предност ривала на 43:38, па Кокошков тражи тајм-аут.

21.06 – Средина игре у другој четвртини, а Словенија има двоцифрену предност – 38:28.

Неколико празних минута у нападу "орлова", док су се Словенци растрчали. Драгић је већ на 14 поена, док Препелич има 11. Богдановић има девет поена, четири асистенције и три скока.

20.55 – Словенци у другу деоницу улазе серијом од 5:0, Ђорђевић одмах "сече" тајм-аутом.

20.50 – После десет минута игре, Србија против Словеније води са 22:20.

Богдановић и Кузмић постигли су по шест поена, Марјановић је додао четири. У словеначком тиму, Драгић има шест, Препелич и Мурич постигли су по пет поена.

Србија је без тројке (0/2), Словенци шутирају 2/8. "Орлови" имају више скокова (13:7) и асистенција, али и три изгубљене лопте. Словенија је без грешака. 

20.42 – Србија на два и по минута до краја прве четвртине води са 18:13, Кокошков тражи тајм-аут.

Почео је и Богдановић да погађа, док "орлови" одлично затварају рекет, после промашаја Словенаца у шуту са дистанце.

20.36 – После четири минута игре, Србија води са 8:7.

Као што је и било очекивано, Словенија форсира шут споља, док "орлови" покушавају да спусте лопту што више под кош.

Шест поена Кузмића, после три асистенције Богдановића. На другој страни, Мурич је добро почео са пет поена. 

20.30 – Почео је меч.

20.29 – Прва постава Србије: Јовић, Богдановић, Лучић, Мачван и Кузмић. На другој страни утакмици почињу: Драгић, Дончић, Блажич, Мурич и Видмар.

20.26 – Интониране су химне две државе, утакмица ће ускоро почети.

20.23 – У току је представљање играча две екипе.

20.20 – На трибинама "Синан Ердем арене" више има навијача Словеније. Српски играчи на терен изашли праћени песмом "Играј и победи".

20.10 – Према информацијама из Истанбула, Стефан Јовић ће бити у тиму Србије у вечерашњем дуелу.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво