Трећи "Продужетак" – живот кошаркашког скаута и највеће свађе овдашње кошарке

У трећој епизоди кошаркашког видео-магазина "Продужетак" приближавамо вам посао евролигашког кошаркашког скаута, Николе Бирача, који нам је открио на који начин гледа утакмице и како му изгледају радни дани. Такође, осврћемо се на највеће свађе у српској и југословенској кошарци, као и на "синдром" познатих личности поред кошаркашких терена.

Живот кошаркашког скаута

Посао кошаркашког скаута је врло специфичан и захтеван, и подразумева много прегледаних утакмица и написаних бележака. Проклетство овог позива је у томе што се потпуно мења поглед на саму игру, нешто слично доживљају линијског судије у фудбалу.

То нам потврђује и скаут у стручном штабу Кошаркашког клуба Црвена звезда Никола Бирач.

"Да, много се променио поглед на кошарку и саму утакмицу. Сада гледам друге ствари, тактичке замисли, како неко брани и напада 'пик-ен-рол', да ли се игра акција за бека или центра, пуна и празна страна итд. Једноставно, не могу више нормално да гледам утакмицу, већ увек гледам на неки свој начин", каже Бирач.

Задужења скаута су различита, и зависе од тога да ли се ради о утакмици, тренингу или раду ван терена.

"На утакмицама имам више неку саветничку улогу, где тренеру указујем на ствари које приметим током меча. На тренингу помажем у раду и евентуално индивидулно радим са играчима, док ван терена гледам много утакмица и анализирам, заједно са осталим помоћним тренерима, и ту анализу представљамо тренеру усмено или у форми скаутинга."

Ипак, најзанимљивији али и најодговорнији део овог посла одвија се током лета, када се предлажу, гледају и бирају играчи за нови тим.

"Да, ту имамо пуну слободу од тренера да можемо да предложимо играча. Ипак, углавном сви добијамо снимке, и након гледања и анализе износимо своји став, о којем на крају одлучује први тренер."

Однос са првим тренером, према Николиним речима, има две димензије: пословну и приватну.

"Да, имамо веома добар однос. Професионални пре свега, а када се видимо на кафи, трудимо се да не причамо о послу, тј. о кошарци, али се на крају некако увек заврши на томе", уз смех открива Никола.

Учење је свакодневно, стручно усавршавање колико то обавезе дозволе, а крајњи циљ осамостаљивање у тренерском послу.

"Трудим се да се усавршавам и напредујем сваког дана, колико ми то обавезе дозволе. А што се осамостаљивања тиче, још је рано за то, иако наравно размишљам да једног дана будем први тренер неке екипе, што је нормално. Али има времена за то", закључује Никола.

Познати крај паркета

Први меч овогодишњег НБА финала, осим победе Голден стејт вориорса, обележила је светски позната певачица Ријана, која из првог реда Оракл арене бодрила свог омиљеног кошаркаша – Леброна Џејмса. Истовремено, покушала је да испровоцира Кевина Дурента, а није пропустила прилику да уђе у расправу са присталицама домаћег тима, популарним "дабсима".

Присуство познатих личности честа је појава на теренима у Америци, па је поред терена на мечевима чувених Никса редован филмски режисер Спајк Ли. Лејкерсе у Граду анђела увек бодри славни глумац Џек Николсон, а у последње време у Торонту је прва "фаца" музичар Дрејк.

И код нас постоји овај тренд, па утакмице кошаркаша Звезде не пропуштају глумци Иван Бекјарев и Милан Калинић, а неретко су поред терена или на навијачким трибинама певачи Александар Вуксановић, познатији као Аца Лукас, и Дејан Матић.

Има и Партизан подршку тзв. "селебритија", па су у Пиониру чести гости Милан Ђурђевић, фронтмен "Неверних беба", хип-хопери Далибор Андонов Гру и Игор Лазић познатији као Нигор, као и глумац Сергеј Трифуновић.

Кошаркашке свађе екс-Ју кошарке

Српска и југословенска кошарка су синоними за успех и медаље. Ипак, није све увек било ружичасто, па су у њеној историји забележени бројни, углавном вербални сукоби. За ову прилику издвојили смо четири најзанимљивија.

Ранко Жеравица и Зоран Славнић

Чувени тренер и прослављени играч никако нису могли заједно. Истина, више је на овај однос утицао Жеравица, који је као селектор репрезентације Југославије крајем шездесетих и почетком седамдесетих година редовно са списка изостављао Моку, објашњавајући ту одлуку врло легитимним ставом да му се не уклапа у концепцију тима и рационалног приступа игри. Славнић пак, у складу са својим карактером, није могао да ћути, па је и у то време, а врло често и касније, критиковао тренерску легенду, сматрајући да је неоправдано био "шиканиран". Ипак, њих двојица су касније изгладили односе, па су последњих пар година са великим поштовањем говорили један о другоме.

Дражен Петровић и Александар Ђорђевић

Иако је ово сукоб о коме се можда најмање зна, ипак га сврставамо у ову групу, пре свега због каријера двојице актера. Све је почело на првенственој утакмици између Цибоне и Партизана 1989. године, када је Дражен бесан викао на Салета и запретио му да неће играти за репрезентацију док је он у њој, а мало је недостајало да на крају тог меча дође до физичког обрачуна између њих. Драженова претња се обистинила већ тог лета, пошто је тадашњи селектор Југославије Душан Ивковић изоставио Ђорђевића са списка за Евробаскет ‘89 у Загребу.

Игор Ракочевић и Марко Јарић

Нетрпељивост двојице сјајних кошаркаша настала је још у млађим категоријама Црвене звезде, када су један другог доживљавали као нешто више од конкурента, готово као непријатеља. Све је ескалирало 2005. године у Новом Саду, на Европском првенству, на којем је селекција тадашње заједнице Србије и Црне Горе доживела дебакл, а Јарић и Ракочевић имали вербални, али и физички обрачун у свлачионици Спенса.

Душко Вујошевић и Небојша Човић

Сукоб некадашњег тренера Партизана и актуелног председника Црвене звезде дуго је пунио новинске ступце и условно речено забављао јавност, и то не само спортску. Врхунац којем је претходио "мали милион саопштења" догодио се априла 2014. године, када су се два, по много чему слична карактера, вербално сукобила у култној политичкој емисији "Утисак недеље". Након тога, Вујошевић 2015. напушта Партизан и Србију, па је тензија спласнула, иако се двојица кошаркашких радника и даље виђају на суду...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво