Читај ми!

Амерички спортисти незадовољни уредбом Доналда Трампа

Тренер кошаркаша Голден Стејта Стив Кер рекао је да је уредба председника САД Доналда Трампа да се заустави прихватање избеглица из Сирије и привремено забрани улазак у земљу грађанима седам претежно муслиманских земаља – "ужасна идеја". Трамп је у петак привремено забранио улазак избеглица из Сирије у САД, а тромесечна забрана издавања америчких виза уведена је за држављане Сирије, Ирана, Ирака, Либије, Сомалије, Судана и Јемена, што је изазвало серију негативних реакција јавних личности у целом свету, а посебно у САД. Председника Америке критиковали и чланови фудбалске репрезентације.

"Говорим као неко чији је члан породице био жртва тероризма. Тако сам изгубио оца. Ако покушавамо да се боримо против тероризма забраном уласка у нашу земљу, и тако што идемо против својих принципа и стварамо страх, мислим да је то погрешан начин", рекао је Кер новинарима, после утакмице са Портландом.

Трамп је у петак привремено забранио избеглицама из Сирије улазак у САД, а тромесечна забрана издавања америчких виза уведена је за држављане Сирије, Ирана, Ирака, Либије, Сомалије, Судана и Јемена.

"Мислим да је то шокантно. Мислим да је то ужасна идеја. Породице су раздвојене и забринут сам због утицаја тога на безбедност у свету", додао је Кер.

Његов отац Малколм Кер је убијен 1984. године у Бејруту, где је био постављен за председника Америчког универзитета. Стив Кер је тада имао 18 година. Тренер Голден Стејта је у више наврата отворено причао о питањима контроле оружја, а у емисији Џерија Спрингера је изразио незадовољство избором Трампа за председника.

Трампову одлуку критиковали су и чланови националног фудбалског тима. Капитен Мајкл Бредли рекао је да је "тужан и постиђен" због Трампове уредбе, а придружили су му се и остали играчи Саша Кљештан, Алехандро Бедоја и Дарлингтон Нагбе.

"Синоћ сам играо против Србије, одакле ми је отац, који је у Америку дошао илегално и направио себи живот. Америка је земља могућности и мислим да не би требало да будемо држава која затвара границе било коме. Требало би да пожелимо добродошлицу свакоме ко жели да живи амерички сан", рекао је Кљештан.

Родитељи Дарлингтона Нагбеа морали су да побегну из Либерије због грађанског рата.

"У једном тренутку, био сам избеглица, као и моја мајка. Знам кроз шта ти људи пролазе и знам како се осећају у овом тренутку. Доселио сам се у ову земљу и то је било нешто најбоље што ми се у животу догодило. Могућност да представљам своју земљу је остварење снова и за мене, за моју мајку, за целу породицу", рекао је Нагбе.

Селектор Брус Арена рекао је да није упознат са Бредлијевом изјавом, али да ту не види ништа спорно, запитавши се "да ли је у Америци и даље дозвољено имати своје мишљење".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи