Читај ми!

Теодосићево писмо десетогодишњем себи

Најбољи кошаркаш Европе, Милош Теодосић, на сајту Фибе написао је емотивно писмо десетогодишњем Милошу из Ваљева, који време проводи у школи, игра баскет и машта да достигне оно што су урадили Владе Дивац, Саша Даниловић, Саша Ђорђевић, Дејан Бодирога.

"Ћао, Милоше, имаш 10 година и још те нико не зове Тео. Тренираш у Ваљеву са братом и сањаш да отпутујеш негде. Ти си обичан момак као и сви твоји другови, ниси зао, али си помало пркосан и несташан. Проводиш већину времена на улици играјући се са друговима и срећан си због свог распореда: намање осам сати на улици, осам сати у школи и два сата у кревету", пише Теодосић.

"Сада можеш само да сањаш о медаљама и гледаш утакмице репрезентације Југославије са звездама попут Бодироге, Ђорђевића, Дивца, Даниловића. Сигуран сам да је немогуће да оствариш њихове успехе, па чак и да размишљаш о томе. Ти циљеву делују предалеко и превисоко да би их дохватио. Али ти си, Милоше, сада у Ваљеву. Тако да, дозволи ми да се представим. Ја сам Милош Теодосић или како ме већина саиграча зове Тео. Имам 29 година и рећи ћу ти колико ће посебан и спектакуларан твој живот бити."

Теодосић, звезда московског ЦСКА, капитен Србије, освајач Евролиге, медаља на ЕП, СП, са Олимпијских игара, шампион Русије и Грчке, вишеструки МВП, у наставку писма каже дечаку из Ваљева да ће му породица бити највећа подршка у животу, да слуша савете које ће му дати, да им потпуно верује.

"Реци много пута 'хвала' свом садашњем тренеру, јер те учи како да волиш ову игру. Не тера те да пролазиш кроз напорне вежбе или запамтиш велики број комбинација. Запамти све његове приче, јер ти говори како да заволиш кошарку. Та љубав је вечна. Никада не прескачи школу, мораш да добијеш добре оцене или ти тренер неће дозволити да дођеш на тренинг. За девет година бићеш апсолутно сигуран да је кошарка твој живот, заувек. Наредне године, већ ћеш играти у Грчкој, биће то твој први велики професионални искорак Олимпијакос Пиреј. Те 2010. године ФИБА ће те прогласити најбољим кошаркашем Европе. То ће бити помало лудо, јер ћеш имати само 23 године, али веруј ми да је заиста тако."

"Напустићеш Грчку и преселити се у Русију, где ћеш имати личне успоне и падове. Велике успоне и болне падове. Борићеш се са бројним конкурентима, али најважније, борићеш се против свог карактера. Биће тешко, али ће ти помоћи да постанеш чвршћи, биће ти потребно четири године да разумеш сваку грешку коју си направио и успећеш у Москви."

"Али награда за твој напоран рад биће немерљива, бићеш звезда националног тима Србије и предводити екипу до историјског сребра на Светском првенству и потом Олимпијским играма. Коначно ћеш освојити Евролигу са ЦСКА. И свака особа у Ваљеву ће те сматрати легендом. Ако не успеш, веруј ми, океј је. Настави, ради напорно. Видећеш", каже се на крају писма.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво