Ђордијево "да" Београду

Први човек Евролиге Ђорди Бертомеу рекао је, након потписивања уговора са Градом Београдом поводом организације Фајнал-фора 2018. године, да руководство тог такмичења има изузетно добру сарадњу са Црвеном звездом, док Партизану жели све најбоље у Фибиним такмичењима.

Долазак председника Евролиге у главни град Србије показао је да наша земља има висок рејтинг и велики углед у европској кошарци. У градској скупштини, Ђорди Бертомеу је са градоначелником Београда Синишом Малим потписао уговор о организацији Завршног турнира Евролиге у мају 2018. године. Тиме је потврђено да ће српска публика гледати надигравање четири најбоља европска клуба у борби за наслов првака Европе. Први човек Евролиге дао је ексклузивни интервју новинару РТС-а Слободану Шаренацу.

Фајнал-фор велика ствар за Београд 

Која је цена, колико кошта да би Београд постао организатор Фајнал-фора Евролиге?

"Пре свега потребно је много труда и залагања да би ваш град постао домаћин овог догађаја. Пре свега, Београд ће видети људи из преко 200 земаља, у преко 600 сати разних програма, што значи да ћемо вашу престоницу представити људима широм света. Када имамо толику видљивост, са обе стране имамо шансу за економску добит, и мислим да смо сви задовољни оваквим резултатом."

Преговори су кренули 2014. године. Градоначелник Београда, господин Мали, па и ви сте рекли да су били дуги и тешки.

"Тачно тако. Није лако организовати овај догађај, јер из године у годину постаје све комплекснији. Код водећих људи Београда наишли смо на велико разумевање. Били су спремни да увек пронађу решење за било који проблем. Помогла нам је и Црвена звезда, тако да смо наишли на одличну сарадњу током преговора. Морате разумети да смо имали и друге градове који су желели организацију. Преговори јесу били тешки, али најважније је да су на крају успешно завршени."

Евролига и Еврокуп 

Да ли постоји шанса да неки кошаркашки клуб из Србије добије вишегодишњи уговор са Евролигом?

"У овом тренутку имамо сарадњу и договор са неколико лига, једна од њих је и АБА, а према том договору шампион овог такмичења добија место у Евролиги. У наредном периоду не видим шансу да се ова ситуација промени. У будућности ко зна, али за сада, у наредних неколико година, неће бити промена."

Какви су планови за будућност Евролиге? Да ли ћете у наредној сезони или оној за две године повећати можда број учесника на 20 или 24 тима?"

"Дефинитивно је наша намера да повећамо број учесника у постојећем формату, али за сада нам је приоритет да консолидујемо пројекат са 16 екипа. Имали бисмо проблем са календаром такмичења, јер морамо да поштујемо и планове националних лига, тако да у наредне две до три године сигурно нећемо мењати овај број. Тај период је довољан да уочимо да ли је потребно да се нешто промени, јер ипак нам је циљ да лигу учинимо што бољом."

Можете ли нам објаснити ситуацију са ФМП-ом? Говорило се да су добили писмо и позивницу да учествују у Еврокупу ове сезоне. Шта је истина?

"Истина је да имамо 20 учесника у Еврокупу. Размишљали смо да ли да се вратимо на број од 24 тима, али, наравно, уз потребан квалитет у та евентуална четири нова клуба. У једном моменту смо схватили да је боље решење са мањим бројем тимова. Са ФМП-ом смо имали неформалне разговоре, да проверимо да ли су заинтересовани да нам се придруже уколико се одлучимо за већи број екипа, али пошто до те одлуке није дошло, нисмо више преговарали."

Односи са "вечитима" 

Навијаче у Србији посебно занима какве су тренутне релације и контакти, односно намере Евролиге са Црвеном звездом и Партизаном.

"Већ неколико година имамо одличну сарадњу са Црвеном звездом, која је одиграла веома важну улогу у доношењу одлуке да се организација Фајнал-фора додели Београду. Партизан је био евролигашки тим. Питали су нас да учествују у Еврокупу и ми смо их позвали. Међутим, они су променили мишљење и желимо им пуно успеха ове сезоне и наредних година у Фибиној лиги, и надамо се да ће у будућности бити успешан тим у Фибиним такмичењима."

"Рат" са Фибом 

Да ли нам можете рећи како гледате на то да је Фиба готово уцењивала тимове и националне федерације како би клубови играли њихова такмичења?

"То је тужно. Када кажете да желите да бринете о кошарци и вредности спорта, а служите се, као у овом случају, претњама, притиском и уценама, осетите само тугу у таквој ситуацији. Пробали смо да решимо то питање како најбоље умемо, тако да смо на крају срећни што имамо два наша такмичења са великом већином клубова који су одлучили да у њима учествују. Нажалост, нису сви тимови могли да се одупру притиску, а ми ћемо и даље радити на томе да клубови имају слободу избора у ком ће такмичењу наступати. Фиба мора да прихвати такво стање ствари, иначе ће Европска комисија морати да реагује врло брзо."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво