Бодирога индиректно, али веома оштро одговорио Човићу

Легендарни Дејан Бодирога, који тренутно обавља функцију у Фиби (председник такмичарске комисије) оштро је, истина не помињући име, одговорио на критике председника КК Црвена звезда Небојше Човића. Бодирога је у опширном интервјуу датом листу "Политика" говорио и о актуелном тренутку у којем се налази европска кошарка, и објаснио зашто је Фибин концепт бољи и правичнији од Евролигиног.

Сукоб на релацији Фиба - Евролига, који већ месецима потреса кошаркашку Европу, довео до помало апсурдне ситуације да на једној страни буду два највећа српска клуба, Црвена звезда и Партизан, а на другој страни легенда српске и југословенске кошарке Дејан Бодирога, тренутно председник такмичарске комисје Фиба Европа.

Популарни "Бодибонд" је у интервју за Политику говорио о актуелној ситуацији и кошаркашом рату који је у пуном јеку.

"Спортски мотиви и усклађивање заједничких календара морају да буду у темељу свих такмичења и свих спортских организација, јер у противном сутра бисмо могли да имамо ситуацију да неке приватне компаније организују приватне олимпијске игре или нека друга приватна такмичења", прво је што је Бодирога желео да нагласи у интервјуу.

На питање зашто је, како тврди Фиба, њена Лига шампиона боље решење од концепта који нуди Евролига, Бодирога одговара:

"Пре шест година овај регион је давао три представника у Евролиги. Пре три смањено је на два, а сада једно место у пакету са три у Еврокупу. И то је место је добијено зато што су фрацуски клубови и та федерација одбили позив. Да је Француска пристала, Евролига би АБА дала само квалификације. Нови формат Евролиге са 16 клубова и полузатвореном лигом није праведан. Национална првенства губе смисао и питање је зашто се уопште играју... Спортски мотив не постоји. Игра за богате! То је као да кажеш Ђоковићу - најбољи си на свету, али не можеш да се такмичиш јер си из Србије или да добијеш десетку на факултету и да ти професор каже: Одличан си, али овај што је добио петицу има уговор и иде даље", категорички ће Бодирога.

Тврди да је ствар у суштини веома проста. Кошарка би требало да се угледа на фудбалску Лигу шампиона, која не мари ни за Милан, Интер, Челси и Манчестер јунајтед ако немају резултате у домаћим шампионатима. Према Бодирогином мишљењу проблем је, међутим, што су српски клубови окренути регионалном такмичењу, а не домаћем.

"Катастрофално. Чега си првак? Шта је АБА? Ништа, непостојећа држава и категорија. Првак Србије, то има тежину. Да ли су Шентјор, Широки Бријег, Ново Место значајнији за Србију од Зрењанина, Чачка, Ужица? За мене нису. Да ли литвански клубови греше што су изашли из ВТБ лиге и играју домаћи лигу? Не греше. И онда је Жалгирис добио лиценцу на десет година, а не, рецимо, Партизан, који је то заслужио. Ту лиценцу би имала и Србија да је Србија Србија. И тако су неки за 'српску кошарку', а дају мандат АБА лиги".

"Неки" сматрају и да би српски представници у Фиби морали да ураде више за интерес српске кошарке. Први човек Звезде Небојша Човић пре свих.

На његове оптужбе Бодирога узвраћа подсећањима на све репрезентативне успехе које је имао током играчке каријере, па и у функционерским данима у КСС када је Србија постала вицепрвак света. Не стаје ту, иако не помиње имена, већ само каже да ће се "сами препознати".

"Забринуо бих се да ме је такав човек похвалио. Човек који је залутао у кошарку, рачунајући да ће окружен кошаркашима имати чистију биографију. Човек који је уништавао и уништава српску кошарку. Бесмислено је да о кошарци полемишем са човеком који нема заштићеног сведока да је радио физичко. Знате, из српске кошарке су отеране и прогнане легенде као што су Ратко Радовановић, Зоран Славнић, Жарко Варајић, Зоран Савић, Дражен Далипагић, Горан Грбовић... Да би овакви људи мешетарили. Уосталом, неки паметни људи су давно дали дијагнозу за њега. Човек који је перфидан, покварен, лажљив, болесно амбициозан и бескрупулозан", закључио је Бодирога у опширном интервјуу за Политику.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво