Читај ми!

Преминуо легендарни Звездин кошаркаш Срђан Калембер

Један од оснивача и легенди Кошаркашког клуба Црвена звезда Срђан Калембер преминуо је у уторак у 88. години живота у Београду.

Срђан Калембер ће остати упамћен као члан првог тима Кошаркашког клуба Црвена звезда, који је под зидинама Малог Калемегдана освојио девет узастопних титула првака државе, али и као човек који је својим понашањем, стилом игре и држањем на најлепши начин носио све оно што Звезда као клуб представља, наводи се у саопштењу клуба.

Срђан Калембер је рођен 5. јуна 1928. године у Сарајеву, тадашњој Краљевини СХС, а већ са 18 година освојио је прву титулу са Звездом.

Као крило црвено-белих, био је важан члан тима који је у наредних осам година освајао титуле, а својим начином игре, био је један од разлога због којих су трибине на Малом Калемегдану биле пуне из недеље у недељу.

За Црвену звезду, Срђан Калембер је одиграо 108 утакмица до 1955. године и у том периоду постигао је 734 поена.

У истом периоду наступао је за репрезентацију Југославије (47 утакмица) на европским шампионатима 1947. и 1953. године.

Након играња у Црвеној звезди, преселио се у Француску, где је наступао за екипу Нанта, а касније се посветио тренерском послу. Био је тренер мушке и женске екипе Југопластике, касније и Слоге. У Сплиту је освојио и Куп Југославије са сениорском екипом.

Осим по својим мајсторијама на терену, Калембер ће остати упамћен и као један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда и Кошаркашког клуба.

Срђан Калембер биће сахрањен у петак у 12.30 у породичној гробници на Новом гробљу у Београду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво