Старт НБА сезоне 2015/16

Почиње НБА лига и потера за "ратницима", три играча из Србије

Након више од четири месеца паузе, вечерас почиње нова НБА сезона. Прстен бране Голден стејт вориорси, а још бар десетак тимова претендује на трон. Србија са три представника у најјачој лиги света – Бјелицом, Марјановићем и Јокићем.

Почиње НБА лига и потера за "ратницима", три играча из Србије Почиње НБА лига и потера за "ратницима", три играча из Србије

Тачно 130 дана прошло је од тренутка када су Кари и другари у Кливленду подигли трофеј намењен шампиону НБА. Период између две сезоне био је дуг, али занимљив. 

Тимови су кроз драфт и трејдове покушавали да се приближе својим амбицијама за сезону 2015/16, а оне су, наравно, различите. Неки су покушавали да додају инстант квалитет (Клиперси и Кавси), а неки радили више гледајући ка будућности (Сиксерси и Тимбервулвси).

И ове као и претходних сезона, Запад ће бити знатно јачи од Истока, али управо са те слабије, источне стране долази један од главних фаворита за титулу – Лебронов Кливленд.

Гро тима који је прошле године поклекао на последњој препреци остао је у Охају – Џејмс, Ирвинг, Лав, Мозгов, Делаведова, Томпсон, Смит, Шамперт и тренер Блат су и даље ту, а стигли су Џеферсон, повратник Вилијамс и Саша Каун. Искуснији су за годину дана заједничког играња, а уколико их заобиђу повреде које су их десетковале у финишу прошле сезоне, без дилеме ће бити главни фаворит за прстен.

Главне конкуренте у својој конференцији "Краљ" и екипа имаће у Чикаго Булсима, који са здравим Роузом и узлетелим Батлером сигурно могу далеко. Свакако, не смеју се потценити Атланта Хоукси, Торонто Репторси и Мајами, који после сезоне адаптације након одласка већ поменутог Џејмса, поново сасвим озбиљно конкурише за највиши пласман.

Занимљиво ће бити и у Њујорку, који је под руководством "зен мастера" Џексона доживео прави летњи ремонт, па ће Каремело Ентони на терену имати, бар на папиру, озбиљније саиграче у покушају да се "дохвати" плеј-оф место. Дошли су четврти пик Порзингис, Р. Лопез, Серафин, Афало, Вилијамс, Вујачић... 

Што се Запада тиче, ту је конкуренција много јача и већа. Шампион Голден стејт није много мењао, па ће се и ове године све вртети око тандема Кари–Томпсон и све бољег Грина. Проблем им можда може представљати одсуство главног тренера Стива Кера (здравствени проблеми) и одлазак веома важног помоћника Алвина Џентрија, који је сада први тренер Њу Орлеанса.

Ту су наравно Сан Антонио Спарси, који су знатно појачани под кошем доласком Ламаркуса Олдриџа, Дејвида Веста и нашег дебитанта Бобана Марјановића, који се нада неким минутима у својој руки сезони. Наравно, велика тројка Данкан–Паркер–Ђинобили је и даље ту, а очекује се да улогу лидера ове сезоне потпуно преузме Кавај Ленард.

Клиперси су такође направили добар посао између две сезоне. Успешно је завршила сапуница око Деандреа Џордана, а у Град анђела стигли су доказани НБА играчи – Пол Пирс, Ленс Стивенсон и Џош Смит. 

Поред ова три тима, Хјустон Рокитси ће такође с правом очекивати искорак ове године и много ће им зависити од "главе" Тај Лосона и неприкосновеног лидера екипе Џејмса Хардена. Оклахома Сити Тандери, који вероватно имају најубитачнији тандем у лиги, у виду Кевина Дуранта и Расела Вестбрука, са великим амбицијама улазе у сезону, која може бити веома битна за даљу судбину ове младе франшизе.

У тимовима са Запада ће играти још два српска играча, поред већ поменутог Бобија, то су Немања Бјелица и Никола Јокић.

Популарни "Професор" и српски репрезентативац наступаће за Минесоту и требало би да има значајнију улогу у тиму који ће са клупе предводити Сем Мичел, након изненадне смрти Флипа Саундерса. Бјелица је приказао солидне игре у припремном периоду, па сви у Минеаполису очекује да временом буде још бољи.

Јокић је ово лето искористио да смањи килажу, ојача, побољша контакт игру и бори се за минуте у Денвер Нагетсима. То му је успело и ако је судити по партијама које је пружао у предсезони, може да рачуна на завидан број минута у својој првој прекобарској години.

Прве вечери (уторак на среду) играју се три утакмице:

Атланта – Детротит (01.00)

Чикаго – Кливленд  (01.00)

Голден стејт – Њу Орлеанс (03.30).

 

Уживајте...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво