Читај ми!

Срби поново освајају НБА!

Србија и њена у свету врло препознатљива кошарка вратиле се на америчко кошаркашко тло, а предводници овог новог освајачког похода су тројица "конквистадора" – Немања Бјелица, Бобан Марјановић и Никола Јокић. Уз перспективне тренере Рајаковића и Кокошкова, ту је и харизматични и у Америци веома цењени Владе Дивац, који однедавно обавља функцију потпредседника Сакраменто Кингса задуженог за кошаркашке операције. Дакле, то више није позиција "девете рупе на свирали". Напротив.

Након неколико година паузе и стидљивог присуства у најјачој кошаркашкој лиги света, српска кошарка се овог лета вратила у НБА лигу. После сјајних сезона у Евролиги, своје место под америчким сунцем заслужили су Немања Бјелица, Бобан Марјановић, а нешто другачијом рутом у Денвер је стигао талентовани Никола Јокић.  

МВП протекле сезоне у Евролиги, Немања Бјелица, иза себе има заиста спектакуларну такмичарску годину. Био је један од најзаслужнијих за сребрну медаљу Србије на Мундобаскету у Шпанији и најзаслужнији за пласман Фенербахчеа на фајнал-фору у Мадриду.

Евидентан огромни напредак, за шта је несумњиво заслужан и Жељко Обрадовић, није промакао људима из организације Минесота Тимбервулфса, који су Бјелицу купили за њих симболичних милион долара, а српском универзалцу дали уговор од 11,7 милиона долара за три наредне сезоне.

"Вукови", који у тиму имају последња три прва пика са последња три драфта (Таунс, Вигинс и Бенет), легенду клуба Кевина Гарнета, креативног Шпанца Рубија и снажног центра Николу Пековића, јесу тим где Бјелица може много да пружи и да се уклопи. Немања има шта да пружи, само би требало да добије праву шансу – бар 15-20 минута по мечу.

Шта тек рећи за сезону Звездиног доброћудног дива Бобана Марјановића? Најкориснији играч прве фазе Евролиге и члан идеалне петорке је ове године просто експлодирао и буквално терорисао противнике широм Европе, региона и наше земље.

Након сезоне из снова, Боби је рекао да жели да се окуша у НБА и да верује да има шта да пружи у најквалитетнијој лиги на планети. Тај миг тимовима као да је први уочио, а свакако најозбиљније схватио тренер Сан Антонија, наш човек – Грег Попович.

Понудио је, за НБА услове скроман једногодишњи уговор вредан око два милиона долара недрафтованом српском центру и већ јаком тиму, који је овог лета појачан доказаним играчима Олдриџем и Вестом, додао још једну опцију, пре свега у нападу. Ова Грегова одлука ће, надамо се, бити тзв. крађа (steal) free agency-ja, што би рекли Американци, а поједини добри познаваоци прилика у лиги то и истичу.

Трећа српска ласта у НБА је један од најталентованијих, а у домаћем и регионалном такмичењу врло често најкориснији играч – доскорашњи центар Мега Лекса Никола Јокић. Он је имао нешто другачији пут до НБА лиге.

Иако се током сезоне неколико пута појављивала информација да ће овај даровити момак каријеру наставити "преко баре", као логичан потез за наставак каријере наметао се прелазак у неки јачи и финансијски моћнији европски клуб.

Ипак, Јокић и његов менаџер Мишко Ражнатовић нису мислили тако, већ су са Денвер Нагетсима, који су овог стаменог Сомборца драфтовали са 41. места на драфту 2014. године, постигли договор о вишегодишњем уговору (3+1 година). Јокић се тренутно налази у Сједињеним Државама, где за сада са великим успехом наступа у Летњој лиги.

Не смемо заборавити ни бившег репрезентативца наше земље и некадашњег европског шампиона са Олимпијакосом, Марка Кешеља. Он тренутно наступа за Портланд у Летњој лиги и покушава да се избори за уговор. 

Уз то, треба напоменути да је легендарни Владе Дивац преузео једну од управљачких функција у кошаркашком сектору Сакраменто Кингса и да је током драфта имао једну од пресудних, ако не и пресудну и одлучујућу улогу у избору нових играча и договарања трејдова.

Кад је реч о "струци", и ту се ствари одвијају позитивним током. Дарко Рајаковић је добио изузетну част и шансу да као први тренер води екипу Оклахоме у Летњој лиги, док ће Игор Кокошков наставити да се усавршава као помоћни тренер – од нове сезоне у стручном штабу Јута Џеза.

Поред ове тројице играча, два тренера и једног функционера, у наредну НБА сезону са префиксом српски ући ће и староседелац Огњен Кузмић, који је потписао продужење уговора са новим шампионом Голден стејтом.

Овај скромни и вредни момак из Добоја добио је још годину дана да покаже да може да буде од користи екипи коју са клупе предводи Стив Кер, а на паркету прошлогодишњи МВП Стеф Кари. Искористили су Кузмић и организација Вориорса опцију у уговору да се сарадња продужи на још једну сезону за милион и по зелених новчаница.

Оно што би требало истаћи а тиче се Огњена Кузмића јесте податак за рубрику из Забавника "веровали или не", а он гласи: Кузмић је један од ретких који је у једној сезони освојио два шампионска прстена САД! Био је Кузмић део Голден стејта који је постао шампион НБА лиге, али и један од најбољих чланова развојне екипе Вариорса (Санта Круз), која је освојила шампионску титулу у категорији развојних тимова!

Уз горе поменуте, Србија би наредних година у НБА каравану могла да добије појачање.

Наиме, прошле године изабрани Богдановић и Дангубић су под будним оком скаута Санса односно Спарса, Василије Мицић је опција за будућност Филаделфије, која је ове године изабраног Луку Митровића, недавно трејдовала у Сакраменто. Никола Милутинов (26. пик овогодишњег драфта) могао би да се придружи Бобију и остатку интернационалне дружине Сан Антонија, док Денвер, поред Јокића, наде полаже и у младог српског кошаркаша који већ дуго игра у шпанској АЦБ лиги – Николу Радичевића (57. пик на драфту ове године).

С обзиром на петогодишњи "пост", од 2008. до 2013. године, када није било српских представника у НБА лиги и не тако доброг сналажења Недовића и Радуљице, последњи догађаји буде наду да бисмо ускоро могли да јутра од октобра до јуна почињемо читањем чланака о учинцима наших играча у НБА лиги. 

Далеко од тога да се може очекивати еуфорија и публицитет као почетком новог миленијума, када су се у Србији утакмице Дивчевог и Пеђиног Сакрамента гледале као да игра репрезентација Jугославије. Али, Србија као земља кошарке и Срби као народ који воли и разуме игру под обручима заслужује веће учешће у лиги коју играју најбољи, јер и те како има шта да јој понуди.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи