Србија победом завршила квалификације

Кошаркашка репрезентација Србије победом је завршила квалификације за Европско првенство које се следеће године одржава у Пољској, након тријумфа над селекцијом Бугарске од 87:77 (26:16, 23:14, 24:22, 14:25).

Утакмица је одиграна пред око 3.500 гледалаца, а судили су Земблицки (Пољска), Музакис (Грчка) и Винаси (Румунија).

Бугарска: Д. Иванов 14, К. Иванов 11, Радионов, Божов, Варбанов, Ангелов, Георгијев 2, Банев 2, Стојков 13, Костов 8, Аврамов, Џабер 27.

Србија: Теодосић 5, Тепић 9, Цветковић 6, Ерцег 11, Кецман 4, Марковић 9, Трипковић 6, Марјановић, Крстић17, Вујанић 11, Величковић 4, Перовић 5.

Кошаркаши Србије су учешће на континенталном шампионату, који ће наредне године бити одржан у Пољској, обезбедили и пре ове утакмице, а то је пошло за руком и Бугарској, која је била једна од три најбоље другопласиране екипе. Трећепласирана Италија учествоваће у додатним квалификацијама.

У дуел против Бугарске кошаркаши Србије ушли су решени да потврде апсолутну доминацију у групи и од првог минута кренули су максимално агресивно и у одбрани и у нападу. Такав приступ веома брзо се одразио на резултат и изабраници Душана Ивковића су већ после седам минута стигли до предности од девет кошева. Од тог тренутка, до краја сусрета Бугари нису имали повољнији резултат.

У другој четвртини наши репрезентативци су још више појачали темпо и у том делу игре најбоље се видела велика разлика у класи. Домаћини су били потпуно немоћни у нападу, а у одбрани су форсирали зону, што су српски кошаркаши најчешће кажњавали прецизним шутевима за три поена. Разлика је из минута у минут расла и непосредно пре одласка на одмор репрезентација Србије је имала предност од 21 кошса.

Ритам наше селекције није био поремећен ни када је почетком друге четвртине остала без Душана Кецмана и Милоша Вујанића, који су се у борби за једну лопту сударили главама. Кецману је пукла аркада и са терена је изашао обливен крвљу, док је Вујанић прошао са лакшом повредом. Средином треће четвртине обојица су се вратила на клупу, али више нису улазили у игру.

Почетком треће четвртине Бугари су искористили пад у игри нашег тима и успели су да стигну на минус 11, али не и више од тога. Ивковић је у том периоду два пута узимао тајм аут, а након другог су српски кошаркаши поново "додали гас" и веома брзо стигли до предности од 23 поена. У последњих десет минута упорни домаћини су ипак успели да извуку частан пораз.

Све у свему, била је то очекивана победа, а игра коју су у првом полувремену приказали српски кошаркаши показала је да је Ивковић успео да уобличи тим који на првенству Европе неће играти епизодну улогу. Уколико у наредних годину дана буду пронађени термини за додатно уигравање, одлазак у Пољску могли бисмо да оцекујемо с доста опитимизма.

У другој утакмици А групе Финска је победила Мађарску резултатом 88:73.

Коначна табела:

Србија 8 7 1 15

Бугарска 8 4 4 12

Италија 8 4 4 12

Финска 8 3 5 11

Мађарска 8 2 6 10

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво