Почиње нова НБА сезона, све очи упрте у Џејмса и Кливленд

Чекању је дошао крај - на теренима широм северноамеричког континента после више од четири месеца паузе поново ће се гледати најбољи баскет на планети. Хоће ли повратак Леброна у Охајо донети титулу Кливленду, могу ли "старци" из Сан Антонија до новог прстена и какву ће улогу у игри Голден Стејта имати Недовића и Кузмић, сазнаћемо у месецима пред нама.

Ноћ између уторка и среде у Сједињеним државама резервисана је за почетак нове, 69. сезоне најјаче кошаркашке лиге на свету - НБА. Титулу бране Сан Антонио Спарси а напашће је многи, пре свега Лебронови Кавалирси.

За нама је и више него интересанто "трансфер" лето а пред нама једна од најинтересантнијих сезона у новијој историји националне америчке кошаркашке лиге.

Када су Сан Антионио Спарси 16. јуна ове године освојили шампионски прстен, победивши екипу Мајамија са 4:1 у диналној серији, славило се у Тексасу.

Остатак Сједињених држава и власници и менаџмент НБА клубова у њима  кренуо је да "кује" планове за долазећи драфт и врело лето са много квалитетних слободних агената на тржишту.

Имена Леброна Џејмса, Кармела Ентонија, Криса Боша, Карлоса Бузера, Пау Гасола и много других, унела су велико узбуђење и изазвали тектонске поремећаје на тржишту и у "ростерима". 

ИСТОК 

Јурњаву су чини се најбоље искористили Кливленд Кавалирси, коју су успели да приволе "Краља" Џејмса да се врати кући.

У трејду који је укључивао првог пика ове (Вигинса) и прошле године (Бенета), добили су Кевина Лава из Минесоте. Због Леброна су у Кливленд стигли и Мајк Милер, Џејмс Џонс, Шон Мерион а близу је и Реј Ален.

Уз све то, промена је направљена и на клупи, где је прилику добио Дејвид Блат - амерички стручњак који је тренерско име направио у, кошаркашки прилично другачијој, Европи. Ден Гилберт (власник "коњаника") и сам Блат сматрају да је време да се докаже и код куће...

На другој страни "Мело" је ипак решио да остане у Њујорку, изразивши спремност да проба игру у троуглу и чека стварање шампионске екипе под палицом легендарног Фила Џексона, сада менаџера спортских операција чувеног тима из Гардена. Никсима плеј-оф може донети једино напад - одбрана сигурно неће.

Највећи ривал Кливленду на Истоку свакако ће бити Чикаго Булси, са опорављеним и све бољим Дериком Роузом и освеженим рекетом, у виду Пау Гасола и Николе Миротића. Уз великог борца Јоакима Ноу, те Гибсона, Батлера и рукија МекДермонта, тренер Тим Тибодо и навијачи "Бикова" имају чему да се надају.

Мајами Хит је без Леброна сасвим други, неупоредиво слабији тим, коме престоји период транзиције и поред чињенице да ће у њему и даље играти Вејд и Бош. Слична судбина чека и Индијана Пејсерсе без тешко повређеног Пола Џорџа и сада већ звезде Шарлота Ленса Стивенсона.

Из другог плана вребају Вашингтон Визардси, Торонто Репторси, Атланта Хоукси, Бруклин Нетси...

ЗАПАД 

Много више квалитетних екипа и кандидата за прстен играће на Западној америчкој обали.

Пре свих, ту треба споменути шампионе - Сан Антонио Спарсе. Иако су недавно у најјачем саставу поражени од Албе у Берлину, изабраници феноменалног Грега Поповича сигурно нису "дигли руке" од титуле која се тренутно налази у њиховим витринима.

Уз козметичке промене у саставу, очекује се да дугогодишње носиоце игре Паркера, Данкана и Ђинобилија у већој мери одмени МВП финала 2014, Кавај Ленард, уз помоћ Денија Грина, Тијага Сплитера, Бориса Дијао и Петија Милса. 

Своје шампионске планове имају и Голден Стејт, ЛА Клиперси, Оклахома Сити па и Далас.

Ратници ће са новим тренером Стивом Кером и сазреле звезде Стефа Карија и Клеја Томпсона, у нову сезону ући са циљем да коначно ураде нешто велико, а не само да играју лепу кошарку.

Ендру Богут је коначно здрав, Дејвид Ли је потпуно игнорисао приче о трејду и чини се са још већим мотивом улази у нову кампању а Андре Иглудала би могао и требао да буде "икс фактор" овог атрактивног тима, пре свега играјући своју препознатљиву одбрану.

За екипу из Оукланда наступаће и једина два српска кошаркаша у НБА лиги у сезони 2014/15.

Немања Недовић је залечио повреду због које је пропустио СП и нада се, као и љубитељи кошарке у нашој земљи, да ће коначно добити шансу да покаже свој, неспорно велики, потенцијал.

Саиграч ће му бити Бањалучанин Огњен Кузмић, који се из другог плана све више намеће као друга опција у рекету "Ратника".

Клиперси су током лета променили власника (контроверзног Стрелинга је заменио Балмер) а Док Риверс је свом ударном трију Пол-Џордан-Грифин придодао искусног Хида Туркоглуа. Уз Крофорда, Редика и Фармара, биће то веома амбициозан и озбиљан састав.

Оклахома ће на почетку сезоне бити "под палицом" Расела Вестбрука. Прва звезда тима и најкориснији играч лиге прошле године Кевин Дурент сезону ће почети са два месеца закашњења због повреде стопала. Питање је колико може "Грмљавина" и после тога...

Далас Меврикси, појачани Парсонсом и Чендлером, играли су добро у предсезони. Међутим, Новицки и другови ће морати то да показују из меча у меч током дуге регуларне сезоне.

Не смемо заборавити ни Хјустон Рокетсе, који су свом тандему Харден-Хауард придодали сјајног Тревора Аризу и доказане европске играче - Костаса Папаниколауа и Џоја Дорсија.

Кладионце и угледни прогнозери у САД, највеће шансе дају Кливленду, Голден Стејту, Клиперсима, Чикагу и актуелним шампионима, СА Спарсима. 

Вероватно се међу овим именима крије шампион. Ипак, сачекајмо јун 2015. и уживајмо у спектакуларној сезони која је пред нама!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво