Меч на Максимиру променио свет

Иако никада није завршен, меч на Максимиру између Динама и Црвене звезде, 1990. године, остао је упамћен у светској историји. Према избору Си-Ен-Ена, тај меч је сврстан на четвто место фудбалских дуела који су променили свет.

Меч на Максимиру, који је 13. маја 1990. године завршен општом тучом навијача Црвене звезде, Динама и полиције, према избору америчке ТВ мреже Си-Ен-Ен, једна је од утакмица која је променила свет.

На сајту Си-Ен-Ена објашњено је да је утакмица на Максимиру одиграна у време када је тадашња Југославија била на ивици "имплозије", а да су играли клуб из Србије против екипе из Хрватске.

У тексту се помињу велики нереди "Делија" и "Бед блу бојса", као и напад фудбалера Динама, Звонимира Бобана, на полицајца. Између осталог, речено је да је "Делије" предводио Жељко Ражњатовић Аркан.

Уткамица која је, према мишљењу многих, означила први дан грађанског рата у земљи, никада није завршена, али зато је остала упамћена као једна од најбитнијих у светској историји.

Осим меча на Максимиру, као најважнији фудбалски догађај означен је дуел између секретаријата и председништва Енглеског фудбалског савеза из 1864, који представља прву утакмицу одиграну према писаним правилима самог Савеза.

Као важан историјски догађај помиње се и финални дуел Западне Немачке и Мађарске 1954. године на Мундијалу у Швајцарској. Немци који су победили са 3:2, тада су први пут после Другог светског рата запевали химну своје земље на једном важном догађају.

На трећем месту је прва утакмица која је одиграна у затвору у Јужноафричкој Републици, 1966. године, између две екипе затвореника, Ренџерса и Бакса. Занимљиво је да су затвореници направили лигу од 24 екипе, које су играле по званичним правилима Фифе.

Иза утакмице на Максимиру нашао се сусрет Саудијске Арабије и Ирака, 2007. године. Ирак је добио меч, а на улицама Багдада и осталих градова, први пут од рата, виђено је велико славље.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи