Ко жели да постане менаџер

Србија се налази на 11 месту од 134 земље, по броју регистрованих менаџера у ФИФА. Чак 112 регистрованих менаџера у Србији брине о садашњости и будућности српског фудбала. Најистакнутији Фали Рамадани, Ранко Стојић и Дејан Јоксимовић.

Фудбалски менаџер је занимање које је све примамљивије младим људима у Србији. Како другачије објаснити чињеницу да у малој земљи, као што је наша, постоје чак 112 менаџера са лиценцом (у Шпанији 585, у Енглеској 438).

Додуше, није тешко постати менаџер. Да би неко стекао лиценцу, потребно је да положи тест националног савеза. Фудбалски савез Србије такав тест организује једном или два пута годишње, а полагање кошта хиљаду евра.

Онај који стекне лиценцу од националног савеза може бити лиценциран у ФИФА ако уплати котизацију од 200.000 швајцарских франака, што је сума која гарантује да ће, у случају неких нерегуларности, оштећена страна бити задовољена из ових средстава.

Фасцинантан је податак да је Србија на једанаестом месту на листи од 134 земље које у ФИФА имају лиценциране менаџере.

Најјачи менаџери у Србији познати су широј јавности. Како преноси Спортски журнал, неприкосновен је Фали Рамадани, Албанац из Македоније, који је, уз помоћ Николе Дамјанца, склопио уговоре са више фудбалера црно-белих, као и са младим играчима Телеоптика и ОФК Београда.

Рамадани је менаџер Стевану Јоветићу, Адему Љајићу (Фиорентина), Звјездану Мисимовићу (Галатасарај), Марку Пантелићу (Олимпијакос), као и Љубомиру Фејси, Марку Јовановићу, Стефану Бабовићу и Милану Смиљанићу (Партизан).

У врху се налази и Ранко Стојић, који је менаџер бившим фудбалерима Рада, Немањи Пејчиновићу, Ненаду Томовићу, Вујадину Савићу и Јагошу Вуковићу (сви из Рада прешли у Црвену звезду), као и бившим фудбалерима црвено-белих, Ненаду Ковачевићу и Филипу Ђорђевићу.

Ипак, оно на шта Стојић највише рачуна су два најбоља нападача у српском фудбалу, Клео из Партизана и Андрија Калуђеровић из Црвене звезде.

Дејан Јоксимовић има част да буде менаџер српским репрезентативцима Браниславу Ивановићу (Челси), Милану Јовановићу (Ливерпул) и Милошу Красићу (Јувентус).

Међу најуспешнијим менаџерима у Србији су још и Зоран Стојадиновић (Бошко Јанковић, Милан Бишевац), Милан Ђаласан (Драган Богавац, Никола Жигић) и Милан Налетилић (Здравко Кузмановић).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво