УЕФА одлучила: Италија-Србија 3:0

Дисциплинска комисија УЕФА, после пуна четири сата расправе, разрезала казне. Утакмица Италија-Србија биће регистрована службеним резултатом 3:0. Условне казне за Србију и Италију - "орлови" две, "азури" једну утакмицу без публике. Србија најавила жалбу.

Четири пуна сата требало је Дисциплинској комисији УЕФА да донесе одлуку о скандалу у Ђенови. Према очекивањима, утакмица ће бити регистрована службеним резултатом 3:0, за Италију, док су обе селекције кажњене играњем пред празним трибинама.

Репрезентација Србије кажњена је играњем две утакмице без присуства публике, с тим што је казна за другу утакмицу условна. Условном казном играња једне утакмице без присуства публике кажњена је и репрезентација Италије.

Без навијача против Северне Ирске

"Орлови" ће наредни меч квалификација за Европско првенство са Северном Ирском, у Београду, 25. марта 2011. године, играти пред празним трибинама. Такође, до краја квалификација, навијачи Србије неће имати право да купују улазнице за мечеве које национални тим игра у иностранству. 

Обе репрезентације кажњене су новчано. Србија ће у касу УЕФА морати да уплати 120.000, док ће циркус у Ђенови Италијане коштати 100.000 евра. 

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић најавио је да ће се жалити на такву одлуку дисциплинске комисије. Рок за подношење жалби истиче у понедељак.

"Сматрам да одлука није добра, посебно у домену регистрације утакмице службеним резултатом 3:0 за Италију, док је остали део казне донекле очекиван. Коначни став даћемо по добијању детаљног образложења од стране УЕФА", рекао je Караџић.

У име Фудбалског савеза Србије, састанку су присуствовали потпредседник Иван Ћурковић и генерални секретар Зоран Лаковић, док су у италијанској делегацији били генерални директор Националне фудбалске федерације Антонело Валентини, председник Комисије за међународне односе Серђи ди Ћезаре, комесар за безбедност Роберто Насући и адвокати Марио Галавоти и Стефано ла Порта. 

Састанак у Ниону трајао је више од четири сата, а први је говорио судија Крег Томсон, који је, суштински, поновио све што је већ написао у извештају начињеном после утакмице 12. октобра.

После Томсона, реч је узео делегат УЕФА, који је истакао сјајну сарадњу са италијанским савезом током те вечери, у Ђенови.

Представници италијанског савеза навели су да су урадили све да се "избегне нови Хејсел", али да нису добили информације од Србије о најављеној опасности и масовном доласку екстремних навијача.

Представници Фудбалског савеза Србије указали су на велике пропусте организатора и рекли да је са њихове стране све урађено по протоколу.

Ђенова, из различитих углова

О инцидентима у Ђенови, Италијани и Срби имају опречно мишљење. Италијани, већ од првог дана након немира у Ђенови, одбијају да преузму било какву одговорност за инциденте на мечу против Србије. 

Иако челници Фудбалског савеза Србије тврде да су урадили све што је у њиховој могућности да упозоре организатора на долазак екстремних навијача, Италијани тврде да нису добили никакво званично обавештење 

"Србија није учинила оно што је била њена одговорност због чега је обезбеђивање јавног реда на утакмици Србија-Италија 12. октобра било отежано", изјавио је тада подсекретар у Министарству унутрашњих послова Италије Алфредо Мантовано.

Одговарајући на оптужбе, Фудбалски савез Србије је оценио су Италијани "веома нестрпљиви и нервозни", као и да покушавају да притиском изнуде регистровање те утакмице службеним резултатом 3:0.

ФСС је, такође, "изузетно непријатно изненађен чињеницом да је извештај дисциплинског инспектора УЕФА доспео у медије и самим тим утиче на регуларност започетог процеса".

Српска фудбалска организација је посебно зачуђена тиме што се дисциплински инспектор УЕФА огласио извештајем пре него што је ФС Србије доставио сопствену документацију.

"Систем функционише ако свако спроводи своју улогу до краја, а, како се испоставило, италијанским властима нису биле стављене на располагање информације о српским навијачима", рекао је Мантовано представљајући одборима Сената извештај Владе о догађајима у Ђенови.

Он је позитивно оценио понашање италијанске полиције која је "мудро проценила ситуацију", додавши да су томе "допринели одговорним понашањем и италијански навијачи".

Међутим, не појединим снимцима види се да су и италијански навијачи били "активни", јер су са суседне трибине поливали водом из шмрка српске навијаче, и тако додатно распаљивали већ узаврелу атмосферу.

Такође, према сведочењу људи који су се нашли на попришту сукоба ван стадиона, полиција је била незаинтересована да растера групицу од стотинак домаћих навијача који су провоцирали и гађали госте.

Наравно, све то не даје ни трунку оправдања за скандалозно понашање српских изгредника који су се, и ван стадиона, сукобљавали са италијанском полицијом, још неколико сати по завршетку меча.

Шеф полиције Антонио Манганели је обавестио одборе да је "лоша контрола" била разлог присуства великог броја насилних навијача са бакљама и сличним опасним предметима на стадиону у Ђенови.

"Али, то се десило јер Србија није Италији доставила одговарајуће информације о навијачима на време", рекао је Манганели. 

Манганели је подсетио да су Србија и Италија приступиле мрежи Фудбал информејшн поинт(Football information point), у којој свака земља има обавезу да испуни формулар поводом међународних фудбалских утакмица.

"Ради се о формулару у којем има свих информација о навијачима који ће кренути из гостујуће земље, којим средствима, и слично. Српска страница је и даље празна, нису нам биле обезбеђене те информације", рекао је он.

Манганели је објаснио да је Србија упутила два телеграма - у првом, 8. октобра, било је наведено где ће боравити репрезентација и број телефона званичника задуженог за безбедност Александра Бошковића, док је у другом, послатом 10. октобра, писало да сто навијача креће у Ђенову, подељени у две групе, аутобусима и минибусима.

"Сутрадан, 11. октобра су нам послали обавештење да је ФСС продао 1.200 карата. Тада смо контактирали службеника задуженог за безбедност српске репрезентације који нам је рекао да нема друге информације. Он нам је после рекао и да не долази два, већ девет аутобуса, док их је заправо било 18, а стигли су неколико дана пре утакмице", рекао је шеф полиције.

Због тога, како је објаснио, није спроведена одговарајућа контрола.  Поновио је да избор стадиона није био одговарајући, због места на којем се налази јер је мала могућност контроле навијача. Зато је 2.000 насилних навијача "који су желели да униште град" пуштено на трибине без одговарајуће контроле.

"Сматрали смо да је мање зло да их држимо на месту које омогућава полицији да их окружи на изласку, што је још опасније него улазак", рекао је.

"Постојао је и покушај напада на српску делегацију коју смо чували, а такође и на српску репрезентацију, коју смо вратили у земљу безбедно. То су били веома насилни и озбиљни покушаји напада, које је полиција спречила", додао је он.

Подсетивши колико је навијача ухашено и протерано, Манганели је оценио да је полиција обавила одличан посао.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво