Преминуо Стјепан Бобек

У Београду је јутрос у 87. години преминуо Стјепан Бобек, легендарни фудбалер београдског Партизана и најбољи стрелац репрезентације Југославије свих времена.

Рођен 3. децембра 1923. у Загребу, Бобек је још као малишан исказивао невероватан таленат па је већ у 14. години заиграо за први тим тим нижеразредне Викторије.

Врхунац каријере доживео је у Партизану чији је дрес носио од 1946. до 1959. године. За тих 13 година за београдске црно-беле Бобек је одиграо 468 утакмица и постигао 403 гола.

Дрес репрезентације Југославије облачио је 63 пута и са 38 голова и данас је непревазиђен на листи најбољих стрелаца националног тима.

Био је учесник Светских првенстава 1950. у Бразилу и 1954. у Швајцарској, као и Олимпијских игара 1948. у Лондону и четири године касније у Хелсинкију на којима је репрезентација Југославије освојила сребрне медаље.

По завршетку играчке каријере Бобек се посветио тренерском послу. Најпре у варшавског Легији (1959), а затим у Партизану са којим је у периоду 1960-1963 освојио три узастопне титуле. Тренерски пут одвео га је потом у грчки Панатинаикос у којем је провео четири године (1963-1967), да би се опет вратио у Партизан (1967-1969).

Следећих годину дана провео је у Олимпијакосу (Атина), а 1972, седео је на клупи загребачког Динама. Од 1976. до 1978, радио је у Тунису (Есперанс), потом у скопском Вардару и на крају у Земуну.

На прослави 50.годишњице ФК Партизан (1995) проглашен је за најбољег фудбалера Партизана свих времена.

Време и место сахране Бобека биће накнадно објављени.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи