Куп Конфедерација: Јужна Африка - Ирак 0:0, Шпанијa - Нови Зеланд 5:0

Експолозија боја, традиционални афрички плесови и музика обележили су отварање Купа Конфедерација на стадиону Елис парк у Јоханесбургу, који ће следеће године бити један од домаћина Светског првенства у фудбалу.

Куп Конфедерација први је велики међународни фудбалски турнир у Африци, а уједно представља и "генералну пробу" пред Мундијал. Више десетина хиљада људи на стадиону Елис парк уживали су у ритму традиционалних бубњева чији звук је означио почетак турнира.

Као део свечане церемоније наступило је и око 700 малишана обучених у традиционалне ношње из свих афричких земаља, од Алжира до Зимбабвеа.

"Као Африканац осећам се сјајно што своју радост могу да поделим са вама", изјавио је председник Афричке фудбалске федерације Иса Хајату. Међу великим бројем званичника на стадиону били су и садашњи и бивши председник Јужне Африке Џејкоб Зума и Табо Мбеки, али не и њихов легендарни претходник Нелсон Мендела.

"Мендела, хвала ти на томе што си нас инспирисао, хвала што си нас водио и подржавао", казао је председник Организационог комитета турнира Ирвин Коза.

Врхунац свечане церемоније био је када су деца офарбана у црвену, жуту, црну и зелену боју изашла на терен и својим телима формирала заставу Јужне Африке. Већина домаћих навијача дошла је са заставама и у мајицама Јужне Африке, жељно ишчекујући да види своје љубимце, али и највеће светске звезде.

На Купу Конфедерација, поред домаћина, учествују шампиони континената - Шпанија, Бразил, Нови Зеланд, Ирак и САД, као и Италија, првак света.

Јужна Африка и Ирак одиграли без голова

Фудбалери Јужне Африке и Ирака одиграли су у Јоханесбургу без голова у првој утакмици првог кола Групе А Купа Конфедерација.

Најбољу прилику на утакмици имала је домаћа селекција у 83. минуту, када је Дигкасои, са неколико метара шутирао главом, али је лопта на гол линији ударила његовог саиграча, фудбалера београдске Црвене звезде Бернарда Паркера.

Екипа Ирака, коју тренира српски стручњак Бора Милутиновић, углавном се бранила и противнички гол покушавала је да угрози из контранапада.

Утакмицу на стадиону Елис Парк посматрало је око 60.000 гледалаца, који су претходно видели спектакуларну церемонију отварања турнира.

Убедљива победа Шпаније над Нови Зеландом

Фудбалска репрезентација Шпаније је у Јоханесбургу победила Нови Зеланд са 5:0 у утакмици првог кола Групе А Купа Конфедерација.

Шампион Европе победу је осигурао већ у првих 17 минута када је фудбалер Ливерпула Фернандо Торес постигао три поготка. Стрелац четвртог гола за "фурију" био је Сеск Фабрегас у 24. минуту, а коначан резултат поставио је Давид Виља у 48. минуту.

Такмичење у Групи Б Купа Конфедерација почиње у понедељак, а у првом колу састаће се: Бразил - Египат и
Италија - САД

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво