Србија боља од Шведске 2:0

Фудбалска репрезентација Србије победила је селекцију Шведске са 2:0, пред више од 20.000 гледалаца, у пријатељској утакмици у Београду. Голове су постигли Никола Жигић у 1. минуту меча и Бошко Јанковић у 81. минуту.

Ток утакмице одредио је први гол Србије који је Жигић постигао после аута који је извео Бранислав Ивановић. Жигић се поред двојице Швеђана изборио за скок и главом лобовао голмана Шведске Андреаса Исаксона.

Потом је уследио период доминације Швеђана, који су имали неколико шанси, али нису успели до постигну гол, јер је голман Владимир Дишљенковић зауставио шутеве Себастијана Ларсона и Хенрика Ларсона. Србија је убрзо успоставила равнотежу на терену и како је утакмица одмицала, играла све боље. До краја првог полувремена имала је још једну добру шансу, када је Данко Лазовић у судијској надокнади на груди добро примио једну дугу лопту и снажно тукао из волеја, али право у Исаксона.

Домаћи фудбалери су у другом полувремену имали потпуну контролу над игром и Швеђанима нису дозволили да угрозе њихов гол. Србија је претила углавном са бокова, али су Швеђани успевали да у последњим тренуцима отклоне опасност после центрашутева. Напади "орлова" су се исплатили у 82. минуту, када је Јанковић истрчао контру и додао Марку Пантелићу, који је задржао лопту и потом је вратио, а Јанковић је са осам метара био прецизан.

Србија је до краја меча постигла још један гол преко Бранислава Ивановића, али је поништен због преоштрог дуела у скоку.

Селектор Србије Радомир Антић на конференцији за новинаре после утакмице изразио задовољство због понашања својих играча.

"Могу они да одиграју некад боље, некад лошије, али бих због њиховог понашања с њима ишао и на крај света. Још једном смо показали опредељење да играмо нападачки фудбал", рекао је Антић. Он је оценио да је публика на стадиону Партизана имала прилике да ужива у "прекрасним детаљима фудбала". "Станковић је мењао правце, Красић дриблао, Видић је осујетио њихове нападе, мање искусни фудбалери су задовољили и потпуно ме радује што се као породица ширимо", казао је Антић.

Селектор Шведске Ларс Лагербек рекао је да је заовољан игром, али не и резултатом.

"Добро смо играли, али смо код оба гола кажњени за грешке. Први пут смо се успавали, а други пут смо били кажњени због изгубљене лопте на средини терена. Ипак, надали смо се оваквој утакмици, јер је она била прави тест за нас", рекао је Лагербек.

Он је додао да је његовом тиму много недостајао нападач Златан Ибрахимовић, па су Швеђани у офанзиви имали пробелема да прођу Немању Видића. "Србија има заиста добар тим. Јако је тешко издвојити неког, али Видић је заиста прави предводник екипе", рекао је Лагербек.

Утакмица је одиграна у склопу припрема за квалификације за Светско првенство 2010. године у Јужној Африци.

Србија ће следеће мечеве квалификација играти 6. јуна у Београду са Аустријом и четири дана касније у Торшавну са Фарским Острвима. 

У утакмицама петог кола седме групе квалификација за првенство света у Јужној Африци 2010. године, у којој се такмичи и државни тим Србије победе су забележиле селекције Француске и Аустрије.

Француска је на свом терену, голом Риберија у 75. минуту победила Литванију са 1:0, док је Аустрија, пред својом публиком, савладала Румунију са 2:1. Стрелац за домаћи тим био је Хофер у 25. и 44, док је једини погодак за Румунију постигао Танасе у 24. минуту.

Табела седме групе изгледа овако:

Србија 5 4 0 1 12:5 12
Француска 5 3 1 1 7:6 10
Литванија 6 3 0 3 6:5 9ж
Аустрија 5 2 1 2 7:8 7
Румунија 5 1 1 3 6:10 4
Фарска Острва 4 0 1 3 1:4 1

У следећим мечевима 6. јуна састају се:
Литванија - Румунија
Србија - Аустрија

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво