Читај ми!

Необичан вечити дерби - Звезда дочекује Партизан и дебитанта Дуљаја

Фудбалери Црвене звезде и Партизана играју од 19.00 часова на Стадиону "Рајко Митић" 169. вечити дерби у оквиру 24. кола Суперлиге Србије. Резултат и ток меча можете пратити на нашем порталу.

Необичан вечити дерби - Звезда дочекује Партизан и дебитанта Дуљаја Необичан вечити дерби - Звезда дочекује Партизан и дебитанта Дуљаја

Прошле године, отприлике у ово време (27. фебруара 2022) Црвена звезда и Партизан играли су на Стадиону "Рајко Митић" 166. вечити дерби, за који се (испоставиће се с правом) веровало да умногоме може да одреди даљи ток првенства Србије и наговести освајача шампионске титуле.

Партизан је дошао на "Маракану" са пет бодова предности и великим самопуздањем након дупле победе над прашком Спартом, вредном пласмана у осмину финала Лиге конференција, али је Звезда головима Охија и Катаија већ у првом полувремену потпуно пресекла фудбалере Александра Станојевића, сачувала предност до краја меча, приближила се на свега два бода заостатка и у наставку сезоне престигла вечитог ривала на табели и освојила пету узастопну титулу првака Србије.

Вечерас ће се исти ривали суочити на истом месту у 169. вечитом дербију, али се ту све сличности две утакмице завршавају, пошто су црвено-бели у трофејној сали у Љутице Богдана већ одавно направили места за још један пехар намењен шампиону Србије.

Баш након тог кључног дербија из фебруара прошле године све је пошло наопако за црно-беле (елиминисао их је Фејнорд, препустили су вечитом ривалу годинама чекану титулу, славила је Звезда и у финалу Купа Србије), а пренео се Партизанов суноврат и у наредну сезону и кулминирао у недељама које су претходиле вечерашњој утакмици на "Маракани".

Дерби по тактовима евергрина - "Управа напоље"

После понижавајућег пораза од Младости ГАТ из Новог Сада већ у другом мечу пролећног дела Суперлиге и ремија са Радничким из Крагујевца у претходном колу, опростили су се у Хумској од још једне титуле, док су у међувремену успели да пролију гол предности из Молдавије, изгубе 3:1 од Шерифа на свом терену и елиминацијом из Лиге конференција обесмисле већ добрано мучну и бесмислену сезону.

Годинама тестирано стрпљење навијача почело је да попушта, протестовали су незадовољни "Гробари" уочи утакмице против Шерифа, онда бојкотовали дуел са Радничким, а већ дуго се на трибинама у Хумској пева стари евергрин - "Управа напоље".

Како обично бива, све што се променило је тренер. Исцеђени Гордан Петрић је после ремија са Радничким признао да више "не влада ситуацијом у свлачионици" и убрзао реализацију најављене одлуке да из здравствениг разлога напусти Партизан, па и тренерски посао.

Тако је Игор Дуљај, некадашњи фудбалер и касније помоћни тренер Партизана, напустио посао у Телеоптику, прихватио да замени Петрића у суморним околностима и добио прилику какву у новијој историји није добио ниједан тренер београдских ривала - да на клупи дебитује у вечитом дербију.

Признао је Дуљај на конференцији за медије уочи вечитог дербија да му је разум говорио да не прихвати такав "врућ кромпир", али да је срце рекло "да". Обећао је да ће своју енергију пренети на играче и призвао почетничку срећу коју је имао у свом првом играчком вечитом дербију, који је Партизан добио резултатом 2:0.

Не може Партизан, осим повратка самопоуздања и искрице за нешто бољу и здравију атмосферу у тиму, да добије вечерас много, али би поразом могао себи додатно да закомпликује наставак сезоне. Црно-бели (уз утакмицу мање) тренутно имају само бод више од ТСЦ-а и три бода више од Чукаричког, па би неуспех на "Маракани" могао да буде увод у грчевиту борбу за опстанак на другој позицији која води у квалификације за Лигу шампиона. 

Уљуљкана Звезда не бежи од улоге фаворита

Док у турбулентној Хумској муче своје муке, са друге стране кружног тока, спокојна Звезда у улози великог фаворита мирно дочекује вечити дерби са 13 бодова предности и три победе у низу.

Упалиле су се лампице у Љутице Богдана после ремија са Војводином на отварању пролећног дела сезоне, али се Партизан брзо самоуништио, а Звезда савладала Вождовац, Чукарички и Јавор, па разлога за нервозу међу црвено-белима готово да нема.

Одавно ослобођена обавеза у европским такмичењима, на утабаној стази ка новој дуплој круни, Звезда је у неупоредиво бољем расположењу, али историја ривалства дугог 78 година потврђује да дерби фаворита има само на папиру и да "свадбарска атмосфера", у којој се прижељкује демонстрација силе и слави и пре него што се упале рефлектори на стадиону, може скупо да кошта.

Истакао је тренер Звезде Милош Милојевић на конференцији за новинаре да црвено-бели не беже од улоге фаворита, да знају у каквој је Партизан ситуацији, али да поштују ривала и не желе да га потцене.

Тешко је веровати да би чак и победа Партизана могла да врати неизвесност у шампионској трци, али свака победа над вечитим ривалом значи, а сваки пораз пече и отвара незгодна питања за која се до јуче чинило да никада неће бити постављена, што је увек минско поље по којем нико не жели да тумара.

Управо то што су проглашени за фаворите једино је чега би црвено-бели могли да се плаше, уз чињеницу да су уљуљкани погледом на табелу и недостатком праве конкуренције, дуго без утакмице са достојним противницима који стварно могу да им науде.

Партизан првенствену победу на "Маракани" чека још од 2017. 

На страни црвено-белих су и ближа историја и статистика пошто Партизан не зна за победу у дербију већ осам утакмица заредом.

Први овосезонски дерби, одигран 31. августа прошле године, завршен је без победника пошто је у Хумској било 1:1. Букари је прелепим голом у 26. минуту довео Звезду у вођство, да би Бибрас Натко изједначио у 56. минуту са беле тачке. 

Партизан је последњи пут славио у полуфиналу Купа Србије 10. јуна 2020. године на свом терену (1:0), када је велику пажњу европске јавности изазвала вест да трибине у Хумској нису празне упркос још увек свеприсутном коронавирусу.

Првенствени дерби није припао црно-белима од 22. септембра 2019, када су Тошић и Сума обрадовали навијаче Партизана.

Ако се издвоје само мечеви на Стадиону "Рајко Митић", Партизан је последњи пут победио 23. маја 2019. у финалу Купа Србије, а првенствени тријумф на "Маракани" чека још од 18. априла 2017.

Утакмица Црвена звезда - Партизан на Стадиону "Рајко Митић" почиње вечерас у 19.00 часова, а њен ток и резултат можете из часа у час пратити на нашем порталу.

Главни арбитар на дерби мечу 24. кола Суперлиге Србије биће Александар Живковић из Ниша. Помагаће му Београђани Драган Богићевић и Бојан Бановић, док је за четвртог судију одређен Станко Остраћанин из Краљева. У ВАР соби биће Момчило Марковић и Милан Михајловић.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се