Читај ми!

Враћа се Премијер лига, јача и занимљивија него икада пре

Чекање је завршено, почиње нова сезона у Премијер лиги. Најквалитетније и најдинамичније клупско фудбалско такмичење на свету ове сезоне требало би да буде посебно занимљиво, иако постоје изразити фаворити за освајање титуле шампиона. Част Србије бране Александар Митровић и Лука Миливојевић.

Значајно раније него претходних година почиње енглески фудбалски шампионат, а разлог је наравно Мундијал у Катару, који је на програму у новембру и децембру.

Први пут ће Премијер лига имати зимску паузу, која ће трајати шест седмица - од 13. новембра до 26. децембра.

Такмичење се завршава 28. маја, када ће, уколико буде као прошле сезоне, дефинитивно бити познат шампион Енглеске у сезони 2022/23.

На почетку треба истаћи да летњи прелазни рок у Енглеској траје до 1. септембра, па многи клубови имају још довољно времена да покажу своје финансијске могућности, а тренери добију прилику да појачају постојеће ростере. 

Ливерпул и Сити главни фаворити

Чини се да одавно Премијер лига није била квалитетнија, клубови су уложили велики новац у појачања, а нарочито се то односи на најбоље и најбогатије клубове.

"Грађани" бране титулу освојену прошле сезоне, а ове су још јачи после довођења гол-машине Ерлинга Холанда, али и Калвина Филипса из Лидса, који би требало да надомести одлазак Фернандиња.

Млади Норвежанин је управо оно то је недостајало Гвардиоли да направи комплетан тим, иако је остао без Жезуса, Зинченка, Фернандиња и Стерлинга, док је могућ растанак и са Бернардом Силвом.  

Пеп Гвардиола може да рачуна и на Џулијана Алвареза, који је за Сити потписао још у јануару, али ће од ове сезоне бити део првог тима екипе са Етихада.

И Ливерпул је довео новог нападача, а Бенфики је за младог Уругвајца Дарвина Нуњеза плаћено право мало богатство. Иако су многи сматрали да Нуњез није довољно спреман за напоре које изискује Премијер лига, Клоп тврди другачије.

Стигао је и Фабио Карваљо из Фулама, док је највећи губитак за тим са "Енфилда" одлазак Садија Манеа у Бајерн.

"Црвени" су прошле сезоне до последњег кола пратили у стопу екипу Ситија, нема сумње да ће и у новом шампионату ове две екипе водити коло, ако не буде непредвиђених околности. 

Лондон зове, Арсенал и Тотенхем вребају из сенке

А, непредвиђене околности ове сезоне станују у Лондону. Чак три екипе из престонице претендују на највиши пласман, а у том циљу знатно су унапредиле своје ростере.

То се пре свега односи на Тотенхем и Арсенал, који се осим појачања уздају и у врхунске менаџере - Антонија Контеа и Микела Артету.

Тотенхем је одрадио одличан прелазни рок, а већ добро уиграној екипи придружили су се Ришарлисон (из Евертона), Иван Перишић (из Интера), Ив Бисума (из Брајтона) и Клемон Ленгле (из Барселоне).

Део тима остао је најубојитији тандем лиге Сон-Кејн, али и Дејан Кулушевски, који је прошле сезоне био право откровење по доласку из Јувентуса.

Арсенал је довео Габријела Жезуса и Зинченка из Ситија, Вијеру из Порта и младог Маркињоса из Сао Паола, па делује да би тобџије у новој сезони могле да воде много значајнију реч у шампионату него у многим претходним.

Челси је значајно изменио тим, екипа Томаса Тухела остала је брз Ридигера и Кристенсена, али и Ромелуа Лукакуа, али је довела и неколико појачања од којих је највеће свакако Рахим Стерлинг.

Велико је питање шта може да се очекује од Манчестер јунајтеда. Ерик тен Хаг доведен је из Ајакса да реанимира посрнулог гиганта, а много ће зависити од останка Кристијана Роналда на "Олд Трафорду".

Португалац жели да иде, али за сада изгледа да нема где, па ће по свему судећи први пут у каријери најбољи стрелац у историји елитног такмичења играти у Лиги Европе.

Некадашњи шампион Европе поново у елити

У Премијер лиги ове сезоне такмичиће се и Нотингем форест, један од великана енглеског фудбала, који је две године узастопно био шампион Европе - 1979. и 1980. године.

"Шумари" су у елиту стигли преко плеј-офа, а екипа коју са клупе предводи Велшанин Стив Купер играће у Премијер лиги први пут од сезоне 1998/99.

У елиту се вратио и Фулам, највише захваљујући Александру Митровићу, који је прошле сезоне поставио нови рекорд Чемпионшипа постигавши 43 поготка у сезони, а екипа из Лондона довела је неколико занимљивих појачања, па би требало да буде конкурентнија него пре две сезоне, када је експресно испала из најјачег такмичења.

Трећи "новајлија" је екипа Борнмута, која се заправо враћа у Премијер лигу после две сезоне, али "трешњице" за сада делују као тим који ће имати великих проблема да задржи премијерлигашки статус.

Нова правила - пет измена и клечање у "посебним" приликама

Енглески фудбал за нову сезону спремио је и неколико новина, а вероватно најважнија тиче се броја измена. За разилку од претходних сезона, менаџери премијерлигашкиг тимова имаће право на пет измена у току утакмице, а на клупи ће седети девет резервних играча.

Друге националне лиге дозвољавају по пет измена у саставу тимова током 90 минута још од повратка на терен после пандемије коронавируса, која је у једном тренутку зауставила фудбал на планети.

Под притиском пре свих менаџера клубова, који су неколико пута дизали глас да је премало три измене по мечу у условима пандемије, великог броја повреда, згуснутог распореда, али и одлазака појединих играча на Афрички куп нација, Премијер лига је коначно услишила вапаје.

Такође, на састанку капитена тимова договорено је да играчи више неће клечати пред почетак сваке утакмице, у знак подршке борби против расизма, већ ће се тај начин борбе примењивати само у "посебним" ситуацијама.

Нова је и лопта. Ове сезоне у енглеском фудбалу ће се користити Најки лопта инспирисана првом сезоном одиграном пре 30 година, у сезони 1991/92.

Премијер лига је пооштрила правила за навијаче, па тако у новој сезони биће забрањен улазак на терен, коришћење димних бомби и осталих пиротехничких средстава, употреба наркотика на стадионима, али и дискриминаторно навијање.

Митровић и Миливојевић бране част Србије

За разлику од неких претходних сезона, када је више српских фудбалера играло у Премијер лиги, ове сезоне ће част наше земље бранити само двојица.

Александар Митровић се са Фуламом вратио у Премијер лигу и очекује се да српски нападач ове сезоне покаже и докаже да јесте ниво за Премијер лигу и да противничке одбране може да терорише једнако успешно као и у другом рангу такмичења.

Фулам је пре две сезоне био недорастао противник у елити, али ове године је одрађен солидан прелазни рок, па уз играче који су доминирали у Чемпионшипу прошле сезоне, Марко Силва има респектабилан састав.  

За Кристал Палас ће играти Лука Миливојевић, некадашњи капитен лондонског тима, који је имао турбулентну прошлу сезону, откако је на клупу екипе са "Селхурста" сео Патрик Вијера.

Како ствари за сада стоје, Палас ће ове сезоне бити ближи борби за опстанак него пласману у горњем делу табеле, али са Премијер лигом се никада не зна. 

Управо ће Палас у лондонском дербију отворити нову сезону Премијер лиге, а у госте стиже екипа Арсенала (петак, 21.00).

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи