Читај ми!

Дерби после којег нико неће бити задовољан

Нови "вечити дерби" између Партизана и Црвене звезде, 163. у првенственим утакмицама, донео је динамичан, садржајан, али не и претерано квалитетан фудбал. На стадиону у Хумској виђено је свашта – добри потези, грешке, фаулови, голови и много нервозе. На крају, двоцифрен број жутих картона, једна контроверзна ситуација и по једна лопта у обе мреже – 1:1.

Црвено-бели су надокнадили минус и прекинули пост у дербијима дуг више од 450 минута и сачували осам бодова предности у односу на највећег ривала.

Увертира за најважнију утакмицу у овом делу сезоне није била добра ни за једну екипу – шампион Србије "покосио" је коронавирус, па нису могли да наступе Мирко Иванић и Гејлор Канга, док су на другој страни због повреда изостали Жан-Кристоф Баебек, Филип Холендер и Александар Шћекић, а ровит био Иван Обрадовић.

Атмосфера је, како су актери више пута нагласили, била чудна јер се играло пред празним трибинама.

Тренеру Звезде Дејану Станковићу је од петог минута било јасно да је погрешио што је у ватру бацио младог Страхињу Ераковића, пошто је Звездин штопер направио велику грешку и омогућио Партизану рано вођство. Ераковића је грешка додатно уздрмала, у наставку сусрета је био поприлично нервозан, играо у страху од грешке и неколико пута је тај део одбране био много порознији од свих осталих.

Истина, 19-годишњи дефанзивац делимично се искупио у 41. минуту, када је после брзе контре стигао Лазара Марковића и онемогућио га да боље шутира у ситуацији "1 на 1" са Миланом Борјаном.

Међутим, стратег црвено-белих много незадовољнији биће због чињенице да је противнички тим успео потпуно угуши утицај Ел Фардуа Бена, Вељка Николића и Жељка Гаврића.

Њих тројица били су готово невидљиви у последњој трећини терена, ретко када отварали простор бековима и једино су Александар Катаи и Дијего Фалчинели успевали да праве вишак. Катаи је у неколико наврата "отварао" терен уласком са левог бока, док је италијански нападач био најконтретнији, али и без успеха у завршници.

И Станковић је у закључку утакмице апострофирао много "игре уназад", што није спремано, нити је стил српског шампиона, у тренуцима када је екипа у одличној форми. То јесте делимично "тежина" највеће српске фудбалске утакмице, али и проблем за који у Љутице Богдана не успевају да реше већ дужи низ година.

Звезда против вечитог ривала никако не показује прави фудбал, добру форму и све оно што је краси против осталих суперлигаша, некада и европских екипа. Ментално припремити играче је много теже него физички, зато Декијев стручни штаб има на чему да ради до следећег окршаја.

С друге стране, Александар Станојевић је упркос добром почетку утакмице наишао на нове проблеме, Сејдуба Сума је морао да напусти терен због повреде ока након само 15 минута, па је Партизан уласком Марковића остао без икаквих решења на клупи за други део сусрета.

Црно-бели су, као много пута у последњих неколико година, много боље започели "вечити дерби" и имали Звезду баш тамо где су желели. Начели су је на време, а потом контранападима претили и покушавали до другог гола.

Истина је да су гости диктирали ритам игре, имали већи посед лопте, али је мало недостајало да домаћин на одмор оде са 2:0, а онда би друго полувреме било много другачије.

Скраћени "ростер", као и страх који се увукао офанзивом противника, значио је да ће се Станојевићев тим бранити у других 45 минута, што је веома тешко против нападачког потенцијала Звезде.

Како смо споменули само један део онога чиме Станковић не може бити задовољан, исто важи и за тренера црно-белих. Осим пеха са Сумом, чињенице да у пољу његови изабраници нису показали оно што треба, највећи разлог свакако је велика инвестиција Милош Јојић.

Момак који се вратио у Хумску после релативно неуспешних епизода "преко", од првог минута деловао је уморно и неспремно. Тешко се кретао, био спор и тром у реакцијама и покварио све оно што је Партизану могло да донесе доброг.

Физички умор утиче и на доношење самих одлука на терену, једну потпуну погрешну донео је у 74. минуту, када је повукао Санога за дрес и несхватљиво направио пенал. Споменута контроверзна ситуација претходила је том фаулу некадашњег репрезентативца, пошто није сигурно да је након шута Катаија био корнер, али га је судија Новак Симовић досудио.

Сушта супротност Јојићу свакако је био Светозар Марковић и показао због чега су га желели у редовима Партизана. Комбинација са Макијем Бањком би могла да буде прави погодак. Њима ће Станојевић сигурно бити задовољан, али је и он рекао да тренутно не може да нема кисели осмех на лицу јер је његова екипа "имала утакмицу у рукама" и није смањила бодовну разлику.

После 163. "вечитог дербија" ситуација на табели је остала иста, однос највећих српских клубова је остао исти, али постоје наговештаји одређених промена. Партизан делује спремно, одлучно, а сада и способно да припрети комшијама са Топчидерског брда и Звезда ће морати да буде на највишем нивоу уколико жели да настави доминацију у српском фудбалу.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43) 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво