Враћа се Лига шампиона!

Два и по месеца по окончању групне фазе Лиге шампиона, најјаче европско такмичење враћа се утакмицама осмине финале. Тачно 69 дана пошто је одиграно шесто коло по групама, дуелима Атлетико Мадрид – Ливерпул, односно Борусија Дортмунд – Пари Сен Жермен, почиње нокаут фаза у једној од најзанимљивијих сезона ове деценије.

Пред нама су два велика дербија и још неколико изузетно интересантних утакмица.

Два пута у осам дана Мадрид ће видети окршаје неких од најбољих фудбалера света, а плави део Манчестера покушаће да заборави кошмар звани "суспензија".

Бранилац титуле Ливерпул жели да доминацију из Премијер лиге настави на међународној сцени, док ће на индивидуалном плану поново сва светла бити усмерена на Лионела Месија и Кристијана Роналда.

Па, да видимо шта нас чека у осмини финала Лиге шампиона...

Атлетико Мадрид – Ливерпул

Два клуба дочекују двомеч у потпуно различитом расположењу – Ливерпул је без дилеме најбоља екипа у овом тренутку у Европи, док је Атлетико у поприлично слабој форми.

"Црвени", које са великим успехом предводи Јирген Клоп, не само да су фаворити јер бране "ушати" трофеј, него ове сезоне не знају за пораз у домаћем такмичењу.

Ливерпул је последњи пораз у Премијер лиги доживео пре 43 утакмице од Манечестер ситија, има 25 бодова више од "грађана" и извесно је да ће доћи до прве титуле откад се на Острву игра у оваквом формату, чиме ће разбити проклетство старо 30 година.

Клоп је на клупи Ливерпула од јесени 2015, када је у клуб дошао уместо Брендана Роџерса. Под вођством немачког тренера "Црвени" су прошле сезоне освојили Лигу шампиона, након чега су тријумфовали и у Уефа Суперкупу и Клупском првенству света.

Сада ће им противници бити "јорганџије", на челу са још једним харизматичним стратегом – Дијегом Симеонеом. Чоло је направио велике успехе са Атлетиком, али ове сезоне не успева да довољно мотивише тим, па су тако остварили само један тријумф у последњих седам утакмица у свим такмичењима.

"Они су много налик нама – борци. Тим су мање-више као ми, такође их је тешко победити", рекао је о Атлетику Џорџино Вајналдум, а сличне речи је имао и Клоп:

"Ако неко уме да игра на резултат то је Атлетико. Много поштујем Симеонеа, он покушава све да дође до резултата. Нас двојица имамо сличну причу. Много смо се трудили и нисмо много побеђивали, али смо се и даље трудили. Имамо добар однос, али сам прилично сигуран да ће се то заборавити на утакмици."

Иако је јасно да је енглески представник велики фаворит у овом тренутку, са "Ванде Метрополитано" најављују да имају оружје да се супротставе ривалу.

"Знамо како да наудимо Ливерпулу, познајемо њихове предности и слабости, а увек се такмичимо против великих тимова. Морамо да извучемо максимум из утакмице на нашем стадиону, биће невероватна атмосфера, боља него икада раније", рекао је везиста Саул Њигес.

Прва утакмица Атлетика и Ливерпула на програму је у уторак од 21 сат у Мадриду.

Борусија Дортмунд – Пари Сен Жермен

И највећем лаику јасно је да ће на утакмицама Борусије Дортмунд и Пари Сен Жермена све "прштати" од добрих потеза, голова, и великих прилика. Чак и без статистичких података, занимљивости и форми играча, познато је да су немачки и француски представник међу најатрактивнијим екипама на "Старом континенту".

ПСЖ је победио на 20 од последње 23 утакмице у свим такмичењима, један су од нападачки најпотентнијих састава, док их на другој страни чека човек који је засенио све голгетере у Европе.

Корпулентни Ерлинг Халанд је одиграо шест утакмица за Борусију од доласка из Салцбурга и већ постигао девет голова, а за само 59 минута зарадио је награду за играча месеца у Бундеслиги.

"Он постиже много голова. У шест утакмица је постигао девет голова, то је невероватно. Надам се да ћемо успети да га зауставимо, да нама неће дати гол. Ми волимо да играмо против таквих играча. Знамо даје мотивисан, али ми смо ПСЖ", рекао је штопер Тијаго Силва.

Јасно је да ће све конце у игри некадашњих "милионера" вући фантастични Џејдон Санчо, који блиста од почетка сезоне.

"Борусија је састављена од бројних квалитетних играча. Имају посебног фудалера, који је нов, али је веома добар и зове се Санчо. Сви знамо да ће нам бити тешко у Дортмунду. Надамо се да ћемо одиграти добру утакмицу и остварити добар резултат пред реванш у Паризу", истакао је Нејмар који се вратио после повреде ребара.

Тренер "Светаца" Томас Тухел неће моћи да рачуна Абду Дијалоа и Колина Дагбу, док ће његов колега Лусијан Фавр имати већих проблема јер не може да рачуна на нападачки двојац – Марка Ројса и Јулијана Бранта.

"Морамо да одиграмо екстремно добро. Кључ успеха често је тај колико добро можемо да се бранимо. Ако можемо да вратимо лопту у свој посед пошто је изгубимо, то ће нам дати неопходну смиреност", навео је Фавр.

Почетак утакмице на стадиону "Сигнал Идуна парк" заказан је такође за уторак од 21.00.

Аталанта – Валенсија

Несумњиво најмање атрактиван пар од свих осам у нокаут фази, али то не значи да ћемо гледати слабији фудбал у Валенсији, односно Милану, где Аталанта на "Сан Сиру" игра своје мечеве као домаћин.

Доказ томе је и чињеница да су "Слепи мишеви" у директном дуелу избацили прошлогодишњег полуфиналисту Ајакс и, не само то, него "Копљанике" послали у Лигу Европе.

С друге стране, Аталанта је у последњем колу групне фазе успела да као другопласирана прође у групи у којој су још били Шахтјор из Доњецка и загребачки Динамо. Сити је био неприкосновен, па је тим Ђан Пјера Гасперинија у дебитантској сезони у Лиги шампиона направио велики успех.

"Гледао сам неколико њихових утакмица, посебно против Барселоне и Атлетико Мадрида. Биће тежак тест за нас. 'Местаља' је попут котла који им помаже да преокрену. Неће бити лако, Валенсија је веома квалитетна и сигурно је да ће бити интересантно. Идемо на 'Сан Сиро' да играмо пред 40.000 људи, морамо да уживамо", казао је Гасперини.

У клубу сви са нестрпљењем чекају наставак такмичења.

"У среду би требало да буде сјајно вече, надамо се добром резултату, како бисмо могли да се боримо за пролаз у Валенсији", истакао је Папу Гомес.

Валенсија већ три утакмице не зна за тријумф, али је у последњој успела да извуче реми против Атлетика, сјајним голом Жофрија Кондогбије.

"Када играмо овако, веома је тешко победити нас. У фудбалу је најважнија ствар задржати висок ниво, јак ритам и интензитет. Трудићемо се да побеђујемо. Навијачи су увек важни, када су на нашој страни, као да су нам 12. играч. Морамо на терену да урадимо све и због њих, не само због нас", сматра Кондогбија.

Тренер Алберт Селадес имаће главобољу јер не може да рачуна на Алесандра Флоренција који је добио варичеле.

Окршај Аталанте и Валенсије игра се у среду у исто време.

Тотенхем – Лајпциг

Друга утакмица програма у среду биће много атрактивнија, састају се Тотенхем и Лајпциг, а исту ћете у директном преносу моћи да пратите на Првом програму РТС-а (21.00). Жозе Морињо ће поново бити у центру пажње, а сада ће његов изазивач бити много млађи Јулијан Нагелсман.

Немачки стручњак, који је постао хит док је као младић водио Хофенхајм, препородио је клуб из Лајпцига и учинио га правим конкурентом за титулу.

Клуб иза којег већ дуго година стоји компанија "Ред Бул", заузима другу позицију на табели Бундеслиге са 45 бодова, једним мање од водећег Бајерна.

Лајпциг је дуго био на челу, али и поред сјајних резултата у домаћем такмичењу, не жели да одустане од европског сна.

"У групи смо показали да смо у најмању руку једнаки са сваким противником. Податак да смо били први у групи у којој није било главних фаворита је изузетан. Враћали смо се у важним тренуцима и обезбедили челну позицију", речи су нападача Тима Вернера.

Вернер је најбољи појединац Лајпцига са 25 голова и 10 асистенција у свим такмичењима ове сезоне.

"Тотенхем је врхунски тим и има сјајног тренера. Знамо да је њихов стадион изузетно здање и то ће бити добра фудбалска утакмица. Такмичићемо се са тимом који свима ствари отежава, али смо пуни самопоуздања. Треба да одемо тамо и добро се забављамо, то је прави приступ оваквој утакмици."

Док се његови играчи, али и противници спремају за важан сусрет, Морињо на уму има нешто друго. Више се бавио суспензијом Манчестер ситија из Европе, него противником – барем у јавности.

"Ако желите да анализирам, морам да питам да ли тим који је завршио као другопласирани 2018. године добија шампионску титулу? Да или не?", нашалио се португалски стручњак поводом ситуације у Ситију.

Због суспензије, "грађанима" је под знаком питања и шампионска титула из прве Гвардиолине године, коју је Манчестер јунајтед завршио на другој позицији. Тада је на клупи "црвених ђавола" седео управо Морињо.

Челси – Бајерн Минхен

Свакако један од дербија осмине финала Лиге шампиона, који ће, у светлу нове ситуације у европском фудбалу, као и због неких атрактивнијих утакмица, остати помало испод радара. Међутим, дуел два великана без дилеме доноси нам неизвесност и фантастичан фудбал.

Бајерн је постао први учесник у оваквом формату који је групу завршио са свих шест победа, међу којима су и две над Црвеном звездом.

Сви ће памтити ону од 7:2 над Тотенхемом, али се међу Баварцима више вреднује ситуација з коју је заслужан тренер Ханси Флик.

Некадашњи фудбалер Бајерна на клупи је наследио Ника Ковача у веома деликатном тренутку, чинило се да ће бити само прелазно решење, што је он преокренуо у своју корист. Створио је још једном моћну машину, вратио Бајерн на чело Бундеслиге и сада клуб из Минхена може да се посвети Европи.

"Флик је направио сјајан амбијент у екипи. А кад се забављате, онда вам је и посао лакши. Одлична атмосфера се види на сваком кораку, како на тренинзима тако и на утакмицама", поручује Бразилац Кутињо.

Немачки шампион је на последњих шест утакмица постигао 20 голова. Сада ће им ипак посао бити много тежи.

"Нећу ништа ново рећи ако кажем да је увек тешко у нокаут фази, против кога год да играте. Челси је добра екипа, али верујем да ћемо проћи даље. Заправо, верујем да имамо квалитет да ове године идемо до самог краја у борби за трофеј", истиче Кутињо.

На "Стамфорд Бриџу" су сезону 2019-2020. означили као ону у којој ће фокус бити на реизградњи тима. На клупу је постављен легендарни везиста Френк Лампард, а он је шансу дао многим младим играчима. Међутим, Челсијева деца су потврдила да су довољно квалитетна и зрела да се такмиче на више фронтова.

"Добили смо много тешког противника, али добро. Знали смо да ћемо, уколико прођемо групну фазу, у наставку такмичења највероватније добити снажну екипу. Бајерн је, без дилеме, снажан ривал. Наравно, Челси и Бајерн имају историју дуела, али ови сусрети биће нам велики тест. Бићемо спремни за сусрете са немачким клубом," рекао је Лампард.

"Плавци" и Баварци отварају програм следеће седмице, дуелом у уторак (25. фебруар) од 21.00.

Наполи – Барселона

Две исте филозофије, генерално и слична ситуација у којој се налазе, само на различитим нивоима – Наполи и Барселона су у паду, само што индивидуални квалитет каталонског гиганта не дозвољава ситуацију у којој се налази Италијани.

Наполи је након неколико сезона у врху доживео велике промене, Карла Анчелотија је заменио Ђенаро Гатузо, али тим тавори на средини табеле Серије А.

"Пуно респекта, 'нада' страха. Видимо се на Сан Паолу", написао је нападач Аркадијуш Милик на Инстаграму пре доласка велике Барселоне.

Гатузо је имао сличну поруку.

"Очекује нас дуел са сјајним тимом, пред нама је велики изазов и две фасцинантне утакмице. Суочићемо се са свим тим без имало страха."

С друге стране, Каталонци се боре са својим проблемима који су резултат вишегодишње лоше политике клуба, посебно када су трансфери у питању. Прошао је јануарски прелазни рок, Барселона није реаговала и после повреде Усмана Дембелеа остала са једним правим нападачем.

Повреду је зарадио и леви бек Ђорди Алба, док ни Лионел Меси више није у голгетерској форми у каквој је био. Пет узастопних утакмица у Ла Лиги није затресао мрежу ривала, што му је најдужи низ утакмица на којима није био стрелац још од сезоне 2007/08, када их је сакупио осам.

Од поготка Гранади, омалени Аргентинац је ка противничким голманима упутио 31 ударац, 15 их је ишло у оквир, али узалуд.

Мањак истих надомешћује асистенцијама, већ их има двоцифрен број, од чега у последње време "живи" екипа "Блаугране".

Ово је дефнитивно тежак период за Барселону и њеног капитена. Од почетка јануара тешку повреде је доживео Луис Суарес  (Месијев најбољи пријатељ), уследиле су елиминације из Суперкупа и шпанског Купа краља, а затим и вербални сукоб са спортским директором Ериком Абидалом.

Кике Сетијен још покушава да имплементира своје методе у једну од најбољих екипа на планети, а нова провера их очекује следећег уторка на "Сан Паолу".

Олимпик Лион – Јувентус

Једна од две утакмице заказане за први дан у којој, за разлику од многих других парова, постоји изражени фаворит – Јувентус. Шампион Италије имао је највише среће на жребу у Ниону и играће против Олимпика из Лиона.

Осим квалитета, на страну "Старе даме" иде и лоша форма противника, који већ четири утакмице у Лиги 1 не зна за тријумф.

"Бјанконери" и тренер Маурицио Сари дуел са Лионом вероватно виде као прилику да остваре добар резултат и мало смање притисак са којим се константно суочавају. Јуве давно није имао конкуренцију у Серији А као ове сезоне јер Интер и Лацио снажно притискају.

Због тога екипа не игра на очекиваном нивоу, а Сари је редовно на удару медија и навијача.

Без обзира на то, Кристијано Роналдо игра још једну врхунску сезону у којој је постигао барем по гол на 10 последњих утакмица. С обзиром на то колико воли играње у Лиги шампиона, дуел на "Групама стадиону" ће му доћи као посластица.

"Роналдо је шампион и када буде требало, биће ту за тим. Јувентус може да се ослони на њега", рекао је потпредседник Јувентуса Павел Недвед.

"Имао је проблема са повредом, али сада је поново у доброј форми. Лепо је било видети га са Дибалом и Игуаином у последњој утакмици против Удинезеа."

Олимпик ће у Лиону дочекати Јувентус 25. фебруара (среда) од 21 сат.

Реал Мадрид – Манчестер сити

Док се остали клубови спремају за наставак Лиге шампиона и завршнице сезоне, Манчестер сити има других брига. Двоструки узастопни шампион Енглеске кажњен је неиграњем у Европи две године, што је снажан ударац на шампионске амбиције, а мора да плати и 30 милиона фунти.

Међународна фудбалска унија (Уефа) оштро је санкционисала Сити због кршења правила финансијског фер-плеја и, упркос томе што клуб има право жалбе, јасно је да "грађане" нећемо гледати у најјачем такмичењу следећих година.

Постоји могућност да им буду одузети бодови, да им се одузме и неколико титула из претходних периода, спомиње се чак и избацивање у нижи ранг, али је већи проблем шта ће бити у будућности.

Менаџер Пеп Гвардиола потврдио је да ће остати у клубу, исто је и са Рахимом Стерлингом, иако још ништа није сигурно. На све то, долази им меч са "краљевским клубом" у највећем дербију ове фазе такмичења.

Иако је Реал први у Шпанији, утисак је да је Сити благи фаворит, али још није познато како ће се носити са новонасталом ситуацијом.

"Због свега што се десило, њихова мотивација биће безгранична", упозорио је Зинедин Зидан своје играче.

Човек који је са Мадриђанима три пута заредом тријумфовао у Лиги шампиона, покушава да врати тим на исти пут.

"Не желим да улазим у оно што се десило, шта ће се десити... То је екипа која ће увек бити тежак противник, знајући такође како им иде у Премијер лиги. Имаће додатну мотивацију. Велики тим, ривал против којег ће бити веома, веома тешко", додао је Француз.

Зидана може да радује повратак Едена Азара после дуге паузе због повреде, а највећу утакмицу осмине финала моћи ћете наредне среде да гледате у директном преносу на РТС-у.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи