Ерик Кантона, 25 година од кунг-фу ударца

Прошле су две и по деценије од како је Ерик Кантона у дресу Манчестер јунајтеда кунг-фу ударцем ударио хулигана у гледалишту на мечу са Кристал паласом. Кантона је више пута после овог инцидента рекао да му је једино жао што га није јаче ударио.

Легендарни француски фудбалер који је врхунац каријере имао у енглеском Манчестер јунајтеду, Ерик Кантона остаће упамћен по свом неспортском потезу, за који се никада није покајао.

Наиме, он је на данашњи дан 1995. године насрнуо на навијача и ударио га 'кунг-фу' ударцем. Познато је да је Кантона био енергична особа са кратким „фитиљем".

Било је то на гостовању код Кристал паласа (1:1), а навијач по имену Метју Симонс је наводно расистички вређао Кантону, а Француз му није остао дужан. Зарадио је црвени картон, после чега је Селхурст парк експлодирао. Домаћи навијачи су га вређали, а цех је платио поменути Симонс.

Кантона се затрчао ка њему, а онда је уследио ударац, који је обележио његову каријеру.

Због тога је прво осуђен на две недеље затворске казне, а касније је то промењено у 120 сати друштвенокорисног рада. Фудбалски савез Енглеске казнио га је са осам месеци забране играња и са 30.000 фунти. Те сезоне више није заиграо за Јунајтед. Казну је одрадио тренирајући млађе категорије Јунајтеда.

"Нисам се дочекао на ноге. Зато сам га ударио поново, али га нисам ударио довољно јако. Требало је да га ударим јаче песницом", рекао је Кантона.

На питања како се осећао када је први пут видео снимке тог инцидента, Кантона је рекао да их није гледао.

"Нисам гледао. Знам шта се десило. Све што сам могао да видим су новинари испред моје куће. Моја кућа била је мала, блокирали су ми светлост. Али, ја сам играо тај тренутак на Селхурст парку. Била је то драма и ја сам био глумац. Радим ствари озбиљно, не схватајући себе озбиљно", рекао је Кантона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара