Од Ромарија до Халанда – незаборавни дебитантски наступи

Ерлинг Халанд дебитовао је прошлог викенда за Борусију из Дортмунда постигавши три поготка за преокрет "милионера" и тријумф у Аугсбургу од 5:3. Блистава партија младог Норвежанина подсетила је на дебитантске наступе неких звезда, који ће заувек остати исписане у историји "најважније споредне ствари на свету". Ромарио, Буфон, Рекоба, Руни... само су неки од фудбалских легнди који су се већ у првим мечевима уписали у клупску историју.

Пола Европе покушало је ове зиме да у своје редове доведе нападача тада Салцбурга, 19-годишњег Норвежанина Ерлинга Халанда.

Када се чинило да ће син некадашњег фудбалер Лидса и Манчестер ситија Алфија Халанда појачати редове неког фудбалског великана попут Манчестер јунајтеда, Јувентуса или Бајерна, млади Ерлинг изабрао је Борусију из Дортмунда и, ако се по јутру дан познаје, није погрешио.

Халанд је против Аугсбурга ушао у игру са клупе у 56. минуту, при вођству домаћина од 3:1, а само три минута касније постигао је дебитантски погодак за "милионере".

До краја меча постигао је још два поготка, комплетирао хет-трик и потврдио да се ради о таленту неслућених размера. Његов пут ка фудбалском врху тек је почео, а његова сензационална партија натерала нас је да се присетимо још неких легенди које су засјале на дебију.

Ромарио, Барселона – Сосиједад 3:0 (1993)

У Барселону је стигао после фантастичне сезоне у дресу холандског ПСВ Ајндховена и већ на првој утакмици у дресу каталонског клуба показао да је на правом месту.

Ромарио је тог септембра 1993. године, против Реал Сосиједада, постигао три поготка у маниру врхунског голгетера и показао да се од њега може очекивати много тога.

Бразилац је донео Барси титулу шампиона Шпаније те сезоне, да би на лето са "кариокама" постао шампион света. Била је то најбоља сезона у каријри нападача за којег се верује да је постигао 1.000 погодака за живота.

Ђанлуиђи Буфон, Парма – Милан 0:0 (1995)

Парма је почетком 90-их година прошлог миленијума имала значајну улогу у италијанском фудбалу. Велики број играча оставили су неизбрисив траг у историји малог клуба са севера Италије, али мало ко као легендарни Ђанлуиђи Буфан.

Као 17-годишњак Ђиђе је дебитова на голу свог тима против великог Милана, у том тренутку шампиона Европе, а младић је спасао Парму одбанивши зицере Роберу Бађу и Данијелеу Масару.

У утакмици без голова родила се једна каријера која и дан-данас није завршена, а Буфон се сматра једним од најбољих голмана у историји фудбала.

Фабрицио Раванели, Мидлзбро – Ливерпул 3:3 (1996)

Било је то време када су играчи из Италије преплавили Острво. Вијали и Зола били су окосница Челсија, Паоло ди Кахио један од миљеника навијача Вест Хема, а Фабрицио Раванели дошао је у Мидлзбро као велико појачање.

И већ на првој утакмици, против Ливерпула, "бело перо" постигао је три поготка и донео бод свом Бороу против "црвених".

На 35 утакмица на "Риверсајду", Раванели је постигао 17 голова, али није успео да остави свој тим у Премијер лиги. Ипак, оно што је учинио на дебију за сва времена га је уцртало на мапу фудбалских мајстора.

Алваро Рекоба, Интер – Бреша 2:1 (1997)

Пре утакмице са Брешом, мало ко од навијача Интера размишљао је и причао о Алвару Рекоби. Разлог је био једноставан, сви су били опчињени Роналдом, од којег су очекивали да прекине доминацију Јувентуса и Милана и донесе "скудето" на "Меацу".

Међутим, тог 31. августа 1997. године сву славу однео је Уругвајац. Са клупе је ушао у 71. минуту, а само два касније Бреша је повела преко Дарија Хубнера.

Уругвајац је решио да преломи меч. Левица је два пута севнула, лопта два пута завршила иза леђа голмана Бреше, а Рекоба је, осим љубави навијача "неро-азура", заслужио реноме једног од најбољих извођача слободних удараца у Италији.

Вејн Руни, Манчестер јунајтед – Фенербахче 6:2 (2004)

Ко је гледао младог Вејна Рунија у Евертону, одмах је знао да се ради о играчу пред којим је блистава каријера. То није могло да промакне ни сер Алексу Фергусона, који је 18-момка довео на "Олд Трафорд".

Руни се одужио на најбољи могући начин. На свом дебију у дресу "ђавола", против Фенербахчеа у Лиги шампиона, постигао је три поготка и забележио асистенцију, заслужио љубав навијача и страх противничких одбрана.

У дресу Јунајтеда одиграо је 393 утакмице и постигао 183 поготка, у међувремену постао најбољи стрелац у историји енглеске фудбалске репрезентације.

Пјер-Емерик Обамејанг, Борусија Дортмунд – Аугсбург 4:0 (2013)

Случајно или не, тек Пјер-Емерик Обамејанг дебитовао је за "милионере" против Аугсбурга (као и Халанд) и већ на првом мечу постигао хет-трик (исто као и Халанд).

Нападач из Габона већ је у том мечу наговестио велике домете, али чини се да је у каријери, која је далеко од готове, могао много више од таворења у Арсеналу.

За оне педантније, меч против Аугсбурга је Обамејангу био други у дресу Дортмунда, уколико се рачуна и 18-минутни наступ против Бајерна у Суперкупу Немачке. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи