ВАР гура енглески фудбал у бесмисао

Видео технологија од тренутка увођења у Премијер лигу није била добра, али је последњих седмица натерала и оне који су били на њеној страни да јој окрену леђа.

Фудбалска асоцијација Енглеске од ове сезоне је увела ВАР у Премијер лигу, с намером да помогне поприлично неквалитетним судијама.

Међутим, алат који је служио да унапреди суђење, донео је много више проблема него предности, о чему смо писали након што је Манчестер сити оштећен у дуелу са Ливерпулом пре два месеца.

Ситуација се није побољшала, већ је додатно уназађена, па на крају 2019. и почетку 2020. године видели серију нестварних одлука.

Почело је утакмицом Норича и Тотенхема која је завршена ремијем 2:2, а могла је много другачије, да је домаћину признат погодак којим би отишао на 2:0 против екипа Жозеа Мориња.

Тему Пуки дуплирао је предност "канаринаца", међутим, судија је добио инструкције из ВАР собе и гол је поништен.

На снимку се чинило да је све у реду, да је Финац избегао офсајд, али је онда уследила чувена линија после чега је одлучено да се не призна погодак.

"Мислим да је најважније да је донета одлука исправна, јер у супротном бисте имали гомилу менаџера који вриште, пошто је крајњи производ другачији свакога дана. Када смо ушли у еру ВАР-а, знало се да ће бити приче о одлучивању. И у неколико других ситуација би завршни производ био исти – офсајд због положаја рамена у односу на колено", рекао је Крис Хјутон, некадашњи менаџер Норича.

Наставило се само дан касније у дербију Ливерпула и Вулверхемптона. "Црвени" су наставили да газе ка титули, првој откад се Премијер лига игра у оваквом формату, али је све могло да буде много другачије.

Екипа Јиргена Клопа победила је са 1:0 поготком Садија Манеа из првог полувремена, који је у финишу тог дела анулирао Нето. Португалац је лепо завршио акцију по десној страни, силно се радовао због првог поготка на гостујућим теренима у Премијер лиги, док арбитар Ентони Тејлор није добио инструкције из ВАР собе.

Мерило се да ли је зачетку акције Жоао Мутињо био у недозвољеној позицији, уследили су минути мучења који су довели до одлуке да се са семафора скине јединица на страни Вулверхемптона.

"Не желим више да причам о ВАР-у. Не волим што гледамо одлуке које доносе судије док седе миљама удаљени од терена. Арбитри у таквим ситуацијама не осећају игру као онај који суди. Менаџер сам, тренер, није до мене да говорим како би могло да се унапреди, али мислим да је штета када имате два сјајна тима на фантастичном стадиону. Требало би да гледамо квалитетан фудбал, велику забаву, не би требало да славимо непостојеће голове", казао је менаџер Вулвса Нуно Еспирито Санто.

Његов колега Клоп није желео превише да коментарише одлуке које су овога пута (као и у много наврата ишле његовом тиму у корист), већ је критиковао брзину и начин одлучивања.

"Није добро што играчи само стоје толико дуго. Било би боље да се све дешава на екрану. Могло би све да се завршава и брже", критиковао је Немац.

Навике су из старе пребачене у нову годину, у којој смо већ првог дана сведочили још једном потпуно бесмисленом исходу.

Џек Грилиш је донео тријумф Астон Вили у Барнлију (2:1) прелепим поготком, који би могао да му буде други на утакмици, али му је први поништен. Поново су у ВАР соби измерили да је његов саиграч Але био у минималном офсајду у зачетку напада.

На друштвеним мрежама поново је кренула салва увреда, док је некадашњи енглески репрезентативац Гари Линекер на "Твитеру" објавио нешто о чему многи до тог тренутка нису размишљали:

"Никада нисам помислио да ћу ово рећи, али ми је генерално жао линијских судија. Они су веома добри у ономе што раде, али их ужасно поткопавају. Запамтите, када су играчи у линији, они су у дозвољеној позицији", казао је бивши члан Лестера и Барселоне.

Највећи проблем у наведеним примерима јесте што ниједан компјутер, нити електорнски систем, не може да погоди тренутак упућивања лопта, а жели да мери милиметре у разликама. Шансе за манипулације су велике, док је о убијању онога што је најлепше у фудбалу, а то је забава и оно због чега у опису има реч "игра", излишно говорити.

"Претпоставио сам да постоји могућност да се гол поништи. Сада када постигнете погодак, имате осећај да он неће бити признат. Био сам на 50-50 одсто да ће ВАР променити одлуку", закључио је Грилиш.

Играчи ће морати да науче да не славе претерано постигнуте голове, док ће челницима Премијер лиге основни задатак бити да експресно поправе оно што се поправити може.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво