Богата фудбалска година на РТС-у

Поред свих мечева наших фудбалских клубова у европским такмичењима, током 2019. године, на програмима РТС-а имали сте прилику да испратите једно Европско и чак пет Светских фудбалских шампионата.

Од 16. до 30. јуна, на РТС-у сте у директним преносима могли да пратите Европски шампионат за фудбалере до 21 године старости који је одигран у Италији и Сан Марину, и на којем је наступила и наша млада репрезентација.

Србију је као селектор предводио Горан Ђоровић, а за веома талентован и перспективан тим Србије наступили су Лука Јовић, Гајић, Миленковић, Радоњић, Пантић, Андрија Живковић и Саша Лукић. Ипак, наш тим нашао се у групи Б, са репрезентацијама Немачке, Данске и Аустрије.

Како је на шампионату играло само 12 екипа подељених у три групе са по четири тима, јасно је било да ће Србија веома тешко до првог места у групи које је сигурно водило у полуфинале, али јавност се надала да ће са овако квалитетним саставом наша селекција успети да буде макар најбоља другопласирана екипа на турниру и тако се домогне полуфинала. 

"Орлићи" разочарали у Италији 

Међутим, било је теже него што је било ко очекивао, тако да је Србија најпре на старту поражена од Аустрије са 2:0 и након тог сусрета су наде нашег тима сведене на минимум.

Потом су уследили убедљиви порази у другом колу од Немачке са чак 6:1, те пораз од Данаца у последњем колу групе Б од 2:0.

Србија је као последња у групи Б елиминисана са турнира, уз свега један дати и чак 10 примљених голова. Немци су као први прошли даље, у полуфинале. 

Куриозитет је и да је домаћин Европског шампионата, Италија, и поред победе над Шпанијом од 3:1 у групи А, елиминисана и није се домогла полуфинала предвођена суперталентованим Кјезом, Пелегринијем, Барелом, Тоналијем, Кеном и Орсолинијем. 

И групе А у полуфинале је прошла Шпанија као прва у групи. 

Најинтересантније је било у групи Ц, где Румуни изненадили фаворизоване Енглезе и Французе. 

Предвођени Јанисом Хаџијем, Пушкашом, Балуцом и Петреом, Румуни су декласирали Хрвате са 4:1, Енглезе са 4:2 и ремизирали са другопласираним Французима 0:0, те су као први у групи прошли у полуфинале. Другопласирана Француска је била најбољи другопласирани тим такмичења и такође прошла даље из групе Ц. 

У полуфиналу, Шпанци су предвођени најбољим играчем турнира Фабијаном Руизом, потом Ојарзабалом, Данијем Себаљосом, Данијем Олмом и Мајоралом, декласирали Французе за које су играли Дембеле, Иконе, Тирам, Гендузи и Упамекано. Шпанија је славила са убедљивих 4:1 и дошла до финала. 

Чекала их је репрезентација Немачке која је у другом полуфиналу савладала Румунију са 4:2. Код Немаца је бриљирао Лука Валдшмит који је био први стрелац Европског првенства са седам голова. 

А у финалу, победа Шпаније од 2:1, головима Фабијана Руиза и Данија Олма. Амири је дао утешни гол за Немце. Шпанци су тако освојили и пету титулу првака Европе за играче до 21 године старости. 

Американке без премца 

Имали смо прилику да на РТС-у испратимо и Светско првенство за жене које је одиграно у Француској од 7. јуна до 7. јула.

Неприкосновена је била репрезентација Сједињених Америчких Држава која је без пораза дошла до финала.

Американке су у нокаут фази елиминисале Шпанију са 2:1, потом домаћина Француску у четвртфиналу истим резултатом, док су у полуфиналу биле боље од Енглеске коју је са клупе предводио Фил Невил, поново са 2:1. 

Меган Рапино, Алекс Морган, Тобин Хит, Џули Ерц, Роуз Лавел, Линдзи Хоран и искусна Карли Лојд, предвођене легендарном селектором Џил Елис, дошле су тако до свог петог финала Светских првенстава.

Американке су и четвороструке олимпијске шампионке, а и на овом турниру оправдале су улогу фавориткиња. 

Ривалке у финалу биле су им фудбалерке Холандије, предвођене Вивијаном Миедемом и Лике Мартинс. 

Холанђанке су у нокаут фази елиминисале Јапан са 2:1, потом су биле боље од Италијанки са 2:0 у четвртфиналу, док су у полуфиналу елиминисале и селекцију Шведске са 1:0. 

Швеђанке су у борви за бронзу савладале Енглеску са 2:1, док су у финалу Американке демонстрирале силу против Холандије и славиле са 2:0.

Стрелци су били Роуз Лавел и Меган Рапино која је уз Елен Вајт из Енглеске и сународницу Алекс Морган била први стрелац турнира - све три су дале по шест погодака. 

Американке су тако освојиле и четврту титулу шампионски света, али и одбраниле трон, пошто су пре четири године на Светском првенству у Канади такође дошле до светске титуле. 

Меган Рапино је поред златне копачке, освојила и титулу најбоље фудбалерке на свету у 2019. години.

Пратили смо директно на РТС-у и Светске шампионате за фудбалере до 17 и до 20 година старости. 

Млади Бразилци најбољи на свету

Светско првенство за играче до 17 година играно је Бразилу, а титулу шампиона света освојила је домаћа селекција, која је у финалу савладала Мексико са 2:1. 

Сјајна генерација фудбалера Бразила у овом узрасту, предвођена Жоаом Пеглоом, Кајом Жоржеом, најбољим играчем Светског шампионата Габријелом Вероном и десним беком Јаном Коутом, одиграла је спектакуларан турнир пред својим навијачима. 

У полуфиналу, по многима финалу пре финала, састале су се две јаквалитетније репрезентације на турниру, Бразил и Француска.

Французи за које су играли суперталентовани Аушиш, Мило, Ембуку, Пембеле, Амада и Сопи, водили су са 2:0 све до 62 минута, а онда су Бразилци стигли до преокрета и славили са 3:2.

Сличан сценарио виђен је и у финалу, где су Бразилци губили од Мексика са 1:0, али су баш као и против Француза у полуфиналу преокренули и славили са 2:1.

И против Француске и против Мексика, резервиста Лазаро је постизао голове у надокнади времена и тако донео Бразилу прву титулу шампиона света за играче до 17 година старости.

Треће место припало је Француској која је победила актуелног шампиона Европе у овом узрасту, Холандију.

Управо је Холанђанин Сонтје Хансен био најбољи стрелац Светског купа са шест датих голова у такмичењу.

Један меч довољан за златну копачку

На Светском првенству за фудбалере до 20 година које играно у Пољској од 23. маја до 15. јуна, победила је репрезентација Украјине која је у финалу савладала Јужну Кореју са 3:1. 

Украјинци су у полуфиналу победили Италију са 1:0 голом Булетсе, док је Кореја истим резултатом савладала Еквадор а стрелац победоносног гола био је Чои.

У финалу, за Украјинце су погађали Суприага који је дао два гола и одлични Циташвили, док је једини гол за Јужну Кореју дао најбољи фудбалер Светског шампионата у Пољској, Ли Канг Ин.

Први стрелац такмичења био је суперталентовани Норвежанин Ерлинг Холанд, који је у групи Ц на мечу између Норвешке и Хондураса дао чак девет погодака и тако освојио златну копачку, иако његов тим није прошао ни групну фазу такмичења.

Норвежани су декласирали на тој утакмици Хондурас са 12:0 и то је била најубедљивија победа на турниру. 

Португалци најбољи на песку 

Пратили смо у новембру на РТС-у и Светско првенство у фудбалу на песку које је играно у Парагвају. 

Титулу шампиона света освојила је репрезентација Португалије која је у финалу савладала Италију са 6:4. 

На том светском шампионату играло је 16 најбољих светских екипа, подељених у четири групе са по четири тима. Португалци су поражени у групи од првог фаворита Бразила, али су потом у четвртфиналу савладали Сенегал са 4:2 а потом и Јапан у полуфиналу тек после пенала. 

Италијани су у четвртини финала били бољи од Швајцарске са 5:4, док су у полуфиналу савладали Русију са 8:7 и тако направили највеће изненађење на турниру, с обзиром на то да су Руси у четвртфиналу победили Бразил са 4:3. 

У финалу, Португалце су против Италијана предводили Лео Мартинс и најбољи играч Португалије Жордан, а Италијанима није помогао ни најбољи стрелац такмичења Габријеле Гори који је дао 16 погодата на турниру. 

Ливерпул освојио свет 

И коначно, од 11. до 21. децембра, играно је и Светско првенство за клубове у Катару, на којем је наступило седам екипа - шест шампиона континената и домаћин турнира, екипа Ал Сада из Катара. 

Шампиони Европе и Јужне Америке укључили су се у надметање тек од полуфинала, тако да је Фламенго из Бразила у првом полуфиналу победио првака Азије Ал Хилал из Саудијске Арабије са 3:1 головима Де Араскаете, Бруна Енриоке и аутоголом Ал Булаихиа, док је Ливерпул у другом полуфиналу био бољи од Монтереја из Мексика са 2:1 головима Кеите и Фирмина, док је за Монтереј стрелац утешног гола био Мори. 

У великом финалу које је играно 21. децембра на Калифа Интернационалном стадиону у престоници Катара Дохи, Ливерпул је савладао Фламенго после продужетака са 1:0. 

Стрелац победоносног гола за Ливерпул био је Бразилац Роберто Фирмино у 99. минуту утакмице.

Тим голом, Ливерпул је дошао до прве титуле на Фифиним Светским првенствима, и тако обједионио европску и светску титулу током 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи