Европска година српских клубова, Београд је видео Бајерн и "ђаволе"

На програмима РТС-а ове године смо имали прилику да испратимо и све наступе српских фудбалских клубова у европским такмичењима. Црвена звезда је елиминисана у групној фази Лиге шампиона. Партизан је заустављен у групној фази Лиге Европе, док су Чукарички и Раднички из Ниша испали у квалификацијама за то такмичење.

Црвена звезда је другу годину за редом дошла до групне фазе елитног клупског такмичења старог континета. Предвођени тренером Владаном Милојевићем, црвено-бели су започели такмичење у првом колу квалификација, где су елиминисали шампиона Литваније Судуву, да би потом у другом колу били бољи и од првака Финске, Хелсинкија.

Велики испит, фудбалери Црвена звезда имали су већ у трећем колу, где су се састали са прваком Данске, Копенхагеном. После ремија од 1:1 у Београду, исти резултат виђен је и после продужетака у Копенгагену, те су о проласку у плеј оф одлучивали пенали.

Јунак чувене пенал серије, био је Милан Борјан, који је зауставио ударац Винда у једанаестој серији, тако да је Црвена звезда са укупних 7:6 после пенала прошла у плеј оф за Лигу шампиона. Тамо их је чекао првак Швајцарске Јанг Бојс. 

У Берну је било 2:2, док је у реваншу Звезда голом Вукановића дошла до коначних 1:1 и тако изборила пролаз у групну фазу најквалитетнијег клупског такмичења у Европи. 

Бајерн, Тотенхем и Олимпијакос у Београду 

Жребом је одлучено да ће наш шампион играти у групи Б са екипама Бајерна из Минхена, Тотенхема и Олимпијакоса.

Звезда је тако постала једини тим ове сезоне који је стартовао у првом колу квалификација и стигао до елите. 

Међутим, сви су били свесни да Милојевићев тим неће имати ни мало лак задатак у веома јакој групи.

На премијери, Бајерн је у Минхену славио са 3:0, а потом је у другом колу на стадион Рајко Митић стигао Олимпијакос, који је повео са 1:0, међутим упорни Милојевићев тим преокренуо је резултат у другом полувремену головима Вулића, Милуновића и Боаћиjа, и тако стигао до првог и испоставиће се јединог тријумфа ове сезоне од 3:1. 

У трећем и четвртом колу, црвено-бели су се састали са актуелним вицешампионима Европе, екипом Тотенхема, који је под вођством Маурисија Поћетина остварио две убедљиве победе. У Лондону је било 5:0 за Тотенхем, који је потом и у Београду славио са 4:0. Корејац Сон је у двомечу са Звездом постигао четири гола. 

У том тренутку, без обзира на два убедљива пораза, првак Србије и даље је био у игри чак и за пласман у нокаут фазу Лиге шампиона, али уследио је још један убедљив пораз, најубедљивији у историји Црвене зввезде пред својим навијачима у европским такмичењима. Бајерн је у Београду, на стадиону Рајко Митић славио са 6:0, а четири гола на мечу постигао је Роберт Левандовски.  

У последњем, шестом колу групе Б Лиге шампиона, Олимпијакос и Црвена звезда су у Атини одлучивали у директном окршају о пласману у нокаут фазу Лиге Европе и трећем месту у групи. Звезда је имала три, Олимпијакос само један бод. 

И све је ишло на руку нашем представнику, Звезда је имала пенал у првом полувремену који није реализовао Португалац Томане, а бољу игру у наставку Олимпијакос је крунисао голом Мароканца Ел Арабија са беле тачке у 87. минуту за коначних 1:0 и пролаз грчког тима у нокаут фазу Лиге Европе.

Црвена звезда је освојила само три бода, уз свега три дата и чак 20 примљених голова, али и поред свега, шампиони државе су остварили примарни циљ и наступили у елити, други пут за редом, стицали искуство и давали прилику неким младим играчима попут Његоша Петровића који представља велику наду и светлу будућност клуба и српског фудбала.

Под Милојевићевим вођством Црвена звезда је у претходне три сезоне играла два пута у групи Лиге шампиона и једном у нокаут фази Лиге Европе. После освајања јесење титуле у Супер лиги Србије и елиминације у групи Лиге шампиона, Милојевић је у децембру отишао са места првог тренера црвено-белих, а наследио га је Дејан Станковић, некадашњи репрезентативац Србије и бивши играч Црвене звезде. 

Партизан, "помрачење" од четири минута 

Партизан је под вођством Сава Милошевића започео квалификације за Лигу Европе у другом колу. Елиминисан је најпре тим Конах'с Кија из Велса са 4:0 у двомечу, док су у трећем колу црно-бели били бољи и од Малатије из Турске. У Београду је било 3:1 за наш тим, док су у Турској фудбалери Партизана поражени са минималних 1:0 и тако прошли у плеј оф за Лигу Европе. 

Тамо их је чекао Молде из Норвешке. У Београду је било 2:1 за црно-беле, док су у Норвешкој играчи Сава Милошевића одиграли нерешено 1:1 и тако се домогли групне фазе Лиге Европе. 

Партизан је ове јесени наступио у групи Л са екипама Манчестер јунајтеда, АЗ Алкмара и Астане. 

Предвођени изванредним Израелцем Натхом, Здјеларом, Сумом, искусним Тошићем, брзоногим Јапанцем Асаном и нападачем Садиком, фудбалери Партизана су већ на старту против АЗ-а имали лепу прилику да упишу прва три бода, водили су головима Натха са 2:1 и имали играча више, али је на крају било 2:2.

Већ у другом колу, Партизан је остварио тријумф у Казахстану над Астаном од 2:1 головима Садика, а потом су уследили дуели са славним Манчестер јунајтедом у трећем и четвртом колу.

Енглески гигант је са комбинованим саставом најпре славио у Београду са минималних 1:0, а стрелац је био Марсијал са пенала у 43. минуту.

У Манчестеру је било убедљивимх 3:0 за Енглезе, а стрелеци су били Гринвуд, Марсијал и Рашфорд.

Кључни дуел за пролаз у нокаут фазу Лиге Европе, фудбалери Партизана одиграли су у Хагу, где су у петом колу групе Л, гостовали код екипе АЗ Алкмара. Партизану је била потребна победа за пролаз даље, док је Холанђанима био довољан и бод како би прошли у нокаут фазу такмичења. 

И Партизан је имао све у својим рукама. Црно-бели су водили са 2:0 головима Асана и Суме, имали су играча више, а онда су у 88. и 92. минуту примили два гола. Оба пута је стрелац био Драјф, који је тако донео жељени реми АЗ-у и одвео свој тим даље, међу 32 најбоља тима Лиге Европе, коло пре краја такмичења у групи Л. Партизан је завршио такмичење у Европи, и поред одличног утиска који су наши представници оставили до 88. минута тог дуела са АЗ Алкмаром. 

До краја такмичења у групи, фудбалери тренера Сава Милошевића су у последњем, шестом колу групе Л пред својим навијачима убедљиво савладали Астану са 4:1, головима Асана, Суме и Садика. 

Нема искуства - нема Европе

На РТС-у смо имали прилику да пратимо и кваалификационе мечеве Чукаричког и Радничког из Ниша, у оквиру квалификација за Лигу Европе. 

Чукарички је под вођством одличног тренера Веселиновића, предвођен младим и талентованим момцима, славио у првом колу квалификација против екипе Банантса из Јерменије са укупних 8:0 у двомечу. 

Прва утакмица одиграна је на Бановом Брду у Београду, а пажњу на себе скренули су Видосављевић, Бирманчевић, Тедић, капитен Доцић и искусни голман Белић. Чукарички је славио са убедљивих 3:0 а стрелци за наш тим били су Тедић и Ковач. 

У Јермени је виђена још убедљивија и лепша игра Чукаричког, који је славио са 5:0, а голове су постизали Лука Стојановић, Тедић, Луковић и Бирманчевић. 

Ипак, у другом колу квалификација, Чукарички се састао са екипом Молдеа. У првом сусрету у Норвешкој није било голова, а онда је у реваншу на Бановом Брду пресудило искуство норвешког тима, који је славио са 3:1, тако да је Веселиновићев тим елиминисан већ у другој рунди квалификација за Лигу Европе. 

Са друге стране, Раднички из Ниша је заустављен већ у првом колу квалификација за друго по рангу клупско такмичење у Европи. 

Бољи од Радничког био је тим Флоре из Естоније, који је у првом мечу пред својим навијачима славио са 2:0, док је у Нишу било нерешено 2:2. Екипу је водио Симо Крунић, који се није дуго задржао на месту првог тренера Нишлија.

Раднички је тако са укупних 4:2 елиминисан већ на старту квалификација за Лигу Европе. 

Дакле, част нашег фудбала у групној фази европских надметања бранили су поново Црвене звезда и Партизан.

Самим пласманом можемо бити итекако задовољни, али узимајући у обзир чињеницу да су оба тима имала прилику да се нађу и у пролећном делу европске сезоне, остаје жал, и за резултатима, али и за бодовима који ће у наредним годинама Србији бити преко потребни на међународној сцени. 

Одличан утисак у Европи оставили су млади момци који су добијали шансу и доказали квалитет. Момци попут Петровића из Црвене звезде, Стевановића и Павловића из Партизана, те Бирманчевића, Видосављевића и Тедића из Чукаричког скренули су пажњу на себе.

Остаје нада да ће већ на лето, у наредном квалификационом циклусу, наши клубови још већу шансу указати и неким новим, перспективним младићима из свог омладинског погона, који ће на тај начин стицати преко потребно међународно искуство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво