Чеферин гост на јубилеју ФСС: Честитам, Савез ради првокласно

Председник Европске фудбалске уније Александер Чеферин биће почасни гост сутра увече на церемонији прославе 100. годишњице Фудбалског савеза Србије и лично одати признање српском фудбалу. На прослави у Народном позоришту ФСС ће прогласити најбољег тренера и играча за 2019. годину, али и подсетити на фудбалере и тренере који су дали велики допринос српском фудбалу кроз историју.

Александер Чеферин ће овом приликом одати признање српској фудбалској баштини, али и подсетити на апсолутну посвећеност Уефа да помогне Фудбалском савезу Србије у развоју овог спорта, који ће младима дати прилику да наставе корацима фудбалских хероја своје земље.

"Желео бих да честитам Фудбалском савезу Србије стогодишњи јубилеј и захвалим се председнику ФСС Славиши Кокези и свима у Савезу на првокласном раду. Такође, желео бих да одам признање и свим тренерима базног фудбала, наставницима и волонтерима који свакодневно раде са децом и брину о њима на теренима широм Србије и тако доприносе развоју фудбала у овој земљи", рекао је председник Уефа.

Он је додао да као Словенац носи урођену везу са свим државама Балкана и Србија није изузетак.

"Као детету идоли су ми били играчи из целог региона који су касније блистали и на европској, и на светској сцени. Вјерујем да ће, уз стална улагања, српски фудбал и у годинама које долазе наставити да ствара играче тог калибра", истакао је Чеферин.

Током претходних десет година, Уефа је доделила ФС Србије и српским клубовима више од 90 милиона евра у форми уплата за солидарност и новчаних награда из Уефа клупских такмичења.

Главница финансирања кроз уплате солидарности долази из Уефа Хет-трик програма, иницијативе која користи новац зарађен од организације Уефа европских првенстава, а који се опређељује свим европским националним савезима.

"Уефа Хет-трик развојни програм је од кључне важности, јер показује да наша посвећеност европском фудбалу није усмерена само ка водећим клубовима и репрезентативним такмичењима. Раст и развој сматрамо апсолутним предусловом за очување одрживости и успеха ове игре на свим нивоима", објаснио је Чеферин.

У овој деценији Србија је остварила вансеријске успехе, како на Европским, тако и на светским јуниорским такмичењима. Након освајања Европског првенства за играче до 19 година старости, 2013. године, играчи попут Сергеја Милинковић-Савића и Немање Максимовића отишли су корак даље и две године касније освојили Фифа Светско првенство за играче до 20 година.

За стварање играча овог квалитета потребни су оптимални услови за рад, а ФШ им је то омогућио када је определио средства из Уефа Хет-трик програма за изградњу националног спортског центра у Старој Пазови, отвореног 2011. године.

Овај центар данас је база за мушке и женске селекције свих старосних категорија, опремљен бројним теренима, али и мултимедијалним салама за обуку тренера и судија.

Поред поменутог пројекта, ФСС је минулих година определио део средстава из Уефа Хет-трик програма и за изградњу бројних терена са вештачком и природном подлогом - како мини-игралишта, тако и тренинг-терена пуних димензија - у градовима и мањим местима широм Србије.

Ове спортске објекте данас користе екипе и играчи свих нивоа, све у циљу развоја базичног фудбала.

Да би осигурао адекватну имплементацију програма за развој базног фудбал у Србији, ФСС ће почетком 2020. године именовати четири менаџера за развој регионалног фудбала, који ће блиско сарађивати са канцеларијом за базни фудбал српског савеза.

На тај начин ће бити ће бити спроведена развојна стратегија, која ће омогућити девојчицама и дечацима оптималан фудбалски амбијент и услове за тренинг, са надом да ће многи од њих у будућности носити дрес Србије или наставити да раде на унапређењу фудбалске игре на свим нивоима.

ФС Србије је у новембру лансирао програм "Играјмо фудбал", којим је увео фудбал у основне школе уз редовне часове, као део наставног плана и програма Србије.

У фокусу је и едукација тренера, нарочито на нивоу базног фудбала. Недавно је установљен Уефа курс за "грасрутс" лидере, на који ће се од 2020. надовезати и "Ц" тренерска лиценца, чиме ће бити трасиран и развојни пут за тренере оспособљене за рад са најмлађима.

Истовремено, партнерство са Фудбалским савезом Норвешке, које предвиђа усавршавање тренерских вештина за девојчице, резултираће обуком 120 женских тренера током наредне две и по године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара