Мистерија Златне лопте - критеријуми, договори и неправде

Аргентинац Лионел Меси освојио је рекордну шесту Златну лопту, признање за најбољег фудбалера света у избору "Франс фудбала" и тако направио крупан искорак у трци за најбољег у историји овог спорта. Ипак, ни ова додела није прошла без контроверзи и незадовољства широм фудбалске јавности. Прочитајте шест неизбежних ствари везаних за ову престижну награду.

Историјат престижног фудбалског признања.

Награда "Златна лопта" додељује се од 1956. године као трофеј за најбољег фудбалера у једној години. Право гласа имају спортски новинари широм света, а од 2007. године питају се и тренери и капитени репрезентативних тимова.

Награда је оригинално била додељивана играчима европског порекла, 1995. свим играчима који играју у европским тимовима, да би 2007. у избор били укључени сви професионални фудбалери широм света.

Награда је у периоду од 2010. до 2015. године била под окриљем Фифе, да би се 2016. поново вратила под окриље "Франс фудбала".

Енглески фудбалер Стенли Метјуз први је освајач престижног трофеја, Жорџ Веа први је неевропљанин, а Лионел Меси рекордер по броју освојених "Златних лопти".

Гласање/Критеријум/Контроверзе

Фудбал је специфичан и по томе што је несугласица и недоумица око најбољег фудбалера увек било. Фудбалери из године у годину подижу лествицу очекивања, па тако ниво талента и успеха пробија све границе.

Тешко је одредити све критеријуме и њихове значаје који се узимају у обзир за избор најбољег играча на свету.

Награда је индивидуална и додељује се на годишњем нивоу, али неизбежан је аргумент тимског (клупског и репрезентативног) успеха. Такође, статистика, коју многи са разлогом мрзе, мора се узети у обзир. Ту су још и признања лигашких и куп такмичења, утицај фудбалера на игру, али и субјективни осећај гласача.

Контроверзе око гласања, а самим тим и избора најбољег на свету честа су појава, а неизбежне су биле и приликом последње доделе. Сваке године појављују се информације о плаћеним, неважећим или унапред познатим гласовима.

Хрватски фудбалер Лука Модрић одличним партијама 2018. године освојио је престижан трофеј и тако прекинуо низ од десет година у којима су га освајали Лионел Меси и Кристијано Роналдо.

Одабир Модрића за најбољег на свету подигао је велику прашину.

Хрват је са Реалом освојио трећу узастопну Лигу шампиона, Светско клупско првенство, Суперкуп Европе и Суперкуп Шпаније, док је са Хрватском репрезентацијом дошао чак до финала Мундијала у Русији, где су поражени од Француске. Ипак, многи су тврдили да тимски успеси нису смели да буду толико мерило у избору, са правом говорећи да Лука није био ни најбољи фудбалер своје екипе, а не света, те да је Роналдо остао без једног признања.

У тај аргумент улазе и примери Франка Риберија, Веслија Снајдера, Ћавија, Инијесте, који су упркос изванредним успесима својих клубова и репрезентација, са разлогом остали без "Златне лопте".

Поред Модрића, пример претераног вредновања тимског успеха био је Фабио Канаваро, који је 2006. постао тек трећи дефанзивац који је освојио престижну награду (Бекенбауер, Самер).

Канаваро је те године са Јувентусом освојио Серију А (након које је Јувентус због намештања избачен у другу лигу), а са Италијом освојио Светско првенство. Током године прешао је у Реал, са којим је освојио домаће првенство, али и био елиминисан у осмини финала Лиге шампиона. 

Ко није освојио "Златну лопту"

Списак изванредних играча који у своју витрину нису додали "Златну лопту" чини се нестварним. Као што се у тексту раније напоменуло, све до 1995. године ово признање добијали су само Европљани. Тако се у друштву фудбалера без "Златне лопте" налазе Марадона и Пеле, по многима најбољи фудбалери у историји спорта. На списку се налазе још: Буфон, Кан, Младини, Мур, Кантона, поменути Ћави, Инијеста, Снајдер, Анри, Пушкаш, Клинсман, Раул...

Најбоље са наших простора

Лука Модрић једини је фудбалер са простора бивше Југославије који је подизао елитни трофеј, али далеко од тога да није било играча који су били у самом врху светског фудбала.

Предраг Мијатовић је 1997. године је био други у гласању, одмах иза бразилског "феномена" Роналда. Давор Шукер годину дана касније такође је заузео друго место, први је био Зинедин Зидан.

Звездин тандем Дејан Савићевић и Дарко Панчев, заједно са Лотаром Матеусом поделили су друго место 1991. године, када је "Златна лопта" припала Жан Пјеру Папену. Драган Џајић је 1968. године заузео треће место, иза Бобија Чарлтона и Џорџа Беста.

Меси, Меси, Меси...

Лионел Меси својим чаролијама већ 15 година помера границе фудбала и чини да се сваки љубитељ изнова заљуби у овај спорт. Аргентинац је ове године освојио рекордну шесту "Златну лопту", чиме је поставио нове темеље и аргументе у расправи о најбољем фудбалеру у историји ове игре. (Расправа другом приликом).

Меси се тако вратио на чело светског фудбала након три године паузе, а једини је који је освајао овај трофеј четири године заредом (2009, 2010, 2011, 2012.) 

Иза фудбалера Барселоне у избору за "Златну лопту" налазе се Кристијано Роналдо са пет, Платини, Кројф и Ван Бастен са три, а онда и Роналдо, Ди Стефано, Румениге, Киган и Бекенбауер са по два трофеја.

У сенци Месија, Ван Дајка и Роналда

"Франс фубал" поред најбољег фудбалера године бира и најбољег младог играча, голмана, а "Златна лопта" додељује се и у женској категорији.

Фудбалер Јувентуса Матијас де Лихт наследио је Килијана Мбапеа у награди која најављује новог најбољег фудбалера. Друго и треће место заузели су Џејдон Санчо из Борусије и Жоао Феликс из Атлетика.

Награду "Лав Јашин" за најбољег чувара мреже однео је Алисон Бекер, голман Ливерпула и то испред Тер-Штегена и Едерсона.

"Златна лопта" у женској категорији припала је Меган Рапино из Америке, која је у трци за трофеј победила Луси Бронз из Француске и сународницу Алекс Морган.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво