Два лица (не)убедљиве Србије

Фудбалска репрезентација Србије остварила је прву од две неопходне победе у последњим мечевима квалификација за Европско првенство. На стадиону "Рајко Митић" савладана је селекција Луксембурга са 3:2, чиме је Србија теоретски остала у трци за ЕП. Следи меч са Украјином и надање да ће актуелни првак Европе кикснути против Луксембуржана.

Победи се у зубе не сме гледати, а Србија је уписала битну у борби за друго место Групе Б квалификација за Европско првенство.

Пред мање од хиљаду малишана млађих од 14 година, "орлови" су успели да остваре неубедљив тријумф над аутсајдером Луксембургом.

Изабраници Љубише Тумбаковића одиграли су два различита полувремена, прво, после којег је требало да воде са 4:0, и друго, у којем су у последњим моментима спасавали три бода.

Тумбаковић је извео веома занимљив састав, који је од првог минута имао огромну жељу за доказивањем и убедљивом победом.

На крилима Милинковић-Савића, Љајића, Тадића и Митровића, Србија је само у уводних десетак минута створила пет изгледних прилика. Високи пресинг брзо и ефикасно одузимао је лопту Луксембуржанима у њиховом грађењу напада, након чега би се створиле ситуације за ударце.

Једна од тих крунисана је голом већ у 11. минуту, када је Тадић напокон успео да пребаци лопту на леву ногу, фантастично пронађе Митровића, који је главом шаље иза веома запаженог Мориса.

Настављале су да се ређају прилике, али дуго није виђен други гол, све до последих момената првог полувремена, када је Митровић одузео лопту, повукао контру и онда са дистанце, уз малу помоћ играча из блока, "скинуо паучину" са гола ривала.

Србија је на полувреме отишла у одличном расположењу и са предности од 2:0. Игра је била на врхунском нивоу, посед лопте на око 70 одсто, а упућено је 12 удараца, од чега девет у оквир гола ривала.

У другом делу утакмице уследила је бољка коју Србију мучи дужи низ утакмица, али и година.

Гости из Луксембурга знатно енергичније су изашли на терен нашег највећег стадиона, а наши репрезентативци у томе им нису парирали.

Луксембуржани су у другом полувремену све чешће притискали, пресингом по целом терену кварили до тада одличну флуидност наше селекције, одузимали лопте и у респектабилној мери стварали шансе.

Није им дуго требало да такво стање на терену претворе у гол. Добра акција гостију, повратна лопта за Жерсона, који је имао времена да је прими, окрене се и затресе мрежу Дмитровића.

Ментално опуштање пратио је и физички замор, који је био све приметнији у наставку меча, па је Тумбаковић одлучио да направи неопходне измене, када су на терен ушли Радоњић и Ђуричић.

Управо је Радоњић донео свежину са клупе, којом је задавао невоље противничкој одбрани. У неколико наврата имао је одличну сарадњу са Митровићем, да би из четвртог покушаја њих двојица сломили отпор ривала. Митровић је одложио лопту за крило Марсеља, које је левом ногом смешта у мрежу у 70. минуту за 3:1.

Чинило се да ће "орлови" од тог момента потпуно преузети конце утакмице у своје руке и мирно и без проблема привести меч крају. До тога, из несхватљивих разлога, није дошло.

Само пет минута од Радоњићевог гола, играч који је ушао са клупе, Ђуричић, олако губи лопту на средини терена, што Луксембуржани претварају у контру и гол.

Последњих петнаестак минута претворили су се у агонију, пошто је у воду пало све оно што се градило у првом полувремену. Гости су наставили да играју дисциплиновано у одбрани и без страха у нападу. Грешке попут оне Ђуричићеве су се у неколико наврата понављале и призивале потпуни повратак Луксембурга.

До тога, на срећу, није дошло, па је Србија успела да одбрани предност и упише важна три бода. Победа је успела да одложи црне мисли и разочарање због поновног неуспеха у квалификацијама за ЕП.

Упркос три бода, Србији се не дају велике шансе за освајање другог места и пролазак у наредну фазу.

За такав подухват, "орлови" ће морати да савладају Украјину на свом терену, али и да се надају киксу првака Европе, екипе Португалије, против селекције Луксембурга, а упознати смо о каквој екипи је реч. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво