Колумбијска посла, како је Асприља спасао живот Чилаверу

Физички обрачун Хосеа Луиса Чилавера и Фаустина Асприље обележио је дуел фудбалских селекција Парагваја и Колумбије у квалификацијама за Светско првенство 1998. године. Више од 20 година касније, откривено је шта се све десило после меча.

Сви се сећају трагичне смрти Колумбијца Андреса Ескобара, који је убијен после аутогола на Светском првенству 1994. године, али мало ко зна да је колумбијски картел желео да ликвидира голмана парагвајске селекције Хосеа Луиса Чилавера. Само захваљујући реакцији Фаустина Асприље, до тога није дошло.

Утакмица у Асунсиону између Парагваја и Колумбије, одиграна 2. априла 1997. године, садржала је све оно због чега љубитеља фудбала воле Јужну Америку – одличан фудбал, страст, узаврелу латино крв...

Ипак, мало ко је знао шта се после утакмице дешавало и како је Фаустино Асприља спасао живот легендарном голману Парагваја Хосеу Луису Чилаверу.

Утакмица је имала велики улог. Две одличне екипе играле су важан дуел у квалификацијама за Светско првенство у Француској 1998. године, а комплетна атмосфера на стадиону "Дефенсорес дел Шако" као да је наговештавала филмски заплет.

Парагвај је повео 1:0, а када је арбитар досудио пенал за Колумбију дошло је до сукоба два велика играча. Наиме, Чилавер је пљунуо Асприљу, Колумбијац узвратио ударцем, па су обојица добили по црвени картон.

Док је излазио са терена, голман Парагваја ударио је песницом у лице Асприљу, па је настао општи хаос поред аут-линије, а у све се укључила и локална полиција, која је у једном тренутку и јуришала на гостујуће играче.

Утакмица је настављена, Колумбија је изједначила, да би у финишу меча Сото постигао гол за тријумф Парагваја.

Међутим, ту није био крај. Асприља је у свлачионици добио позив који се не одбија – на другој страни био је Хулио Фијеро, један од блиских сарадника Пабла Ескобара, који је тражио од колумбијског нападача да се нађу у хотелу.

"Долазим тамо, лик је са десеторицом типова. Сви су пијани, у друштву Парагвајки. Каже: Треба нам твоја дозвола, ова двојица остају у Асунсиону и желе да убију оног дебелог Чилавера", присетио се недавно Асприља у интервјуу Телепасифику, поводом играчевог 50. рођендана.

"Црна стрела са Кордиљера" успео је некако да одговори Фијера од идеје, рекавши да су се он и Чилавер помирили и да "што се догоди на терену, остаје на терену".

Чилавер је остао жив и здрав, а Фијерово тело пронађено је 2004. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво