ВАР у Премијер лиги – чему то служи, а притом и не ради

Из недеље у недељу суђење у Премијер лиги изазива контроверзу. Без обзира на то што су Енглези увели ВАР систем, општи је утисак да он не функционише онако како је замишљено. Шта то Острвљани раде погрешно?

Ливерпул је у недељу савладао екипу Манчестер ситија са 3:1 и, без обзира што се крај сезоне и не назире, приближио се остварењу вишедеценијског сна - освајању титуле шампиона Енглеске.

Колико год да су љубитељи фудбала широм света уживали у квалитету игре два врхунска тима, предвођених још бољим тренерима, сенку на спектакл на "Енфилду" бацио је ВАР систем.

Тренер грађана Пеп Гвардиола у два наврата тражио је да судија Оливер досуди пенал за његову екипу, после играња руком Трента Александер-Арнолда, али оба пута је пиштаљка главног судије остала нема.

Што је још горе, није реаговао ни ВАР, иако се на успореном снимку јасно видело да је репрезентативца Енглеске, додуше ненамерно, лопта погодила у руку и битно утицала на развој акције грађана.

Као главна замерка ВАР-у у Премијер лиги наводи се немогућност главног судије меча да одлуку, своју или помоћника из собе, провери на монитору, пошто таква опција није предвиђена правилима.

Чињеница је да је ово прва сезона да се ВАР користи у Енглеској, али систем је већ испробан у другим државама (Немачка, Италија, Француска...), као и на мечевима Лиге шампиона и у финалу Лиге Европе.

Утисак је да ВАР судије превише штите своје колеге на терену и ретко када се усуђују да донесу одлуке које су у супротности са већ донетим, што би и требало да буде главни смисао видео-помоћи.

Ако се свему томе дода чињеница да енглеских арбитара није било на претходном Светском првенству у Русији, јасно је да са суђењем у Премијер лиги нешто није у реду.

Јирген Клоп био је незадовољан после дербија са Јунајтедом (1:1). Тада су ђаволи постигли погодак после очигледног фаула над Оригијем, да би нешто касније, оправдано, био поништен гол Садија Манеа.

У недељу је ВАР био на страни црвених, што је управо и највећи проблем система - он не би требало да буде на било чијој страни.

Треба поменути још неколико примера из ове сезоне. Гол Мекголдрика из Шефилд јунајтеда поништен је против Тотенхема због офсајда који је само ВАР видео, а још већи скандал виђен је на утакмици Спарса против Вотфода. Тада је признат погодак Деле Алију, иако се на великом екрану појавила одлука да гола нема.

ВАР је у неколико наврата поништио наизглед коректне голове, као у случају Криса Вуда на утакмици против Лестера, док у још више ситуација није кориговао одлуке главног судије када је у питању (не)досуђивање пенала.

Уместо да унапреди доношење одлука, ВАР систем, на начин на који се примењује у Енглеској, само је унео додатну збуњеност. Докле ће навијачи, а нарочито менаџери то трпети - сазнаћемо у наредним месецима вероватно најквалитетнијег националног клупског фудбалског такмичења на свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво