Тотенхем воли европска такмичења

У својој 137 година дугој историји, Тотенхем је само два пута био шампион Енглеске, док су са друге стране три пута освајали Уефина такмичења, у којима су константни од 2010. године. Деценију добрих резултата, крунисали су прошле сезоне у Лиги шампиона.

Тотенхем је прошлогодишњи финалиста Лиге шампиона и тим који је у досадашњем делу елитног клупског такмичења забележио најпре реми са Олимпијакосом од 2:2 у Пиреју, док су у другом колу декласирани на свом стадиону од Бајерна резултатом 7:2.

Био је то најубедљивији пораз Тотенхема на свом стадиону у историји клуба и најубедљивији пораз неког Енглеског тима на европској сцени још од 1995. када је управо Тотенхемо декласиран од Келна у Интертото купу са чак 8:0.

Интересантно је да је и прошле године Тотенхем лоше стартовао у групи Лиге шампиона и имао само један бод после три меча, а на крају дошао до финала, и тако постао први тим којем је тако нешто пошло за руком.

Међутим, ове сезоне лоше су стартовали и у Премијер лиги где су тренутно на седмом месту са 12 бодова после деветог кола. Имају по три победе, ремија и пораза у Премијер лиги, а ове суботе су у 12. колу ремизирали на свом стадиону са последњепласираним Вотфордом 1:1 и тако наставили врло лошу серију.

Наиме, на седам последњих сусрета, екипа Маурисија Поћетина остварила је само једну победу, два ремија и чак три пораза, а на три претходна меча без победе дали су само три а примили чак 11 голова.

Даљу кризу унутар тима, покушава да спречи Хари Кејн који је и ове сезоне у сјајној форми - на 14 овосезонских наступа за клуб и репрезнтацију Енглеске дао је 13 голова, међутим чак шест са пенала.

Ериксен је далеко и од форме и од игре, и све чешће се помиње његов одлазак из клуба, а не бриљирају ни остали играчи од којих се очекивало да надмаше прошлогодишње партије, поготово у Лиги шампиона, попут Сона, Деле Алија и Лукаса Моуре.

Што се тиче историје, Тотенхем игра своју шесту сезону у елитном такмичењу, пету од 2010, и четврту заредом у Лиги шампиона, где су на 20 мечева пред својим навијачима у овом формату такмичења остварили 12 победа, један реми и седам пораза.

Прошле сезоне, Поћетино је оправдао очекивања навијача и у Премијершипу где су били четврти и обезбедили наступ у друштву најбољих, а од како је Поћетино стигао у клуб, екипа се пет пута заредом пласирала у европска такмичења - дакле константни су на међународној сцени управо од 2010/2011.

Интересантно је и да Тотенхем има знатно успешније резултате у евро-куповима, него у домаћем шампионату где су били два пута шампиони, али су последњу титулу освојили далеке 1960/1961.

Већ наредне сезоне дебитовали су у Купу шампиона где су дошли до полуфинала, али су на наредно учешће у најквалитетнијем такмичењу чекали све до 2010.

Имају и осам ФА Купова - последњи освојен 1990/91, четири освојена Лига Купа и седам титула у Комјунити шилду.

Међутим, на европској позорници, постали су први тим из енглеске који је славио у Уефиним надметањима - освојили су Куп победника Купова 1962/1963.

Након тога освојили су и два Купа Уефа 1971/72 и 1983/84. године.

Клуб је основан далеке 1882, а до сада су освојили 24 трофеја на свим фронтовима.

Највећи успех у Премијер лиги у последњих 30 година, Тотенхем је забележио 2016/2017. када су под Поћетиновим вођством били вицешампиони Енглеске.

Ово им је јубиларна 30. сезона у Европи.

Нов стадион, нов почетак

Тим је ове године добио потпуно нов стадион чија је изградња коштала нестварних милијарду фунти, а улагања у сам тим су такође била значајна у овој деценији, где су пре свега направили базу и окосницу коју су чинили голман Лорис, штопери Алдервејрелд и Фертонген, бекови Роуз и Трипије који је летос отишао у Атлетико Мадрид, потом везиста Ериксен - најбољи играч и плејмејкер тима, те крила Али и Сон, уз неизоставног нападача Кејна.

Поћетино је наметнуо модеран стил игре са много константности у трчању у свим линијама екипе, имали су јасно нападачко опредељење са мирном пас игром и много промене страна и укрштања у везном реду.

Нападали су и широко и кроз средину, где је одлично функционисао и дупли пас Кејна, Алија и маштовитог Ериксена, али и пас у дубину за најбољег играча Харија Кејна који је за само пет година постао четврти најбољи стрелац у историји клуба са 171 голом и најбољи стрелац Тотенхема свих времена на евро-сцени са 26 погодака на 52 одиграна меча.

Ове године, говори се више о љубавном скандалу у који су, према наводима енглеских медија укључени Белгијанац Фертонген и супруга Кристијана Ериксена, Лорис је задобио озбиљну повреду лакта, Аргентинац Ло Селсо који је дошао као велико појачање не игра, Ламела никако да пронађе праву форму и костантност у игри годинама, Сон је најавио да одлази из клуба, а Кејна траже они богатији, попут Реал Мадрида и ето проблема...

Тим нема више тако изражену концепцију у игру, делују безидејно и неконкретно, имају посед услед одличне физичке спреме, али лако примају голове и још теже их постижу.

У Премијер лиги дали су само 15, а примили 13 погодака, у Лиги шампиона постигли су само четири, а примили чак девет голова на два меча.

Ипак, и прошле сезоне су лоше стартовали и имали само бод после три меча, сви су их отписивали, а они су у нокаут фази елиминисали Борусију из Дортмунда, Манчестер сити и Ајакс у полуфиналу. Међутим, против Ливерпула су их грешке скупо коштале и поражени су у финалу Лиге шампиона са 2:0.

У оваквим околностима, питање је да ли могу до саме завршнице, али гледајући реално и састав и квалитет фудбалера које имају у својим редовима, нема сумње да су Поћетинови момци и даље фаворити за пролаз даље у групи Б.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво