"Светогрђе" – "Азури" позеленели

Фудбалска репрезентација Италије почела је меч против Грчке у зеленим дресовима, први пут од далеке 1954. године. Јавност у Италији огорчена маркетиншким потезом националног савеза.

Када се у фудбалском свету помене термин "Азури", асоцијација је јасна – мисли се на национални тим Италије. Ипак, на утакмици квалификација за ЕВРО 2020 против Грчке на римском "Олимпику", екипа Роберта Манчинија истрчала је на терен у зеленим дресовима.

Зелена боја дреса инспирисана је ренесансним периодом, као и чињеницом да су чак дванаесторица играча које је Манчини позвао у репрезентацију млађи од 25 година.

Маркетинг има изузетно јак утицај на модеран спорт, нарочито фудбал, али "освежење" које је осмислио национални савез, у сарадњи са познатим произвођачем спортске опреме, подигао је прашину на Апенинима.

"Светогрђе", мишљење је некадашњег нападача Милана и Јувентуса Роберта Бонинсење, који је додао да је "љут на помисао да национални дрес има цену".

Сличног мишљења су и најутицајнији медији у Италији, Тутоспорт и Газета дело спорт, а у спроведеној анкети чак 63 одсто испитаника рекло је да им је дражи плави дрес.

Чак је и селектор Роберто Манчини рекао да преферира традиционални плави дрес, као и да му је све ово помало чудно.

"Видећемо како ће то изгледати на терену, али сам ја некако старомодан када су боје дресова у питању", рекао је Манчини.

Иначе, претходни пут Италија је у зеленим дресовима играла такође у Риму 1954. године, када је савладала Аргентину резултатом 2:0.

У зеленим дресовима играла је и млада селекција Италије, са идејом да се подстакну млади играчи да напредују до "Азура".

Идеја је можда и добра, али реакције не могу бити горе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво