"Светогрђе" – "Азури" позеленели

Фудбалска репрезентација Италије почела је меч против Грчке у зеленим дресовима, први пут од далеке 1954. године. Јавност у Италији огорчена маркетиншким потезом националног савеза.

Када се у фудбалском свету помене термин "Азури", асоцијација је јасна – мисли се на национални тим Италије. Ипак, на утакмици квалификација за ЕВРО 2020 против Грчке на римском "Олимпику", екипа Роберта Манчинија истрчала је на терен у зеленим дресовима.

Зелена боја дреса инспирисана је ренесансним периодом, као и чињеницом да су чак дванаесторица играча које је Манчини позвао у репрезентацију млађи од 25 година.

Маркетинг има изузетно јак утицај на модеран спорт, нарочито фудбал, али "освежење" које је осмислио национални савез, у сарадњи са познатим произвођачем спортске опреме, подигао је прашину на Апенинима.

"Светогрђе", мишљење је некадашњег нападача Милана и Јувентуса Роберта Бонинсење, који је додао да је "љут на помисао да национални дрес има цену".

Сличног мишљења су и најутицајнији медији у Италији, Тутоспорт и Газета дело спорт, а у спроведеној анкети чак 63 одсто испитаника рекло је да им је дражи плави дрес.

Чак је и селектор Роберто Манчини рекао да преферира традиционални плави дрес, као и да му је све ово помало чудно.

"Видећемо како ће то изгледати на терену, али сам ја некако старомодан када су боје дресова у питању", рекао је Манчини.

Иначе, претходни пут Италија је у зеленим дресовима играла такође у Риму 1954. године, када је савладала Аргентину резултатом 2:0.

У зеленим дресовима играла је и млада селекција Италије, са идејом да се подстакну млади играчи да напредују до "Азура".

Идеја је можда и добра, али реакције не могу бити горе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 13. окт 2019, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Verdi.

No azzurri.

(недеља, 13. окт 2019, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Zeleno

Ne znam zasto se ljute kada imaju zelenu boju na zastavi i to kao primarnu, plave uopste i nemaju na zastavi.

(субота, 12. окт 2019, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

Lepo rekao Boninsenja

"Nacionalni dres nema cenu."